FOTO Energetska budućnost: Održan Dan otvorenih vrata Geotehničkog fakulteta Foto: Geotehnički fakultet Varaždin

FOTO Energetska budućnost: Održan Dan otvorenih vrata Geotehničkog fakulteta

Varaždinske vijesti | 10.4.2019. u 11:42h | Objavljeno u Društvo

Uz mnoštvo događaja, predavanja i pokaznih vježbi, "Inovacije za borbu protiv klimatskih promjena i kružno gospodarstvo" bila je u ponedjeljak, 8. travnja, tema Dana otvorenih vrata varaždinskog Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na fakultetu se izvodi jedinstveni studij u Hrvatskoj – Inženjerstvo okoliša, od ove akademske godine ne samo kao preddiplomski i diplomski studij, nego i kao doktorski program. Studij se bavi temama gospodarenja otpada, zaštite okoliša, zaštite voda, geotehnike, zelene energije i kružnog gospodarstva te otvara vrata u područje tzv. zelenih poslova.

geotehnicki_fakultet_varazdin_dan_otvorenih_vrata_03.JPG

– Ovo je tradicionalni dan otvorenih vrata, Otvaramo sve naše prostore, sve naše laboratorije, pokazujemo što radimo široj javnosti. Želimo privući nove studente. Ove godine smo počeli i s doktorskim studijem i to je prvi put u povijesti fakulteta da izvodimo sva tri ciklusa visokog obrazovanja. Naša kvota za upis na doktorski studij je 20 i sa zadovoljstvom mogu ustvrditi da smo popunili kvotu i da je interes velik – rekao je dekan Geotehničkog fakulteta prof. dr. sc. Ranko Biondić.

geotehnicki_fakultet_varazdin_dan_otvorenih_vrata_05_Ranko_Biondic_dekan.JPG

Izv. prof. dr. sc. Igor Petrović, prodekan za nastavu, dodao je da je inženjerstvo okoliša atraktivno zanimanje koje je prepoznato na razini Europske unije.

– Nedavno je objavljena nova europska klasifikacija zanimanja u kojoj je inženjerstvo okoliša prepoznato kao vrlo važno. Ti stručnjaci rješavaju probleme vezane uz postojeća onečišćenja i sprječavaju nastanak novih. Na fakultetu nastojimo težište sve više staviti na suradnju s gospodarstvom, s tvrtkama, da što prije studenti dođu u kontakt s poslovnim subjektima. Nedavno smo se prijavili na projekt iz europskih strukturnih fondova za stručnu praksu. Trenutno imamo stručnu praksu samo na diplomskom studiju. Želja nam je uvesti stručnu praksu i na preddiplomski studij kao izborni kolegij. Težište stavljamo na što raniji izlazak na tržište rada i upoznavanje s tvrtkama koje se bave poslovima iz zaštite okoliša – kazao je Petrović.

geotehnicki_fakultet_varazdin_dan_otvorenih_vrata_06_Igor_Petrovic_prodekan.JPG

U sklopu Dana otvorenih vrata potpisan je sporazum o suradnji na stručnim i obrazovnim projektima između Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Varaždin i Geotehničkog fakulteta.

Na okruglom stolu "Na koji način gradovi mogu postati predvodnici u solarnoj energiji" govorili su gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, Jasmina Novak iz tvrtke Solvis d.o.o. Varaždin, direktor Centra kompetencija za obnovljive izvore energije Alen Kišić te Zoran Kordić iz Zelene energetske zadruge. Razgovor je organiziran u sklopu Europske inicijative za inovacije u klimi (KIC Climate). Drugi konzorcij za financiranje inovacija u koji je Geotehnički fakultet uključen, KIC Raw Materials, predstavili su voditeljica hrvatskih partnera konzorcija izv. prof. dr. sc. Sibila Borojević Šoštarić te dr.sc. Markus Klein, business development manager kolokacijskog i inovacijskog centra CLC East.

Što znači zajednica znanja i inovacija za neenergetske sirovine, kakva je njezina uloga ovdje u Hrvatskoj i na koji način trokut znanja (sveučilišta, istraživački instituti i industrija) zajedničkom suradnjom treba doprinijeti razvoju sektora neenergetskih sirovina pojasnila je Sibila Borojević Šoštarić.

– Rudarstvo, geologija, metalurgija, procesno inženjerstvo, kemijsko inženjerstvo, oplemenjivanje mineralnih sirovina i zbrinjavanje mineralnih sirovina na kraju ciklusa povezani su u krugu sirovina koje idu od primarnih do sekundarnih sirovina. Politika Europske unije je povećanje kvota i zbrinjavanje sve veće količine sekundarnih, odbačenih sirovina, onih odbačenih materijala koji nam više ne trebaju. Svakako studij koji nudi Geotehnički fakultet u tom smislu zatvara taj cijeli krug. Oni su u tom sekundarnom dijelu sirovina i oni doprinose Europskoj uniji i Hrvatskoj da smanje količinu onečišćenja i da se održivije ponaša prema korištenju sirovina i prema okolišu – kazala je Borojević Šoštarić.

- Vrijedi istaknuti i projekt Virtulab kojim je osigurano opremanje laboratorija na pet fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem jačanja njihovih znanstveno-istraživačkih kapaciteta i uspostave virtualnog istraživačkog centra za primarne i sekundarne sirovine – dodala je Borojević Šoštarić.

Nakon programa u ponedjeljak, Dan otvorenih vrata Geotehničkog fakulteta završit će u četvrtak, 11. travnja, kada pripremaju Noć otvorenih vrata Fakulteta.

Galerija slika