FOI među prvima u Hrvatskoj uvodi stručnu praksu na preddiplomskoj razini

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
FOI među prvima u Hrvatskoj uvodi stručnu praksu na preddiplomskoj razini Foto: FOI

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu među prvim je javnim visokim učilištima u Hrvatskoj koji sredstvima iz europskog projekta uvodi sustav obavezne stručne prakse na preddiplomsku razinu sveučilišnog studija. Radi se o jednom od glavnih ciljeva projekta Study4Career, kojim je FOI osigurao gotovo 4 milijuna kuna za unapređenje postojećeg i uvođenje novog modela stručne prakse za studente preddiplomskog studija Informacijski sustavi i Poslovni sustavi.

Naime, studenti FOI-ja već niz godina obavljaju obaveznu stručnu praksu na posljednjoj godini diplomskih studija (DS Informatika i DS Ekonomika poduzetništva), ali i trogodišnjeg preddiplomskog stručnog studija (Primjena informacijske tehnologije u poslovanju - PITUP).

- Pilotiranjem stručne prakse u formi job shadowinga i na preddiplomskom sveučilišnom studiju Informacijski sustavi i Poslovni sustavi želimo unaprijediti cijeli sustav stručne prakse, koji studentima FOI-ja omogućuje priliku za rano orijentiranje i profesionalno profiliranje, uvid u zanimanja, radna mjesta i radne zadatke u području IT-a, čime im se daje prilika da identificiraju područje svog interesa i bave se njime u praktičnom dijelu svog završnog rada – poručuje dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

foi_Nina_Begicevic_Redjep.jpg

Centar za podršku studentima i razvoj karijera kao nositelj aktivnosti na FOI-ju

FOI-jev Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK) s radom je krenuo 2012. godine, a u samo nekoliko godina intenzivnog rada sa studentima na razvoju i provođenju studentskih aktivnosti i stručne prakse u suradnji s poslodavcima, vrlo brzo postaje pionir među takvim centrima u Hrvatskoj. Kao takav prepoznat je kao primjer dobre prakse i na europskoj razini, stoga će upravo on biti glavni nositelj projektnih aktivnosti na FOI-ju.

- Prošle godine, Centar je temeljem dugogodišnjeg iskustva i povratnih informacija studenata te praćenjem njihovih potreba u području razvoja karijera osmislio aktivnosti za projekt pod nazivom Study4Career, ukupne vrijednosti 3.939.784,99 kuna. Iznos koji sufinancira EU iz Europskog socijalnog fondaje 3.348.817,24 kuna, a partneri u provedbi aktivnosti za studente i poslodavce su nam Tehnološki park Varaždin, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) te tvrtka Northwest Agency – kaže voditeljica projekta i CPSRK-a doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić te dodaje da će na aktivnostima u najvećoj mjeri raditi i stručnjaci iz CPSRK-a – Amalija Koren Cavaleiro, Romina Kućar i Zoran Tanasić.

foi_CPSRK_team.jpg

Ciljevi projekta i očekivani rezultati

Ovim projektom FOI će, zajedno s partnerima, nastojati unaprijediti kvalitetu postojećih modela stručne prakse, razviti novi model stručne prakse za sveučilišni preddiplomski studij Informacijski sustavi i Poslovni sustavi te razviti model učenja kroz rad za studente preddiplomskih i diplomskih studija FOI-ja. Uz to, ovim će se projektom ojačati kompetencije nastavnog i nenastavnog osoblja za provedbu nastavnih i izvannastavnih aktivnosti, a ono što je studentima najvažnije – omogućit će im se stjecanje radnog iskustva i praktičnih vještina kroz provedbu stručne prakse i unaprjeđenje rada Centra za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK).

- Jedna od značajnijih aktivnosti jest i izrada inovativne aplikacije za podršku radu CPSRK-a koja će omogućiti lakše povezivanje studenata i poslodavaca te biti jedna od prvih aplikacija za podršku sveobuhvatnom radu karijernog centra, evidenciji studentskih izvannastavnih aktivnosti i njihovom karijernom usmjeravanju za vrijeme studija - ističe doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić.

U provedbu ovog projekta i pilotiranje stručne prakse bit će uključeno ukupno 35-ero pripadnika nastavnog i nenastavnog osoblja FOI-ja te 70-ero studenata preddiplomskog studija koji će provoditi projekte u suradnji s poslodavcima, a važno je spomenuti i to da će sve do ožujka 2023. godine u raznim aktivnostima CPSRK-a sudjelovati više od 500 studenata te će minimalno njih 415 sudjelovati u provođenju stručne prakse.

- Aktivnosti na projektu su, unatoč nepovoljnim epidemiološkim uvjetima, započele u ožujku ove godine, i to u online izdanju, a u nastavku provedbe projekta za studente su u planu i stručne akademske i karijerne radionice, posjete poduzećima te posjete inozemnim sveučilištima i inozemnom makerspace-u – naglašava koordinatorica projektnih aktivnosti Amalija Koren Cavaleiro iz CPSRK-a.

Značajan dio sredstva iz projekta bit će također usmjereni na nabavku suvremene informatičke opreme, koju će studenti koristiti za rad na spomenutim aktivnostima.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.