FOI: Primjer dobre prakse između akademskog i poslovnog sektora

VV | 9.3.2018. u 16:36h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U sklopu inicijative University-Business Cooperation koja se provodi od strane Europske komisije, Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK FOI) koji od 2012. godine djeluje na Fakultetu organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu uvršten je među europske primjere dobre prakse suradnje između akademskog i poslovnog sektora.

Kao jedan od prvih karijernih centara osnovanih na nekom viskom učilištu u Hrvatskoj, CPSRK FOI time je dobio vrijedno priznanje na europskoj razini.

U proteklih šest godina djelovanja, Centar za podršku studentima i razvoj karijera istaknuo se kao jedan od vodećih karijernih centara na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj koji aktivno radi na poboljšanju kvalitete cjelokupnog iskustva studiranja za studentice i studente FOI-ja na način da ih podržava, motivira i karijerno usmjerava, neovisno od studijskog programa.

Studenti FOI-ja zavisno od studijskog programa koji pohađaju, studij mogu završiti kao prvostupnici/magistri informatike ili prvostupnici/magistri ekonomije.

Kroz mnogobrojne aktivnosti i događanja koja organizira tijekom cijele akademske godine Centar pomaže studentima kako bi se uspješno nosili s akademskim izazovima, napredovali kroz studij i počeli graditi svoju karijeru već tijekom studentskih dana, s posebnim naglaskom na aktivnosti u suradnji s poslodavcima kao najvažnijim partnerom CPSRK-a.

Primarne aktivnosti CPSRK-a u suradnji s poslodavcima uključuju financijsko, logističko i mentorsko podržavanje studentskih inicijativa i natjecanja, organizacija Tjedna karijera, posjete poduzećima, predavanja i radionice od strane poduzeća, administracija i provedba stručne studentske prakse, informiranje o prilikama za zaposlenje putem portala cpsrk.foi.hr i Facebook stranice, podrška studentskom poduzetništvu kroz projekt Startup@FOI te objave priča uspješnih FOI alumnija

Centar uspostavlja i njeguje aktivnu suradnju s 50-ak poduzeća na godišnjoj razini te dodatno pruža studentima podršku u provedbi stručne prakse u jednom od gotovo 700 poduzeća s kojima Fakultet organizacije i informatike ima potpisan sporazum o suradnji. Kroz sve te aktivnosti, ne samo da koristi studentima pri širenju izbora za stručnu praksu koja je za studente na završnoj godini diplomskih studija obavezna, ili pri izboru prvog poslodavca i lakšem pronalasku posla, već koristi i poslodavcima u pronalasku profesionalnih kadrova za razvoj svog poslovanja.

Sve spomenute aktivnosti prepoznate su, ne samo od drugih visokih učilišta u Hrvatskoj kojima je CPSRK mentor u osnivanju karijernih centara, već i od strane Europske komisije u sklopu provedbe projekta University-Business Cooperation. Naime, u sklopu spomenutog projekta, kojem je cilj pružiti sveobuhvatniji i ažurniji uvid u stanje suradnje između poslovnog i akademskog sektora u Europi, odabrano je 40-ak primjera dobre prakse na razini cijele Europe.

Primjer CPSRK-a, kao jedini karijerni centar iz Hrvatske se tako našao u društvu drugih pozitivnih primjera renomiranih europskih obrazovnih institucija, istraživačkih centara i poduzeća.