I prije Capaka i HZJZ-a varaždinske škole otkazale maturalce, škole u prirodi te maturalne večeri Foto: Ilustracija/Pixabay

I prije Capaka i HZJZ-a varaždinske škole otkazale maturalce, škole u prirodi te maturalne večeri

IHR/Varaždinske vijesti | 22.8.2020. u 15:27h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Još jučer na konferenciji za novinare Nacionalnog Stožera civilne zaštite ravnatelj Krunoslav Capak rekao je kako se ne preporučaju maturalna putovanja jer uskoro počinje škola, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo  jučer je i objavio dokument u kojem preporučuju školama da do daljnjega, odnosno do poboljšanja epidemiološke situacije, odgode odlaske na višednevne izvanučioničke nastave, u što ulaze maturalna putovanja, škole u prirodi, ali i maturalne večeri.

Za ne koji se ipak odluče na takav korak, preporučuje se da se izleti ograniče na jedan dan bez noćenja, na put da odlazi samo jedan razred, a bilo bi dobro da se ne ide autobusom, uz pridržavanje svih aktualnih epidemioloških mjera i naputka Stožera civilne zaštite.

No, i prije toga u mnogim varaždinskim školama odlučili su otkazati maturalne večeri i ostala učenička putovanja, koja su već bila sa svibnja i lipnja prebačena na kolovoz i rujan.

- Naša škola je trebala imati maturalnu večer 27. kolovoza, ali donio sam odluku o odgodi. S obzirom na to da je riječ o okupljanju na kojem bi bilo 300 osoba i na trenutnu epidemiološku situaciju, zaključio sam da bi to bio preveliki rizik – doznali smo od Igora Kosa, ravnatelja Elektrostrojarske škole Varaždin.

Isto nam je potvrdio i ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin.

- U ovoj situaciji bilo bi prerizično organizirati okupljanja od 200 uzvanika i zato smo otkazali maturalnu večer - rekao je.

Otkazuju se i maturalna putovanje, ali i škole u prirodi u koje odlaze učenici četvrtih razreda osnovne škole. Zbog aktualne epidemiološke situacije školu u prirodi još sredinom prošlog tjedna otkazana je u VI. OŠ Varaždin.