FOTO Novomarofski studenti potpisali ugovore o stipendijama: Svaka kuna dobro dođe Foto: Grad Novi Marof

FOTO Novomarofski studenti potpisali ugovore o stipendijama: Svaka kuna dobro dođe

Varaždinske vijesti | 1.2.2020. u 12:03h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U studentskom budžetu svaka kuna dobro dođe. Znaju to i u Gradu Novom Marofu pa su i ove godine za svoje studente izdvojili značajna sredstva iz gradskog proračuna, a ugovori za dodjelu stipendija u akademskoj godini 2019./2020 u subotu su potpisani u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin”.

Sa studentima i njihovim roditeljima ugovore je potpisao novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

novi_marof_stipendije_02.JPG

- Stipendije su dio našeg ulaganja u mlade žitelje našeg grada i zadovoljstvo mi je što ih početkom ove godine ponovo dijelimo, kao što smo to učinili krajem prošle godine. Tada smo podijelili stipendije učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja, a ovo su sada studentske stipendije, dodijeljene po socijalnom kriteriju, ali i po kriteriju nadarenosti. Riječ je o 49 stipendija, odnosno više od 380.000 kuna, a na taj način lokalna samouprava pomaže našim studentima i njihovim roditeljima. Nismo dužni pomagati na taj način, ali svesrdno se trudimo motivirati mlade da studiraju, pomoći im da lakše završe studije koje su odabrali, a da onda i razmišljaju da ostaju raditi i stvarati, ako ne u Novom Marofu, onda barem na ovom širem području - rekao je Jenkač.

Za djecu i mlade iz novomarofskog se gradskog proračuna godišnje izdvajaju višemilijunski iznosi.

- Kada gledamo materijalna ulaganja prošle i ove godine, riječ je o više od 13 milijuna kuna, a što se tiče redovnih izdvajanja, za sufinanciranje rada dječjih vrtića i plaćanje vrtića, za pomoć Osnovnoj i Srednjoj školi Novi Marof, za studentske i učeničke stipendije i sve ono što Grad čini i čime pomaže djeci i mladima, odnosno njihovim roditeljima, radi se o iznosu od 5,5 milijuna kuna. To su značajna sredstva koja ulažemo u odgoj i obrazovanje i osobno mislim da je to vrlo važno i da na tom tragu treba i dalje ustrajati - zaključio je Jenkač.

novi_marof_stipendije_05.JPG

Među studentima kojima je Grad Novi Marof ove godine dodijelio stipendije su i Antonija Piskač i Marko Rabuzin. Oboje studiraju u Zagrebu pa će mjesečno dobivati stipendiju od 800 kuna.

- Stipendija nam je itekako važna jer to su nam redoviti prihodi svaki mjesec. Predmeti su nam većinom raspoređeni tako da ne možemo raditi, pogotovo redovni studenti, tako da roditelji za nas svaki mjesec moraju izdvajati novac. Stoga će ove stipendije dobro doći svima nama koji studiramo - kazala je Antonija koja studira graditeljstvo, dok je Marko student Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

- Naravno da će mi stipendija puno značiti i pomoći. Kada studiraš, troškovi su veliki i u studentskom budžetu svaka kuna dobro dođe - rekao je.

novi_marof_stipendije_01.JPG

novi_marof_stipendije_03.JPG

novi_marof_stipendije_04.JPG

novi_marof_stipendije_06.JPG

novi_marof_stipendije_07.JPG

novi_marof_stipendije_08.JPG

novi_marof_stipendije_09.JPG

novi_marof_stipendije_10.JPG

novi_marof_stipendije_11.JPG