FOTO Zabavnim i edukativnim radionicama završio Tjedan darovitosti u vrtiću Bajka Foto: Krešimir Đurić

FOTO Zabavnim i edukativnim radionicama završio Tjedan darovitosti u vrtiću Bajka

IHR/Varaždinske vijesti | 26.3.2021. u 20:24h | Objavljeno u Društvo

"Okreni - pokreni", "Kako su do, re, mi postali znanstvenici" ili "Mali iluzionisti" samo su neke od radionica koje su danas u sklopu projektnog dana održane u varaždinskom vrtiću "Bajka". U povodu Međunarodnog dana darovitih učenika koji se obilježava 21. ožujka, u tom vrtiću je od 22. do 26. ožujka održan je Tjedan darovitosti "OSJETI DARovitost".

- Kako bi senzibilizirali javnost, djecu i njihove roditelje o radu i problematici rada s darovitom djecom organizirali smo Tjedan darovitosti. Naš vrtić već godinama radi s darovitom djecom. Osim što u sklopu redovitog kurikuluma imamo integrirani i kreativni kurikulum za darovitu djecu, imamo obogaćeni program i diferencijaciju sadržaja programa, što znači da djeca u svakom trenutku imaju priliku proučavati što ih zanima. Pratimo dječje interese i pokušavamo im dati što više informacija o sadržajima za koje pokazuju interes. Naravno da imamo i radionice kao kraće programe za darovitu djecu u koje uključujemo djecu od 4 do 7 godine starosti i trenutačno u vrtiću imamo 32 darovite djece - doznali smo od Biljane Stanković, ravnateljice Dječjeg vrtića Bajka, specijalistice za obrazovanje darovitih i psihologinje.

S polaznicima vrtića rade magistri ranog i predškolskog obrazovanja, magistri primarnog obrazovanja, mentori iz likovnih, glazbenih, sportskih i IT područja, a njihov rad s darovitom djecom prepoznat je još prošle godine, 2. ožujka 2020. godine, kada su postali Europska točka za darovite. Tim povodom danas je svečano otkrivena ploča postavljena na zgradi vrtića.

- Taj certifikat donio nam je mnogo benifita, od povezivanja sa sličnim ustanovama, razmjene iskustva do stvaranja mreže kontakata koji nas zapravo usmjeravaju dalje na putu našeg rada s darovitom djecom. Postali smo dio Centara izvrsnosti Varaždinske županije i ta podrška izuzetno nam je važna - rekla je Stanković.

Kako izgleda rad s darovitom djecom od malih nogu danas se uvjerio i Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije i voditelj Europskog centra izvrsnosti Hrvatska.

- Vrtić koji ima preko 200 polaznika snaga je koja pokreće mnoge programe, pa tako i programe u području darovitosti. Dječji vrtić Bajka naša je Europska talent točka. Ponosni smo na sve naše Europske talent točke, ukupno ih imamo 45, a njihov rad koordinira Europski talent centar - rekao je Huđek.

Svega toga ne bi bilo bez educiranih odgojitelja, nastavnika i profesora u školama koji rade s darovitom djecom.

- Europski talent centar provodi s nizozemskim Sveučilištem Radbaud, vodećom svjetskom znanstvenom ustanovom za edukaciju stručnjaka za rad s darovitim učenicima i ravnateljica ovog vrtića je završila diplomski studij usavršavanja - rekao je Huđek.

Kako su mališani Bajke obilježili Tjedan darovitosti "OSJETI DARovitost" zabilježio je naš fotoreporter Krešimir Đurić.