FOTO: Svečanom sjednicom i dodjelom priznanja obilježen Dan Fakulteta organizacije i informatike

Napisao/la: -
FOTO: Svečanom sjednicom i dodjelom priznanja obilježen Dan Fakulteta organizacije i informatike Foto: Krešimir Đurić

Svečanom sjednicom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u utorak, 18. prosinca, obilježen je Dan Fakulteta organizacije i informatike, točnije 56 godina od osnivanja nekadašnje Više ekonomske škole i 45. godišnjica prerastanja te škole u Fakultet organizacije i informatike, koji je postao nedjeljiv dio Varaždina.

- Smatramo da je djelovanje FOI-ja izuzetno značajno za lokalnu zajednicu i drago nam je da se to prepoznaje, a i u okvirima zagrebačkog Sveučilišta ostvarujemo zapažene rezultate, stoga smatramo da je opravdano barem jednom godišnje pohvaliti se svime što smo napravili i krenuti dalje raditi - istaknuo je dekan FOI-ja prof.dr.sc. Neven Vrček.

foi_dan_fakulteta_9.JPG

Od mnogobrojnih aktivnosti i rezultata u prethodnoj godini izdvojio je porast znanstvene produktivnosti te veliki porast dolazne međunarodne mobilnosti, što potvrđuje skori dolazak više od 30 studenata iz Francuske.

- Pojačali smo i međunarodnu suradnju, uz iskorak prema Sjedinjenim Američkim Državama, a prisutni smo i u srednjoj Aziji, u Kirgistanu, te od nove godine i u Maldivima. FOI je poznat po svom radu na raznim projektima, ali moram naglasiti da ni u jednom trenutku nastavni proces nije ugrožen. Imamo gotovo 3.000 studenata i projektna aktivnost je vrlo živa. U prošloj godini odradili smo 26 projekata, što je uz ogroman nastavni angažman, zbilja velik uspjeh - naglasio je dekan.

Prodekanica za znanstveno-istraživački rad i međunarodnu suradnju, izv.prof.dr.sc. Nina Begičević Ređep nadodala je kako se FOI trenutačno može pohvaliti s više od 40-ak aktivnih projekata, a gotovo 80 posto tih projekata ima znanstvenu komponentu.

- Uspjeli smo u projekte uključiti čak 70 posto naših djelatnika i, naravno, među rezultatima projekata su i znanstveno-istraživačke publikacije, na što smo jako ponosni. Povećali smo i broj predmeta i radionica koje se izvode na engleskom jeziku, a sve to doprinosi većoj mobilnosti - napomenula je prodekanica, istaknuvši da Fakultet kontinuirano radi na novim projektima.

Među brojnim uzvanicima bila je i ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženka Divjak.

foi_dan_fakulteta_15.JPG

- Zadovoljna sam jer FOI napreduje i po broju i po kvaliteti studenata, ali i po zapošljavanju studenata, jer potražnja za ovakvim informatičkim smjerovima je takva da sigurno nitko ne ostaje nezaposlen, što je još uvijek rijetkost u Hrvatskoj kad je riječ o visokom obrazovanju. Isto tako, uloženo je puno truda i napora u redovito osuvremenjivanje studijskih programa. Što se tiče sudjelovanja u domaćim i međunarodnim projektima, FOI i na tom području puno radi, a i suradnja s gospodarskim sektorom preko europskih fondova je takva da može poslužiti za primjer drugim fakultetima - rekla je ministrica.

Osim ministrice Divjak, na proslavi Dana fakulteta prisustvovali su i saborski zastupnik prof.dr.sc. Robert Podolnjak, izaslanik rektora Sveučilišta u Zagrebu i prorektor za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Tonći Lazibat, zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, gradonačelnik Varaždina dr.sc. Ivan Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, poslovni direktor HNB-a Tomislav Presečan, ravnateljica Instituta za društvena istraživanja dr.sc. Dinka Marinović Jerolimov i brojni drugi uzvanici.

foi_dan_fakulteta_4.JPG

Vrhunac svečane sjednica bila je dodjela Dekanove nagrade i priznanja studentima, priznanja nastavnom i nenastavnom osoblju, zahvale zaslužnim poduzećima i školama, te povelje Prijatelj FOI-ja koja je ove godine dodijeljena Michaelu Aldarondu Jeffriesu (University of Central Florida), temeljem dugogodišnje kontinuirane suradnje, potpore studentima FOI-ja u stjecanju iskustva međunarodne mobilnosti, akademskih vještina i interkulturalnog učenja, kao i doprinosa promidžbi FOI-ja u međunarodnom okruženju SAD-a te povećanju vidljivosti FOI-ja.

foi_dan_fakulteta_28.JPG

Svečanom ugođaju pridonijeli su i članovi Akademskog pjevačkog zbora djelatnika i studenata FOI-ja, koji su pod ravnanjem dirigentice prof. Janje Knapić izveli nekoliko skladbi tijekom svečane sjednice.

foi_dan_fakulteta_29.JPG

 

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.