Hoće li učenici viših razreda varaždinskih osnovnih škola opet morati nositi maske? Foto: Ilustracija/Pixabay

Hoće li učenici viših razreda varaždinskih osnovnih škola opet morati nositi maske?

IHR/Varaždinske vijesti | 9.10.2020. u 08:28h | Objavljeno u Društvo

Nakon što je Stožer civilne zaštite Grada Varaždina, s obzirom na zadovoljavajuću epidemiološku situaciju, donio Odluku da od 22. rujna nastavnici i učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola kojima je osnivač Grad Varaždin ne moraju nositi zaštitne maske u učionicama za vrijeme trajanja nastave, s obzirom da jučerašnji broj od 542 nova slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj te 16 novih zaraženih u Varaždinskoj županiji pitali smo načelnika Stožera civilne zaštite Grada Varaždina hoće li se to promijeniti.

- Zasad ne. Unatoč velikom broju novooboljelih na razini Hrvatske, ali i Varaždinske županije zadnjih dana, mi nemamo žarišta. Tako dugo dok je takva situacija i ne dođe do proboja virusa u škole, nema potrebe za ponovnim uvođenjem nošenja maska u višim razredima - rekao je Avar koji se osvrnuo na podatke prema kojima je Varaždinska županija među najuspješnijim regijama u Europi u sprječavanju širenja korona virusa, odnosno što je na karti Europe - "zelena".

Varaždinski župan Radimir Čačić u srijedu je rekao kako je to zato što su na vrijeme prepoznati izazovi, uspostavljen sustav te je Varaždinska županija uvijek bila korak ispred u provedbi mjera i detekcije potencijalnih žarišta. Avar smatra da za takvu situaciju najviše zaslužni sami građani koji se od samog početka pandemije odgovorno ponašaju prilikom odlaska na veća okupljanje te poštuju mjere i preporuke.