I vrtići online: u vrtiću Bajka komunikacija s djecom preko Vibera i Facebooka, održava se i predškola Foto: Ilustracija/Dječji vrtić Bajka

I vrtići online: u vrtiću Bajka komunikacija s djecom preko Vibera i Facebooka, održava se i predškola

IHR/Varaždinske vijesti | 31.3.2020. u 09:18h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Iako se privatni varaždinski dječji vrtić Bajka, kao i mnogi vrtići u ovom trenutku prvenstveno brine o spašavanju radnih mjesta i likvidnosti ustanove, njihovi vrijedni odgojitelji i stručni suradnici, puni optimizma i želje za kontaktom s roditeljima i djecom osmislili su načine kako održati međusobne kontakte u vrijeme epidemije koronavirusom. 

- Novonastala situacija primorala nas je na kreativno korištenje suvremenih oblika komunikacije. Kako su naši roditelji navikli na dugogodišnju komunikaciju putem virtualne oglasne ploče Dinamikom, sada smo željeli tu komunikaciju dodatno pojačati kako bi bili dostupniji i našim najmlađim korisnicima - djeci. Neke odgojne skupine koriste Viber grupe, neke zatvorene Facebook grupe, a uskoro krećemo i s aktivnostima uživo putem Instagrama, ovisno o željama i potrebama svojih korisnika. Zadržali smo usmjerenost na sva područja razvoja pazeći da su sadržaji primjereni dobi djece. Ono što nas posebno veseli je da su i djeca i roditelji postali aktivni sudionici te se naš zajednički rad nastavlja i tijekom izolacije. Za sva pitanja, nedoumice, probleme tu su i on line video individualni razgovori za roditelje putem Skype aplikacije ili Messengera. Osim s roditeljima i djecom i djelatnici vrtića ostali su međusobno povezani redovito održavajući sastanke putem video poziva (aplikacije – Hangouts, Zoom cloud meetings (https://zoom.us/), Microsoft Teams) o tekućim pitanjima važnim za funkcioniranje vrtića – poručila je pedagoginja iz tog vrtića Josipa Kirić.

Ističu kako smatraju da je online vrtić, a naročito predškola, važna jer su djeca do nedavno imala svoju rutinu odlaska u vrtić.

- Zadatke za predškolu izrađujemo u LearningApps.org što omogućuje djeci interaktivan pristup u rješavanju aktivnosti. Djeca su oduševljena, nestrpljivo očekuju svaki dan vrijeme online vrtića da čuju svoje prijatelje i odgojitelje – izjavile su odgojiteljice Suzana Kirin i zdravstvena voditeljica Lana Mucko.

Odgojiteljice dijele s roditeljima korisne pedagoške video materijale, ideje za kreativne aktivnosti s djecom, on line slikovnice, igre i kvizove znanja.

- Jedni drugima ostavljamo komentare i poruke podrške što nam u ove dane svima mnogo znači – rekle su odgojiteljice Vinka Rozmarić Kurtak i Adriana Pertinač.

Roditelji su također zadovoljni ovakvim načinom rada te su im online sadržaji od velike pomoći u "kućnoj“ svakodnevici.

- Ideja o aktivnostima preko Vibera je odlična, Alen je sav sretan. Svaki dan prati vrijeme i prije 11 sati upozorava nas da pogledamo Viber - rekla je Judit, majka Alena.

Dječji vrtić Bajka,inače je jedna je od Europskih točaka za darovite te dio Centra izvrsnosti Varaždinske županije.

Označeno u