Jednokratne vrećice učenici Gospodarske škole iskoristili u kreativne svrhe Foto: Gospodarska škola Varaždin

Jednokratne vrećice učenici Gospodarske škole iskoristili u kreativne svrhe

J.Š./Varaždinske vijesti | 28.11.2017. u 21:06h | Objavljeno u Društvo

Kako bi se u potpunosti izbacile iz upotrebe jednokratne plastične vrećice, učenici Gospodarske škole Varaždin pokrenuli su projekt „Earth in mind“.

Krajnji cilj projekta „Earth in mind“ je potpuno izbacivanje jednokratnih plastičnih vrećica iz uporabe dok se ne donese odgovarajuće zakonsko rješenje. U sklopu projekta nastoje spriječiti da plastične vrećice za jednokratnu uporabu završavaju kao otpadni materijal i gomilaju se na odlagalištima otpada, odnosno u okolišu. Autorica i voditeljica projekta je prof. Vanja Perši, a projekt će se odvijati cijelu školsku godinu 2017./2018.

Od početka ove školske godine učenici sakupljaju plastične vrećice koje će im poslužiti kao materijal za izradu kreativnih predmeta. Također, učenike se konstantno educira prezentacijama koje se prikazuju u glavnom hodniku škole te putem predavanja koja provode učenici- edukatori (Ena Šestak, Mihaela Korušić, Damjana Kolednjak, Mateja Rak, Helena Grgec, Ema Zavrtnik, Anita Halec, Antonela Perši, Patricija Makaj i Adela Horvat).

Primarni cilj edukacije je podizanje svijesti učenika o važnosti smanjenja količine otpada koji stvaramo, o važnosti pravilnog razvrstavanja i odvajanja otpada te o ozbiljnosti i razmjerima posljedica nebrige i neadekvatnog zbrinjavanja otpada. Učenica Damjana Kolednjak riječima Mahatme Gandhija poručuje učenicima: "Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”, a to je bolji svijet za buduće generacije od onog u kojem smo rođeni. Odgovornost za to moramo preuzeti i kao pojedinci i kao društvo.

Edukacijom se putem prezentacije na primjerima iz života želi osvijestiti učenike o posljedicama nezbrinjavanja otpada. Svi primjeri podcrtavaju činjenicu da se nedogovorno ponašamo i nedovoljno brinemo o zaštiti okoliša. Budući da je glavni fokus projekta problem plastičnog otpada i mikroplastike koji zagađuju naš okoliš, a osobito naša mora i oceane, prezentacija daje odgovore na pitanja koliki su razmjeri ovog problema, kako i zašto ova vrsta otpada završava u morima i oceanima te kakav je utjecaj takvog zagađenja na živi svijet čak i tisućama kilometara od najbližeg ljudskog obitavališta.

Učenike se tako potiče da u školi ne doprinose problemu, već da postanu dio njegovog rješenja mijenjanjem vlastitih navika koje nisu u skladu s održivim načinom života. Prezentacija odgovara na pitanja kako ispravno razvrstavati otpad, kako bi trebala izgledati piramida gospodarenja otpadom te objašnjava koncept 3R – reduce, reuse, recycle, koji podrazumijeva kao najvažniji element smanjivanje količine otpada koji generiramo, zatim smanjivanje uporabe proizvoda za jednokratnu uporabu, pa tako i jednokratnih plastičnih vrećica i plastične ambalaže općenito, te važnost recikliranja što više materijala kako bi što manje otpada završavalo na odlagalištima odnosno zagađivalo okoliš. Prezentacijom se želi poslati poruka koliko je važno otpad početi zbrinjavati na kućnom pragu, odnosno u ovom slučaju školskom.