FOTO: Završila energetska obnova sportske dvorane škole u Varaždinskim Toplicama Foto: Varaždinska županija

FOTO: Završila energetska obnova sportske dvorane škole u Varaždinskim Toplicama

Varaždinske vijesti | 5.11.2019. u 15:52h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U Osnovnoj školi Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama završila je energetska obnova sportske dvorane, čime je 280 učenika i 53 djelatnika dobilo bolje i kvalitetnije uvjete za rad, a škola istovremeno ostvaruje značajne uštede na energentima.

Istaknuto je to na završnoj konferenciji EU projekta pod nazivom „Energetska obnova zgrade sportske dvorane Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice na adresi Martina Pušteka 1, Varaždinske Toplice”. Ukupna vrijednost projekta je 2.856.965,15 kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj ugovorena je dodjela 1.413.957,57 kuna ili 49 posto bespovratnih sredstava. Varaždinska županija izdvojila je 1.443.007,58 kuna ili 51 posto, od čega 647.422,82 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

Sportska dvorana je izgrađena 80-ih godina prošlog stoljeća, a sada je pretvorena u energetski učinkoviti objekt.

os_vz_toplice_dvorana_energetska_zavrsna_1.JPG

- Dvorana je već u upotrebi i jako smo zadovoljni jer ne samo da su uvjeti za nastavu tjelesnoga znatno poboljšani, nego smo primijetili da se troši manje energenata. Uštede će iznositi gotovo 60.000 kuna godišnje, od čega 42.000 kuna na grijanju, a na rasvjeti još 17.000 kuna. Naime, provođenje projekta doprinijelo je smanjenju potrošnje energije za grijanje, odnosno hlađenje od najmanje 65,6 % godišnje u odnosu na godišnju potrošnju provedbe mjera energetske obnove, a objekt je iz energetske razine F sada prešao u razred B – istaknula je ravnateljica OŠ Varaždinske Toplice Goranka Štefanić.

os_vz_toplice_dvorana_energetska_zavrsna_8.JPG

Radovi su obuhvatili toplinsku izolaciju kupolastog krova dvorane, zamjenu postojećih staklenih stijena dvorane novom, toplinski učinkovitijom stolarijom, zamjenu postojećih stolarsko-bravarskih i fasadnih otvora, toplinsku izolaciju fasadnih zidova dvorane i pratećih prostora, povećanje visine parapeta spojnog hodnika i ugradnju ETICS sustava sa slojem izolacije kamene vune na sve vanjske zidove dvorane.

Konferencija u OŠ u Varaždinskim Toplicama prva je u nizu povodom završetka radova na energetskoj obnovi.

os_vz_toplice_dvorana_energetska_zavrsna_9.JPG

- Ovaj vrijedan projekt uspješno je završen i ostvaruju se velike uštede, što je glavni smisao energetske obnove. Nakon što su početkom ove godine završile energetske obnove zgrada područnih škola u Lovrečanu, Nedeljancu i Cvetlinu, sada smo u OŠ Varaždinske Toplice, a potom slijedi i obilježavanje završetka ulaganja u osnovnim školama Novi Marof, Radovan, Donja Voća i Martijanec. Veliki ciklus završit će početkom sljedeće godine kada će biti gotova energetska obnova dvaju najvećih objekata, zgrada Druge gimnazije Varaždin i Srednje škole Ivanec. Potom će biti otvorena nova gradilišta budući da slijede energetske obnove još osam područnih škola te Srednje škole Arboretum Opeka. Ukupno će u obnovu školskih zgrada biti uloženo više od 70 milijuna kuna, koje će donijeti oko milijun kuna ušteda godišnje na energentima. Dakle, ulažemo da bismo štedjeli i kasnije od toga profitirali – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

os_vz_toplice_dvorana_energetska_zavrsna_6.JPG

Provedba EU projekta u OŠ Varaždinske Toplice započela je u prosincu 2018. godine, a izvođač radova na energetskoj obnovi dvorane bio je Ekološki centar d.o.o. iz Vukovara. Za usluge provedbe projekta odabrana je AZRA d.o.o. iz Varaždina koja u suradnji sa svim potrebnim institucijama upravlja i administrira projektom. Varaždinska županija je, kao osnivač škole, putem Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport te uz OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića kao prijavitelja projekta, koordinirala svim aktivnostima.

Projekt energetske obnove financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

os_vz_toplice_dvorana_energetska_zavrsna_2.JPG

os_vz_toplice_dvorana_energetska_zavrsna_3.JPG

os_vz_toplice_dvorana_energetska_zavrsna_4.JPG

os_vz_toplice_dvorana_energetska_zavrsna_5.JPG

os_vz_toplice_dvorana_energetska_zavrsna_7.JPG