FOTO Vinički i ivanečki osnovnoškolci obilježili Dan ružičastih majica Foto: OŠ Vinica, OŠ Ivanec

FOTO Vinički i ivanečki osnovnoškolci obilježili Dan ružičastih majica

Varaždinske vijesti | 23.2.2017. u 08:11h | Objavljeno u Društvo

Osnovna škola Vinica i Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec 22. veljače zajednički su obilježile Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day.

Dan ružičastih majica dan je borbe protiv vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u veljači. Pokret je nastao u Kanadi potaknut dirljivom pričom srednjoškolca koji je, u znak podrške majci oboljeloj od tumora, odlučio u školu obući ružičastu majicu čime je postao žrtva nasilja.

- Ovaj je događaj jedna od aktivnosti zajedničkog projekta dviju škola koje surađuju u međunarodnom projektu koji se odvija preko eTwinning portala za povezivanje škola. U obje se škole na satovima razrednika razgovaralo o nasilju i razlozima obilježavanja toga dana, a izrađivali su se i prigodni plakati s porukama nenasilja na hrvatskom i engleskom jeziku - pojasnila je Suzana Mihelčić, učiteljica u viničkoj školi.

Uz moto "Nosit ću ružičasto u znak potpore Danu ružičastih majica", u OŠ Vinica program je obuhvaćao izvedbu prigodnih skečeva koji prikazuju različite vrste nasilja te tematski ples u koji su se redom uključivali učenici i učitelji škole. Učenici osmih razreda OŠ I. K. Sakcinskog Ivanec snimili su kratak spot pod nazivom "Stop nasilju" i tako pridonijeli sprečavanju nasilja među vršnjacima. Video su prikazali na velikom platnu te održali kratko predavanje o važnosti projekta. Velik broj djece i djelatnika škole je u znak podrške nenasilju obukao ružičastu majicu, a obilježavanjem ovog dana obje su škole pokazale jasan stav nulte stope tolerancije prema nasilju.

Organizaciju događaja u OŠ Vinica vodile su učiteljice engleskog jezika Suzana Mihelčić i Nikolina Siročić, a u OŠ I.K. Sakcinskog Ivanec učiteljica biologije, Marina Novak te školska pedagoginja i defektologinja.