FOTO Uz Svjetski dan učitelja zahvalnice umirovljenim djelatnicima škola, više od polovice sa stažem preko 40 godina Foto: Krešimir Đurić

FOTO Uz Svjetski dan učitelja zahvalnice umirovljenim djelatnicima škola, više od polovice sa stažem preko 40 godina

IHR/Varaždinske vijesti | 3.10.2019. u 17:20h | Objavljeno u Društvo

- Što mi je bilo najljepše? Kad imate oko sebe zadovoljne ljude, zadovoljnu djecu, zadovoljne roditelje, zadovoljne učitelje... Onda vam je to motivacija da i sutra počnete novi dan i idete dalje. Moja poruka mladim učiteljima i svima koji to žele postati je puno ljubavi prema djeci, nade u bolje sutra te vjerovanje da će sve biti dobro te će sve dobro završiti – rekla je Ankica Košćak, dugogodišnja ravnateljica OŠ Radovan koja je danas u Županijskoj palači, zajedno sa svojim umirovljenim kolegama bila na svečanosti koju Varaždinska županija tradicionalno organizira uz Svjetski dan učitelja.

Ukupno 56 bivših zaposlenika osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića koji su prošle školske godine otišli u mirovinu primili su danas zahvalnice.  Od tog broja 40 je učitelja i nastavnika, a 15 je nenastavnog osoblja, pri čemu je zanimljivo da je 32 djelatnika sa stažom duljim od 40 godina.

- Biti učitelj nije profesija, nego jednostavno život. Vi djeci niste davali samo svoje znanje, nego ste im davali sebe. Hvala vam za živote ugrađene u budućnost djece, građana ove župani. jOno što je zaista u ovoj Županiji očito i vidljivo je da ogromnim investiranjem i angažmanom Varaždinska županija u kontinuitetu veći dio svog proračuna ulaže u obrazovanje i po tome smo županija s najvećim ulaganjima u obrazovanje u Hrvatskoj. Posljedice toga nisu samo zidovi i novi prostori, nova i kvalitetnija oprema, nego i uvjeti rada učitelja. Plaće određuje država, ali mi u Županiji možemo druge stvari učiniti i to činimo. Mi ovdje ne prodajemo prizemne demagogije „ako država plati, mi ćemo platiti“ jer ih mi već plaćamo. Ne prijetimo Ministarstvu, jednostavno plaćamo – poručio je župan Radimir Čačić koji je podsjetio kako je Varaždinska županija prva pokrenula Centre izvrsnosti u kojima danas s djecom radi 145 mentora, a pokrenut je i produženi boravak.

- Ovog trenutka je 28 učitelja u produženom boravku. Počeli smo s 200 djece da bi danas imali 729 djece u produženom boravku, odnosno ukupno 39 grupa u 19 škola. Očekujemo da će se taj broj kroz sljedeće godine još povećati. U tijeku je i nabava humanoidnih robota kako bi naša djeca i nastavnici radili na najvišoj razini, a tose nije sjetila učiniti bilo koja druga županija – rekao je Čačić.

Pročelnik županijskog Ureda za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek istaknuo je kako je ovaj prijem minimalno što Varaždinska županija može učiniti za umirovljene nastavnike.

- Od Varaždinske županije dobit će jedan mali poklon, to je sve od srca. Želimo da im ovaj umirovljenički dio bude uspješan, a što se tiče plaća prosvjetara koji su u sustavu obrazovanja, jasno je da njih osigurava država i nadamo se da će tu naše Ministarstvo biti uspješno – rekao je Huđek..

U ime umirovljenih prosvjetnih djelatnika Varaždinskoj županiji zahvalio je Zoran Hajek, dugogodišnji ravnatelj Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole.

- Djeca su još uvijek onaj najzdraviji dio populacije, koliko god pričali o tome da su zločesti i ako bismo uspoređivali s populacijom s kojom rade policajci, suci ili vatrogasci. To je dio populacije koji je još uvijek „podatan“ i s kojima, ako imate volje raditi, postižete uspjehe i to je velika stvar – rekao je Hajek koji je 36 godina radio u školi.

Galerija slika