Izdvajanja za stipendije: Varaždinska županija, Lepoglava, N. Marof i V. Toplice među najboljima

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Izdvajanja za stipendije: Varaždinska županija, Lepoglava, N. Marof i V. Toplice među najboljima Foto: ilustracija

Varaždinska županija je u 2019. godini, u odnosu na 2018., u apsolutnom iznosu za stipendije i školarine izdvojila najviše, 294.190 kuna više na godišnjoj razini.

Riječ je o analizi portala Župan.hr na temelju podataka konsolidiranih proračuna, prema kojoj su Međimurska i Sisačko-moslavačka županija izdvojile najviše za stipendije i školarine u 2019. godini iz svojih proračuna te su najveće u odnosu na broj stanovnika (podaci popisa stanovnika iz 2011.). U odnosu na broj stanovnika iza njih slijede Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Požeško-slavonska županija.

zupan_hr_22-2_izdvajanja_stipendije_po_stanovniku.png

Prema udjelu izdvojenom za stipendije i školarine u odnosu na proračun slijede ih Zagrebačka, Krapinsko-zagorska i Varaždinska županija.

zupan_hr_22-2_izdvajanja_stipendije_udio_u_proracunu.png

Varaždinska županija je i imala najveće povećanje sredstava za stipendije i školarine u apsolutnom iznosu u odnosu na 2018. godinu, a slijede ju Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska, Krapinsko-zagorska i Šibensko-kninska županija.

zupan_hr_22-2_izdvajanja_stipendije_apsolutni_iznos.png

U postocima rast je najveći bio u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pa Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

zupan_hr_22-2_izdvajanja_stipendije_relativni_pokazatelj.png

Varaždinska županija izdvojila je u 2019. godini za školarine i stipendije 1.454.281 kunu, što je u odnosu na 2018. godini bio rast od 294.190 kuna. U postocima porast je bio u 2019. u odnosu na 2018. 25,36 posto. U ovoj školskoj tj. akademskoj godini izdvojili su opet više, 1.470.000 kuna.

Stipendije se dodjeljuju za zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju: za magistre elektrotehnike, strojarstva, građevinarstva, matematike, fizike, engleskog jezika, za doktore medicine (20 stipendija) te za učenike poljoprivrednih smjerova od 1. do 4. razreda srednjih škola „Arboretum Opeka“ Marčan i Srednje škole Ludbreg.

Pravo na stipendije imaju i nadareni studenti koji studiraju na sveučilišnim i stručnim studijima te izuzetno nadareni studenti iz pojedinih područja umjetnosti (13 stipendija). Uz to, stipendije se dodjeljuju za studente (20 stipendija) i učenike (12 stipendija) loših socio-ekonomskih prilika koji studiraju na sveučilišnim ili stručnim studijima.

Mjesečni iznos stipendija za učenike iznosi 300 kuna, a za studente 700 kuna.

A kako je u gradovima?

Podatke o proračunskim izdvajanjima gradova za stipendije, prema analizi podataka Ministarstva financija, objavio je portal Gradonačelnik.hr.

Grad Lepoglava svrstan je u Top 10 gradova u Hrvatskoj prema postotnom povećanju izdvajanja za stipendije. Prema službenim podacima Ministarstva financija, Grad Lepoglava je za 106,67% povećao namijenjeni iznos za stipendije koje su sa 94 tisuće narasle na 195 tisuća kuna.

gradonacelnik_hr_22-2_stipendije_postotno_povecanje.png

- Ne samo što smo povećali ukupan iznos koji izdvajamo za stipendije već smo povećali i sam iznos stipendije koja je sa 500 kuna narasla na 700 kuna. Ono što posebno treba izdvojiti jest činjenica kako smo na principima sudioničke demokracije osmislili gradski sustav stipendija. U proces savjetovanja uključili smo studentsku populaciju koja je sama izradila novi sustav stipendiranja i time pokazala kako je uzrečica 'vox populi – vox Dei' zaista primjenjiva na lokalnom nivou. Ovo je primjer kako se javna politika donosi u direktnom partnerstvu, na načelima supsidijarnosti, a kroz strukturirani dijalog s krajnjim korisnicima, u ovom slučaju s našim studentima - ističe zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač i dodaje kako Grad ne misli stati na tome već razmišlja o novim modelima pomoći obrazovanju.

Dodao je da je Grad Lepoglava u međuvremenu još i povećao iznos stipendija na 210.000,00 kuna, stoga s optimizmom čekaju nove podatke Ministarstva koji će, kako kaže, samo potvrditi dobru i konkretnu brigu prema studentima u Lepoglavi.

Gledajući, pak, apsolutne brojke, u Top 10 gradova ušao je Novi Marof s 1,50 posto izdvajanja iz proračuna.

gradonacelnik_hr_22-2_stipendije_aposlutne_brojke.png

Prema udjelu izdvajanja u proračunu, među gradovima koji najviše izdvajaju su i Grad Varaždinske Toplice te Grad Novi Marof.

gradonacelnik_hr_22-2_stipendije_udio_u_proracunu.png

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.