FOTO Programom "Mali zeleni čitaju" u OŠ Sveti Ilija obilježili Noć knjige Foto: Gordana Šimunec / OŠ Sveti Ilija

FOTO Programom "Mali zeleni čitaju" u OŠ Sveti Ilija obilježili Noć knjige

Tatjana Slunjski / VV | 9.5.2018. u 08:18h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Učenici i djelatnici OŠ "Vladimir Nazor" Sveti Ilija obilježili su Noć knjige 23. travnja sudjelujući u programu "Mali zeleni čitaju" u sklopu kojeg su nastupile glumačke družine iz OŠ "Ivana Kukuljevića Sakcinskog" Ivanec te OŠ "Izidora Poljaka" Višnjica, PŠ Cvetlin, a proglašeni su i pobjednici literarnog natječaja "Smisli priču o knjizi kao ZF biću" te foto-natječaja na temu "Zeleno".

Program obilježavanja započeo je čitanjem ulomaka ZF priča koje su članice Povjerenstva, učiteljice Jasenka Minđek, Maja Priher i Gordana Šimunec, izabrale kao najbolje priče pristigle na školski literarni natječaj "Smisli priču o knjizi kao ZF biću". U kategoriji od 1. do 4. razreda nagradu je osvojila priča "Zelijeni" učenika Samuela Cinkuša iz 4.b, a u kategoriji od 5. do 8. razreda priča "Znatiželjna svemirka Leni" učenice Lorene Hosni Lajtman iz 6.a te priča "Ima li Zemlja budućnost?" učenice Klementine Bauk iz 8.b.

Čitanje ulomaka najboljih ZF priča započelo je performansom s noćnom svjetiljkom i glazbom iz znanstveno-fantastičnog filma "2001.: Odiseja u svemiru" koji su izveli učenici, članovi dramskih družina, iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec te OŠ Izidora Poljaka Višnjica, PŠ Cvetlin. Glumačka družina iz Ivanca izvela je dramsko scensku-igru "Vuk i tri kozlića" kojom je nasmijala i zabavila učenike, ali im i poslala snažnu poruku o posljedicama objavljivanje lažnih informacija o drugima na Facebooku. Dramska družina iz Cvetlina svojim je samouvjerenim scenskim nastupom "Tuj buome estali" podučila učenike da je u današnjem svijetu znanosti, tehnologije i otuđenosti, najvažnije ostati svoj i na svome. Budući da su se ove družine svojim nastupima istaknule na ovogodišnjoj Županijskoj smotri LiDraNo, ravnateljica Anđelka Rihtarić pozvala ih je školu u Svetome Iliji kako bi učenici mogli vidjeti odlično scensko stvaralaštvo svojih vršnjaka.

Koliko su učenici uživali u scenskim nastupima svojih gostiju, govori činjenica da su još danima po školskih hodnicima pjevušili fraze iz predstava koje su ih oduševile, nasmijale i trajno im se urezale u pamćenje. Gostovanje glumačkih družina u pratnji njihovih učiteljica Nataše Roginek, Silvije Čavlek i Sanje Latin, knjižničarke Draženke Stančić i ravnateljice OŠ Višnjica Martine Vusić, odličan je primjer suradnje među školama, sklapanja novih prijateljstava i diseminacije odgojno-obrazovnih znanja i informacija.

Nakon odličnih, atraktivnih, humorističnih i edukativnih scenskih nastupa dramskih družina uslijedilo je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada pobjednicima foto-natječaja na temu "Zeleno". Prvu nagradu osvojila je učenica Klara Požgaj (6.a) čija je fotografija daždevnjaka osvojila najviše glasova učenika i djelatnika škole. Drugu nagradu osvojila je fotografija učenika Timoteja Šredla iz 8.b, a treću nagradu fotografija učenice Leone Malnar iz 8.b. Nagrade za finaliste i sve sudionike foto-natječaja osigurali su Školska knjiga i tvrtke Marnet d.o.o.i Rog d.o.o. iz Varaždina. Program obilježavanja Noći knjige osmislila je knjižničarka Tatjana Slunjski u suradnji s ravnateljicom Anđelkom Rihtarić i drugim djelatnicima Škole.

Noć knjige je manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje. Održava se 23. travnja povodom Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, a ovogodišnja tema bila je Budućnost knjige. U ovogodišnjem obilježavanju Noći knjige sudjelovale su brojne škole, knjižnice, knjižare, nakladnici, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjige koji su svojim programima nastojali promišljati o povezanosti knjige i čitanja sa znanošću irazvojem suvremene tehnologije.