Rotarijanci opremili STEM Laboratorij u kojem će se razvijati edukacijski materijali za škole Foto: Krešimir Đurić

Rotarijanci opremili STEM Laboratorij u kojem će se razvijati edukacijski materijali za škole

IHR/Varaždinske vijesti | 25.9.2020. u 12:02h | Objavljeno u Društvo

U sklopu projekta STEM Lab opremljen je laboratorij za STEM područje, za znanost, tehnologiju, inženjerestvo i matematiku pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije u sklopu centara izvrsnosti Varaždinske županije. Laboratorij u Elektrostrojarskoj školi Varaždin jutros su obišli predstavnici Varaždinske županije s županom Radimirom Čačićem te rotarijanci iz Slovenije i Varaždina, koji su i sudjelovali u njegovom opremanju.

Naime, STEM laboratorij je rezultat jedinstvenog projekta kojeg su zajedno pokrenuli Rotary club Varaždin 1181, Rotary club Varaždin - Jug i Rotary club Varaždin.

- Rotary klubovi iz nekoliko zemalja odlučili su podržati jedan od programa Varaždinske županije u STEM područje upravo u ovoj školi. Projekt je imao dvije faze te je nabavljena vrijedna oprema, ali će biti organizirane i radionice za učitelje koja će stečena znanja i vještine prenositi na učenike. Poseban dio priče su učila koja će izaći iz ovog STEM Laboratorija, mali roboti koji će se primijeniti u istim tim školama, a sve to ne bi bilo moguće bez angažmana tri varaždinska Rotary kluba i zato ih na tome zahvaljujem - rekao je varaždinski župan Čačić.

Sredstva u iznosu od 61.747 američkih dolara prikupljena su u suradnji s prijateljskim klubovima RC Maribor - Park, RC Graz-Umgebung-Nord, RC Bern Rosengarten, RC Berlin Funkturm i RC Delhi of Megapolis, a uz financijsku podršku rotarijanske zaklade "The Rotarian Foundation“.

- Nabavili smo puno opreme za STEM Laboratorij koja se koristi primarno u robotici, a ideja je učenike škola zainteresiramo za STEM područje. Nabavljena je oprema, ali dio novca bit će namijenjen za edukaciju nastavnika koji će prenositi to znanje koje su stekli ovdje na svoje učenike, ali i na izradu učila koja će se koristiti u nastavi - rekao je Dragutin Hainš, koordinator projekta STEM Lab.

Voditelj Centra izvrsnosti za nove tehnologije Krunoslav Grudiček zadovoljan je vrijednom opremom koja je osigurana za STEM Laboratorij.

- Opremu koju smo dobili poput 3D printera, laserskog rezača te alata za obradu materijala iskoristit ćemo isključivo za edukaciju i opremanje škola u Varaždinskoj županiji. Konkretno, razvijat ćemo edukacijske materijale za 33 osnovne škole kako bi ih nastavnici mogli koristiti na nastavi tehničke kulture, informatici, fizici i matematici. Razvijat ćemo i učila te edukacijsku opremu kako bi projekt bio dugoročno održiv - najavio je je Grudiček, a prvo učilo koje će se izraditi je set za izradu mobilnog robota.
Dodao je kako će zahvaljujući opremi za STEM Laboratorij učenici steći korisna znanja iz tog područja, ali i razradu njihovih ideja.

- Zahvaljujući ovoj opremi učenici će moći svoju ideju realizirati. Primjerice, moći će izraditi nekakvu "pametnu" klupu ili robota, dakle, moći će prvo sve nacrtati u 3D tehnikama, isprintati dijelove na 3D printeru, izrezati s alatima kako bi dobio pametni uređaj koji će moći koristiti u nastavi - pojasnio je Grudiček.

Ističe kako je interes učenika za STEM područja velik.

- Roditelji forsiraju djecu da idu na predmete koje su im važni za upis u srednju školu ili fakultet jer kad se polaže državna matura struka nije u tome zastupljena. U Centar dolaze, rekao bih, "frikovi", učenici koje to zanima i ti su nama najbolji. Nama ne trebaju odlikaši koji puno uče, nego učenici koji su vješti s rukama te se zabavljaju u STEM području. Takvi učenici naprave najviše, prava mala čuda koja vas iznenade - rekao je voditelj Centra izvrnosti za nove tehnologije.

Uz sada opremljeni STEM laboratorij pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije, koji će biti glavni pokretač razvoja STEM kompetencija za učitelje osnovnih škola Varaždinske županije, a i šire, Varaždinska županija pokrenula je i program za robotiku te nabavila dva humanoidna robota, po čemu je prva u Hrvatskoj.

Označeno u
Galerija slika