FOTO Tjedan karijera na FOI-ju zanimljivim sadržajima povezao poslodavce i studente Foto: Krešimir Đurić

FOTO Tjedan karijera na FOI-ju zanimljivim sadržajima povezao poslodavce i studente

| 19.10.2018. u 14:51h | Objavljeno u Društvo

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu od 15. do 19. listopada održava se sedmi po redu Tjedan karijera u organizaciji FOI-jevog Centra za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK). Ove godine na Tjednu karijera studentima se predstavilo čak 55 poduzeća koji su održali 33 predavanja i 13 radionica.

- Počeli smo s Danom karijera, no pokazalo se da je interes puno veći i da u jednom danu ne možemo ponuditi sve sadržaje te smo proširili to na Tjedan karijera. Odaziv poslodavaca je i ove godine veliki, prije svega informatičkih tvrtki, no kako imamo i studij Ekonomika poduzetništva, i naši "ekonomisti" imaju priliku za druženje s poslodavcima. Povezujemo poslovnu zajednicu i studente, i po svim pokazateljima radimo to jako uspješno. Ovakvih događanja ima dosta u Hrvatskoj, ali mi na FOI-ju ponosimo se izravnim kontaktom studenata i poslodavaca - istaknuo je dekan FOI-ja prof.dr.sc. Neven Vrček.

foi_tjedan_karijera_01.JPG

Dodao je da Tjedan karijera studentima uvelike pomaže u pronalasku zaposlenja.

- Prema nekim našim pokazateljima, iz studentskih klupa direktno kod poslodavaca ide oko jedna trećina studenata, što kroz program studentske prakse, što kroz Tjedan karijera. Mislim da je taj broj zapravo daleko veći, jer mnogi studenti po završetku fakulteta u početku prelaze od jednog poslodavca do drugog. Vjerujem da mi već u studentskim klupama za gotovo svakog studenta pronađemo radno mjesto mjesto, što se primjećuje i na "kašnjenjima" s polaganjem ispita ili diplomskim radom. Uglavnom, na posljednjoj godini studija oko 80 posto studenata je već u nekoj vrsti kontakta s poslovnom zajednicom - rekao je dekan.

Osvrnuo se i na činjenicu da se informatičari zaposle vrlo brzo po završetku studija.

- Informatičari su u ovom trenutku traženi preko svake mjere. Mi ne možemo pokriti potražnju tržišta rada, ona daleko nadmašuje naše kapacitete. Problem je što studenti na upisu još ne prepoznaju toliko značaj te struke pa kad bismo i povećali naše kvote, ne vjerujem da bi broj upisanih studenata toliko narastao. Afinitet prema informatici i programiranju treba graditi već od osnovne i srednje škole, kako bismo ih mi na fakultetu mogli primiti i predati tržištu rada - napomenuo je Vrček.

Na službenom otvorenju Tjedna karijera bio je i glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja dr.sc. Marko Košiček.

foi_tjedan_karijera_10.JPG

- Mi u ministarstvu vjerujemo da cijeli obrazovni sustav mora slušati trendove i potrebe modernog tržišta rada, stoga je svaka interakcija između poslodavac i studenata ili učenika u strukovnim školama dobrodošla, jer ih usmjerava prema onome što ih u životu čeka. Ranije studenti za vrijeme studija nisu imali nikakav kontakt s tržištem rada pa su onda s diplomama kucali po vratima. Trendovi se mijenaju, ovo je dinamično vrijeme, i sustav obrazovanja se mora prilagođavati zahtjevima tržišta. Poslodavci su tu uvidjeli svoju priliku i već u ranoj fazi studiranja uključuju studente u svoje radne prcese i pripremaju ih za ono što ih čeka. Tržište rada je bogato, konkurencija je velika, problem nezaposlenosti je prisutan i kod nas i u Europi pa bilo kakvo iskustvo mimo formalnog obrazovanja, poput volontiranja ili studentskih poslova, studente izdiže iznad prosjeka - naglasio je Košiček, dodavši kako se danas od svakog od nas očekuje fleksibilnost, mobilnost, inicijativa i spremnost na cjeloživotno učenje.

Među studentima koji su se uključili u aktivnosti Tjedna karijera bio je i Kristijan Gašljević, koji je pred samim završetkom studija. Naglasio je da Tjedan karijera studentima uvelike pomaže da pronađu svoje mjesto na tržištu rada.

foi_tjedan_karijera_11.JPG

- Studenti su svake godine sve aktivniji na predavanjima  i radionicama koje se održavaju u sklopu Tjedna karijera. Jako ih privlače zanimljivi i atraktivni sadržaji, koji im ujedno pomažu da se usmjere i pronađu područje koje im je zanimljivo. Ujedno u interakciji sa samom tvrtkom dogovore i praksu, a na tim radnim mjestima potom uglavnom i ostanu raditi - rekao je Gašljević.

Danas je održan središnji dio Tjedna karijera, a započeo je motivacijskim predavanjem za studente pod nazivom "Zašto vođenje vlastitog biznisa izgleda kao jahanje lava", koje su održali Ana i Tomislav Car iz tvrtke Infinum, nakon čega su se poslodavci studentima predstaviti putem "pitcheva" te na štandovima u sklopu "karijernog špancira". Poslodavci su "zauzeli" hodnike fakulteta te se umrežavali s potencijalnim budućim zaposlenicima, a studenti su imali priliku sagledati širu sliku o tržištu rada te upoznati svoje potencijalne poslodavce.

Kao paralelni dio programa, održano je i događanje za karijerne djelatnike, ove godine naziva "Career Caffe", kao i kratka prezentacija "Tjedan karijera – Behind the Scenes" te radionice za studente i karijerne djelatnike. U sklopu Tjedna karijera održano je i karijerno predstavljanje studentskih udruga na FOI-ju i kava s diplomantima (AMAC kava).

Tjedan karijera završava danas neformalnim druženjem za poslodavce te Brucošijadom za studente, u organizaciji Studentskog zbora FOI-ja.

foi_tjedan_karijera_02.JPG

foi_tjedan_karijera_03.JPG

foi_tjedan_karijera_04.JPG

foi_tjedan_karijera_05.JPG

foi_tjedan_karijera_06.JPG

foi_tjedan_karijera_07.JPG

foi_tjedan_karijera_08.JPG

foi_tjedan_karijera_09.JPG

foi_tjedan_karijera_12.JPG

 

Označeno u