FOTO Uspjeh varaždinskih studenata: "CROnnect Bridgeu" četvrto mjesto u Estoniji

Varaždinske vijesti | 25.5.2018. u 08:52h | Objavljeno u Društvo

„CROnnect Bridge“ naziv je koncepta čeličnog lučnog mosta koji su na natjecanju održanom u Tallinnu u Estoniji nedavno izgradila četvorica studenata prve godine diplomskog studija zagrebačkog Građevinskog fakulteta. Zanimljivo je što su među njima bili i Jurica Pajan i David Plantak, dvojica studenta iz Varaždina, zadovoljni što se s međunarodnog natjecanja iz mostogradnje BRICO 2018 vraćaju s osvojenim četvrtim mjestom.

- „5.000 kilometara, četvorica studenta, četvrto mjesto, jedan most“ mogli bismo opisati projekt na kojem je tim studenata pod nazivom CROBridge Team intenzivno radio proteklih godinu dana kako bi ostvario što bolji plasman na natjecanje koje organizira Tallinn University of Tecnology. CroBridge Team je na natjecanju predstavio svoj koncept čeličnog lučnog mosta „CROnnect Bridge“ pri čemu je motivacija za ovakvo imenovanje mosta proizašla kao posljedica udruživanja studenata Građevinskog fakulteta s različitih smjerova i različitih područja Hrvatske u cilju sudjelovanja na samom natjecanju - pojašnjava Varaždiinac Jurica koji je na smjeru Teorija i modeliranje konstrukcija, dok su njegov kolega iz Varaždina David i Karlovčanin Ivano Oršulić na konstruktorskom smjeru, a Brođanin Josip Peić na smjeru Organizacija građenja.

- Upravo ovakva postava tima u kojoj svaki član daje nezamjenjiv doprinos projektu, bila je odskočna daska za plasman tima na natjecanje - ističe Jurica koji je, kao i kolege, iako prvotno nezadovoljan četvrtim mjestom, naposljetku shvatio kakvo su iskustvo, ali i uspjeh ostvarili.

Inače, nijanse su dijelile CroBridge Team od postolja, a na koja su naposljetku zasjele ekipe studenata iz Austrije, Litve i Poljske.

- Od pet kategorija koje su se bodovale (estetika, najmanji horizontalni progib, najmanji vertikalni progib, brzina izgradnje i najmanja masa) u čak tri kategorije završili smo u samom vrhu. U brzini izgradnje i najmanjem vertikalnom progibu završili bili smo drugi, dok smo u kategoriji najmanjeg horizontalnog progiba bili na samom vrhu. Nažalost, masa mosta i estetika „spustili“ su nas na ukupno četvrto mjesto na natjecanju - kaže Jurica.

Dodaje da kao jedni od rijetkih sudionika natjecanja, koji nisu završna godina na fakultetu, razmišljaju da prihvate poziv da iduće godine ponovno sudjeluju u natjecanju i pokušaju osvojiti jednu od medalja.

- Ideja za novi i bolji most ne manjka, no to neće igrati najveću ulogu u ponovnom plasmanu na natjecanje. Za ovako veliki projekt nije dovoljna samo ambicija i znanje, već i podrška hrvatskih poduzeća, od kojih su nam neka dala podršku već u samim počecima projekta. Stoga ovim putem zahvaljujem PZC-u Slavonski Brod koji je omogućio izradu mosta, Singra-i Varaždin koja je ustupila vlastiti kombi i omogućila odlazak na natjecanje, te poduzećima Nika konstrukcije, Matel, Montažne kuće DLB. Uz podršku poduzeća zasigurno možemo nastaviti proizvoditi sve bolje mostove s kojima ćemo predstavljati hrvatske boje na ponos svima - zaključuje Jurica te u svoje ime i u ime kolega zahvaljuje i fakultetu bez čije podrške ništa od ovoga ne bi bilo moguće.

Označeno u
Galerija slika