FOTO Igranje šaha pruža zadovoljstvo i mogućnost iskazivanja vještina

Napisao/la: -

U Prvoj gimnaziji od ove školske godine, a u sklopu Centra izvrsnosti iz informatike, pokrenut je Program za šah. Pokretanje rada ovog centra ima osnove učetverogodišnjoj uspješnoj suradnji Varaždinske županije, Školskog sportskog saveza i Šahovskog saveza Varaždinske županije u provođenju projekta „Uvođenje šaha u škole Varaždinske županije“.

U Program se mogu uključiti učenici od 4. razreda osnovne škole te srednjoškolci, a voditelj je Željko Matkun, predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije i instruktor šaha.
Voditelj Matkunističe dapostoje brojni znanstveno dokazani pozitivni učinci od učenja šaha kod djece pa je to jedan od glavnih razloga zašto se pokrenuo Program šaha u formi centra izvrsnosti.

- Jačanje vještina rješavanja problema i samostalnog donošenja odluka, povećavanja koncentracije, unaprjeđenje pamćenja, poticanje kritičkog i kreativnog razmišljanja samo su neki od učinaka koji upućuju na zaključak da su koristi od učenja šaha tolike da je itekako poželjno i razumno uključiti šah u sustav obrazovanja.Osim sveganavedenog, djeca jednostavno obožavaju igrati šah jer igrajući ga osjećaju neograničenu mogućnost da postanu bolji, što je i istina - navodi Matkun.

Program iz šaha u tri grupe

Nastavu šaha u centru provodi sedam mentora koji su odabrani od strane županijskog šahovskog saveza; to su: Goran Šegović - šahovska titula FIDE majstor,Noemi Špiranec - ženski FIDE majstor i nacionalna reprezentativka, majstorski kandidati Ivan Novak,Ratko Novak i Miljenko Kelemen, te Davor Hižak - II. kategorija i Željko Matkun I. kategorija. Program iz šaha izvodi se u tri grupe.

- Grupa A je napredna radionica od 12 učenika, B je radionica srednje razine od 13 učenika i C je osnovna radionica od 15 učenika. Sastav grupa odredio se je na temelju rezultata testiranja i rezultata postignutih na natjecanjima Pojedinačnog prvenstva učenika osnovnih škola Varaždinske županije („PUŽ“) iz školske godine 2018./2019.; odnosno prema razini šahovskog znanja učenika, bez obzira na to koji razred učenici pohađaju - objašnjava Matkun.

Nastavni se program odvija u trajanju od četiri školska sata. Prvi se sat radi na taktici rješavanjem zadataka, drugi sat na strategiji, treći na analizi partija šahovskih majstora i povijesti šaha dok se četvrti sat igra šah i analizira partija šaha.

- Predavanja su prilagođena za pojedinu radionicu, a obrađuju seteme iz sve tri faze šahovske partije: otvaranja, središnjice i konačnice - objašnjava voditelj. Dodaje da se veliki naglasak stavlja i na analiziranje partija vrhunskih igrača koje su nepresušan izvor šahovskog znanja i inspiracije. Prezentirane partije šahovskih majstora obuhvatit će sve obrađene teme iz satova taktike i strategije, a isto tako će s vremenom obuhvatiti i sve šahovske prvake svijeta. Tako će se obrađivati i povijest šaha, što je nezaobilazni dio šahovske kulture.

Učenje i usvajanje šahovskih pravila

- Nezaobilazni dio učenja šaha je igranje šaha koje pruža zadovoljstvo i mogućnost iskazivanja svojih vještina. Uz prisutnost mentora, osim ukazivanja na bitne elemente u igranim partijama, igranje šaha u formi turnira ili pojedinačnog meča pruža priliku i za učenje i usvajanje šahovskih pravila kojih se svaki igrač mora pridržavati na šahovskim natjecanjima - objašnjava voditelj i zaključuje da će polaznici Programa iz šaha biti upućivani na sudjelovanje u natjecanjima koja su se i do sada održavala u sklopu spomenutog županijskog šahovskog projekta. Natjecanja pružaju uvjete za razvoj i unapređivanje šahovskih vještina kod djece i, u odnosu na školu šaha koja predstavlja teoretski dio, ona čine praktični dio šahovskog obrazovanja u kojem se naučena znanja mogu izraziti u igranju s novim protivnicima (djecom iz drugih škola, sredina, država) i gdje se za pokazano znanje i vještinu dobiva svojevrsno javno priznanje u vidu odličja ili ostvarenog plasmana na šahovskom turniru.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.