FOTO Mališani iz vrtića u Kozarčevoj posadili organski vrt sa začinskim biljem

| 19.10.2016. u 17:43h | Objavljeno u Društvo

Mališani Dječjeg vrtića Varaždin u Kozarčevoj ulici danas su sadili organsko začinsko bilje. Riječ je o završetku nagradnog natječaja "Naš vrt(ić)" trgovačkog lanca KTC na kojem je vrtić iz Kozarčeve odnio pobjedu sa svojim likovnim radovima o začinskom bilju.

- Odlučili smo ove godine napraviti novi iskorak u približavanju potrošačima i to onim najmanjima, na kojima svijet ostaje, te smo pokrenuli društveno odgovoran projekt uzgoja organskog začinskog bilja. U svim gradovima u kojima djelujemo pozvali smo vrtiće da sudjeluju u našem natječaju i odazvalo se 45 vrtića. Mališani su, zajedno sa svojim tetama, uključili svu svoju maštu i kreativnost te, koristeći razne tehnike, prezentirali začinsko bilje, a naša je stručna komisija odabrala najbolje. Na prvom našem natječaju pobijedio je upravo ovaj vrtić, čiji su radovi, osim kreativnosti i truda, pokazivali i dodatnu dimenziju ljubavi. Cijelu priču zaokružili smo ovim posjetom - pojasnila je Daliborka Kranjčić, glavna izvršna direktorica i članica Upravnog odbora KTC-a, istaknuvši da je namjera bila djecu od najmanjih nogu učiti o zdravoj prehrani i zdravom načinu života.

Vrtić u Kozarčevoj, kao pobjednik natječaja, dobio je tako začinsko bilje, ali i sjeme, zemlju, te ekološka sredstva za zaštitu bilja, kako bi i djeca sama mogla uzgojiti organsko začinsko bilje koje će kasnije koristiti u vrtićkoj prehrani.

Mališani su se oduševljeno primili posla i u male teglice posijali sjeme začinskog bilja koje su zalijali te sad s nestrpljenjem čekaju kad će biljke narasti. Među njima su bili i Eleonora, koja se nada bi biljke mogle niknuti već sutra, i Hugo koji puno zna o začinskom bilju.

- Posadili smo cvijeće i razno drugo začinsko bilje, recimo, lavandu i crvenu ljutu papriku. Ja sam sadio i bosiljak. Začinsko bilje se razlikuje po boji, obliku i mirisu, a kad nešto izgleda slično, uvijek treba pomirisati. Kad stavimo začinsko bilje u hranu, hrana je jako zdrava jer je začinsko bilje stvorila priroda - naglasio je Hugo i rekao da ljutu papriku ipak ne voli, jer je - ljuta.

Kako je pojasnila odgajateljica Iva Šegović, vrtić u Kozarčevoj ima svoj vrt u kojem se djeca cijele godine bave ekologijom.

- Imamo začinski mini-vrt, posve prilagođen djecu predškolske dobi, koji služi i kao edukativno sredstvo za promoviranje zdravog uzgoja i zdrave hrane te je mjesto na kojem djeca uče na zabavan i primjeren način. U proljeće smo organizirali Zelenu čistku u koju su se u velikom broju uključili i roditelji naših polaznika. Uredili smo dvorište, posadili cvjetnjak i povrtnjak sa začinskim biljem koje smo kasnije koristili u prehrani. Istraživali smo i mirise i okuse i tako smo došli na ideju za naše mirisne slike - kazala je "teta" Iva.