Stogodišnja varaždinska ljepotica: završeni radovi na energetskoj obnovi II. OŠ Varaždin Foto: Krešimir Đurić

Stogodišnja varaždinska ljepotica: završeni radovi na energetskoj obnovi II. OŠ Varaždin

VV | 13.5.2021. u 17:03h | Objavljeno u Društvo

- Došao je i taj dan završetka energetske obnove II. OŠ Varaždin. Radovi su počeli u srpnju prošle godine, uz čitav niz predviđenih i nepredviđenih teškoća, epidemije COVID-19, klimatskih i vremenskih uvjeta i, kao što je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok već rekao, II. OŠ Varaždin postala je prava ljepotica. Ja bih rekao ljepotica koja će uskoro proslaviti 100 godina – rekao je ravnatelj II. OŠ Varaždin Ernest Habek na današnjoj konferenciji za novinare povodom završetka radova na energetskoj obnovi II. OŠ Varaždin.

DSC_0584.jpg

Radovi su započeli 14. srpnja prošle godine, a završili 15. travnja ove godine. Projektom energetske obnove obuhvaćen je prostor cijele škole, a energetskom obnovom povećana je toplinska zaštita vanjske ovojnice zgrade, zamijenjen je pokrov, vanjski prozori i vrata postojeće zgrade škole. Ugradnjom novog sustava grijanja, uvođenjem sustava ventilacije te zamjenom unutarnje rasvjete učinkovitijom, postignuto je poboljšanje energetskog svojstva zgrade.

- Troškovi za energente u prva tri mjeseca ove godine iznosili su 47.000 kuna, a u istom razdoblju prošle godine 102.000 kuna. Dakle, već sada imamo uštede od preko 50 posto, a vjerujem da će do kraja godine biti još i veće – zadovoljan je Habek.

DSC_0608.jpg

Silvije Krsnik, predstavnik izvođača radova, tvrtke Hidroing ustvrdio je kako im je bila čast i zadovoljstvo raditi na ovom projektu.

- Bilo je problema i radovi su bili zahtjevi jer je zgrada dosta stara, ali svi su radovi izvedeni na najbolji mogući način – rekao je Krsnik.

Zadovoljan je i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Mislim da bez ikakvog pretjerivanja možemo danas reći da ovako lijepe, energetski učinkovite škole koja se nalazi u samom centru grada nema nigdje u Hrvatskoj. Ovo je prostor u kojem djeca imaju dva košarkaška igrališta i druga sportska igrališta, park sa stoljetnim stablima i Vilu Bedković, dakle cijeli kompleks na kojem nam mogu pozavidjeti drugi gradovi u Hrvatskoj, pa i u Europi i na tome treba biti zahvalan. Ono što je također važno da je ovo prvi put da je škola postala cjelina: spojili smo dvoranu, učionice iznad dvorane i matičnu školu – rekao je Čehok i dodao kako nije lako obnoviti školu koja je stara skoro 100 godina i to u vrlo osjetljivim trenucima, kad su djeca imala nastavu.

DSC_0611.jpg

- Ovime Grad Varaždin završava jedan vrlo važan ciklus i obnove i dogradnje i stvaranja materijalnih pretpostavki da imamo sve škole u jednoj smjeni i energetski učinkovite. Ostaje nam za riješiti još jedan mali dio, stari dio škole u Biškupcu, ali to možemo i sami obnoviti – rekao je Čehok koji je najavio kako će u sljedeće četiri godine prijavom na ITU projekte urediti potkrovlje, gdje se nalazi zvjezdarnica.

- U sljedeće četiri godine mi moramo postići to da imamo pomični krov na zvjezdarnici i da je mogu koristiti građani Varaždina. Ovo je jedna prekrasna zvjezdarnica kakvu nemaju druge škole u Hrvatskoj – rekao je Čehok.

Projekt energetske obnove zgrade II. osnovne škole Grad Varaždin provodi od kolovoza 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 17.883.975,87 kuna od čega je projektu dodijeljeno 9.703.974,25 kuna bespovratnih sredstava sufinanciranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Osim osiguravanja bespovratnih sredstava, Grad Varaždin je za potrebe energetske obnove sklopio Ugovor o kreditu s HBOR-om u iznosu od 8.180.001,62 kuna iz Programa kreditiranja ESIF – Krediti za energetsku učinkovitost po fiksnoj kamatnoj stopi od 0,5 % godišnje.

II. osnovna škola Varaždin nalazi se u zoni “C” kulturno-povijesne cjeline grada Varaždina, a matična zgrada škole je izgrađena 1927. godine za potrebe franjevačke gimnazije te je 1958. godine ponovno vraćena u odgojno-obrazovnu funkciju. Za potrebe jednosmjenske nastave 2007. godine dograđen je prvi kat s učionicama i sanitarnim čvorom. Budući da je veliki dio škole izgrađen prije gotovo stotinu godina, zgrada više nije zadovoljavala energetske uvjete, pa su tijekom zime gubici energije bili ogromni.

Zahvaljujući energetskoj obnovi učenici i djelatnici imaju bolje uvjete rada i zdravije radno okruženje.

DSC_0572.jpg

Označeno u