I FOI u akciji: 3D printane zaštitne vizire donirali pedijatrima i stomatolozima Foto: FOI

I FOI u akciji: 3D printane zaštitne vizire donirali pedijatrima i stomatolozima

IHR/Varaždinske vijesti | 31.3.2020. u 11:16h | Objavljeno u Društvo

I varaždinski Fakultet organizacije i informatike (FOI) priključio se hvalevrijednoj akciji 3D printanja vizira za zaštitu medicinskog osoblja u Varaždinskoj, ali i susjednim županijama, koju na nacionalnoj razini koordinira Hrvatski studentski zbor. FOI je tako iskoristio svu raspoloživu tehnologiju FOI-jevog Internet of Things laboratorija pod vodstvom doc. dr. sc. Borisa Tomaša, kako bi pomogao u izradi okvira i sklapanja vizira koje kao zaštitne maske koristi medicinsko osoblje. Naime, takve maske susprežu bilo kakvu vrstu kapljične transmisije i tako pomažu u sprečavanju širenja zaraze koronavirusom (COVID-19).

- Na taj smo način pokazali da njegujemo socijalnu osjetljivost među građanima, a posebno među akademskom zajednicom, što je ujedno i jedan od stupova akademskog djelovanja, a to je društveno djelovanje. Izrazito je važno u ovim otegotnim životnim okolnostima pokazati solidarnost na svim razinama i ako je moguće pomoći onima kojima je u ovom trenutku najpotrebnije. FOI je odmah ovdje prepoznao svoju ulogu i rado smo se uključili u ovu akciju, uspješno koordiniranu na razini cijele Hrvatske – istaknula je dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

FOI u ovom trenutku raspolaže s ukupno pet 3D printera (dio njih je posuđeno kroz proces prikupljanja sredstava za provođenje akcije) te u 10 sati neprekidnog rada FOI može proizvesti 50 komada 3D printanih zaštitnih vizira. Docentu Tomašu su se u ovom procesu priključili i neki drugi asistenti i profesori s FOI-ja, stoga je moguće da će FOI moći proizvesti još i više.

- Do sada su viziri distribuirani pedijatrijskim ambulantama i ambulantama opće prakse u Varaždinu i Koprivnici, čime zapravo opskrbljujemo zdravstvene ustanove ne samo u našem gradu, već i široj okolici. Sada nam je cilj proizvesti dovoljno zaštitnih vizira za sve pedijatre te liječnike dentalne medicine na području Varaždinske županije, a interes su iskazale i Ljekarne Varaždinske županije – poručila je dekanica.

Zbog mnogih upita koje primamo u IoT Labu, važno je naglasiti da FOI vizire ne prodaje, već ih isključivo donira, stoga svi koji su u potrebi i željeli bi primiti ovakvu donaciju molimo da se jave FOI-ju na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ujedno se zahvaljuju svima koji su donacijom materijala, kao i posudbom 3D printera pomogli i omogućili da još više ovih zaštitnih vizira bude isprintano. Posebno se zahvaljuju Knjižnici "Nikola Zrinski" Čakovec, Knjižnici Fran Galović Koprivnica, Narodnoj knjižnici "Petar Preradović" Bjelovar, Goethe Institutu Zagreb, tvrtki Point d.o.o. Varaždin, Copy centru Manuela Varaždin te Tiskari Praxa Varaždin.

- Hvala i svim drugim pojedincima koji su pomogli u procesu isporuke i donacije 3D vizira koji su do sada na FOI-ju izrađeni, posebice Tehnološkom parku Varaždin i Davoru Kolareku, voditelju Odbora za Interact Rotary Cluba 1181 Varaždin. Zasad imamo dosta materijala za sve zamolbe za donacijom vizira koje smo zaprimili, međutim s obzirom na to da ih očekujemo i dalje, svakako će nam dobro doći materijal za izradu - sirovina/filamenti za 3D printer, plastika za vizire ili 3D printeri – napominje voditelj IoT Laboratorija, docent na FOI-ju dr. sc. Boris Tomaš.

Zahvaljuju se i Elektrostrojarskoj školi Varaždin na ustupanju modela za izradu 3D okvira zaštitnih vizira, koja ih također proizvodi na 3D printerima.

Zaštitne vizire proizvode i u Elektrostrojarskoj školi Varaždin: donacije za materijal su dobrodošle

Označeno u