FOTO Elektrostrojarskoj školi plaketa "Škola ambasador Europskog parlamenta" Foto: Ivana Dreven

FOTO Elektrostrojarskoj školi plaketa "Škola ambasador Europskog parlamenta"

| 29.9.2017. u 13:41h | Objavljeno u Društvo

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec danas je ravnatelju Elektrostrojarske škole Varaždin Igoru Kosu dodijelio plaketu "Škola ambasador Europskog parlamenta".

Program "Škola ambasador Europskog parlamenta / EPAS - European Parliament Ambasador School" provodi Europski parlament kako bi mladima omogućio upoznavanje i informiranje o Europskoj uniji, a posebno o demokratskim ovlastima Europskog parlamenta u donošenju odluka važnih za sve građane EU. Elektrostrojarska škola Varaždin trenutno je jedna od 15-ak škola iz Hrvatske koje sudjeluju o ovom programu.

- Ovakvi projekti su važni kako bi učenici postali svjesni da su građani Europske unije. Nažalost, razne ankete pokazuju da građani ne znaju čak ni datum ulaska Hrvatske u EU, a kamoli neke druge podatke pa tako ni koje koristi imaju od Europske unije, kao ni koje obveze Hrvatska i njeni građani imaju prema EU. Učenici na ovaj način dobivaju dobru sliku kako funkcioniraju europske institucije i na koji način mogu utjecati na donošenje odluka, što im je važno ne samo kao građanima, već i kao budućim stručnjacima ili sudionicima lokalnih i državnih vlasti. To nam u Hrvatskoj najviše nedostaje, jer kao zastupnik u Europskom parlamentu vidim koliki je manjak komunikacije i informiranosti Hrvatske prema EU - napomenuo je Škrlec.

Voditeljica projekta "Škola ambasador Europskog parlamenta" u Elektrostrojarskoj školi Varaždin, prof. Višnja Kranjčec-Strahl, pojasnila je da je u provedbu aktivnosti bilo uključeno sveukupno 12 učenika, koji su kroz šest modula učili o povijesti i institucijama Europske unije, ovlastima Europskog parlamenta u donošenju odluka važnih za sve građane EU, mogućnostima koje EU pruža i sličnim temama, a uspješnim svladavanjem modula, učenici su zaslužili pojedinačna priznanja koja im na današnjoj svečanosti uručio Davor Škrlec. Ovi "junior ambasadori" stečeno znanje zatim na razne načine dijele s drugim učenicima i građanima. Mladi ambasadori Europskog parlamenta su: Domagoj Kišić, Sandra Žunec, Nikola Njegovec, Sabrina Posavec, Leon Herjavec, Martina Cecelja, Zrinka Bađun, Filip Par, Paulina Kefelja, Antonio Brnjak, Ivana Sakač i Zlatko Topalović.

- Glavni cilj je bio informirati učenike o načinu funkcioniranja Europske unije, posjetili su i Europski parlamnet, izrađivali su plakate, anketirali građane. Ova plaketa znači da, uz druge škole ambasadore, predstavljamo našu županiju i državu, ali je i svojevrsan nastavak svih projekata koje smo dosad radili i nastavljamo provoditi. Ovim smo projektom pokušali naglasak staviti upravo na suradnju, bez obzira na vjeru, nacionalnost ili bilošto drugo. Bez razgovora i suradnje danas je gotovo nemoguće napraviti nešto dobro i napredovati. Mi smo to davno prepoznali te provodimo europske projekte, dobro surađujemo i s lokalnom zajednicom, imamo mrežu partnera i suradnika, a najvažnije je da u tu mrežu uključimo i čim više naših učenika - zaključio je ravnatelj Kos.

elektrostrojarska_skola_plaketa_skola_ambasador_EU_1.jpg

elektrostrojarska_skola_plaketa_skola_ambasador_EU_2.jpg

elektrostrojarska_skola_plaketa_skola_ambasador_EU_4.jpg

elektrostrojarska_skola_plaketa_skola_ambasador_EU_7.jpg

elektrostrojarska_skola_plaketa_skola_ambasador_EU_10.jpg

elektrostrojarska_skola_plaketa_skola_ambasador_EU_13.jpg

elektrostrojarska_skola_plaketa_skola_ambasador_EU_14.jpg

elektrostrojarska_skola_plaketa_skola_ambasador_EU_22.jpg

elektrostrojarska_skola_plaketa_skola_ambasador_EU_26.jpg