VIDEO Film učenica Elektrostrojarske škole Varaždin na temu generacije Z najbolji! Foto: Ilustracija/Facebook Info zona

VIDEO Film učenica Elektrostrojarske škole Varaždin na temu generacije Z najbolji!

IHR/Varaždinske vijesti | 14.5.2020. u 20:10h | Objavljeno u Društvo

Tim Elektrostrojarske škole Varaždin u kojem su bile Alexandra Saskia Živković, Melanie Premužić, Petra Šobak, Ramona Ostriž i Leona Zavrtnik snimljen na temu izazovi generacije Z proglašen je najboljim na natječaju koji je objavljen na Facebook stranici Info zone.

- Na natječaj je pristiglo 12 filmova iz cijele Hrvatske, a upravo je film učenica Elektrostrojarske škole proglašen najboljim! Poruka njihovog filma je "U redu je!" I mi kažemo da je u redu što su osvojile zbog toga 1000 kuna - objavljeno je na Facebook stranicama Elektrostrojarske škole Varaždin.

Inače, čak pet filmova snimili su učenici Elektrostrojarske škole Varaždin, smjera medijski tehničari na temu izazovi generacije Z, a ukupno je snimljeno 12 filmova 50 hrvatskih srednjoškolaca. Snimljeni materijali naći će svoje mjesto na filmu „Mlade snage: COVID-19“ u produkciji Info zone i studentske udruge DVK.

- Učenici drugih, trećih i četvrtih razreda koji se školuju za strukovno zanimanje medijski tehničar često izrađuju razne medijske projekte kojim nastoje spojiti teorijsko i praktično znanje stečeno tijekom nastave, ali isto tako i radom u Prvoj školskoj televiziji. Moj cilj kao nastavnika koji predaju medijsku skupinu predmeta je potaknuti učenike na kritičko razmišljanje o aktualnim događanjima i medijskim objavama te sam došao na ideju da bi bilo dobro ponuditi učenicima jedan timski zadatak. Tako su se javili na natječaj i snimili filmove - doznali smo od Tibora Büna, profesora stručnih predmeta u Elektrostrojarskoj školi Varaždin. 

Sve se može!

Učenici Elektrostrojarske škole filmovi su snimali podijeljeni u pet timova, a za snimanje filmova imali su dva tjedna, od 16. travnja do 1. svibnja. Najveći izazov im je bilo dogovaranje detalja filmova, ali i samo snimanje i montaža jer zbog aktualnih mjera uvedenih zbog koronavirusa sve su rješavali – online.

- Naš film započeli smo našim sretnim svakodnevnim rutinama kakve su one bile prije trenutne situacije. Kako i u stvarnosti, u filmu nas je shrvala objava o mjerama zaštite Nacionalnog stožera civilne zaštite, pa smo odlučili prikazati na koji način smo se nosili sa situacijom kada je ona bila na vrhuncu – otkrila je Brankica Ledinski, članica tima u kojem su još bili Paola Horvat, Sebastian Krehula, Sara Roško i Goran Rudnički.

Sudjelovanjem u ovom natječaju naučili su da je sve moguće i izvedivo ako su dovoljno uporni i snalažljivi.

- Snimali smo off u ormaru kako bi izbjegli jeku, animirali u gluho doba noći, pregledavali montažu svi zajedno putem dijeljenja zaslona... Neizmjerno mi je drago biti dio ovog odličnog tima koji zrači pozitivnom energijom, slogom i pravim prijateljstvom. Bio je zaista izazov stvarati medijski sadržaj na ovaj način, ali to nas je samo još više motiviramo da damo sve od sebe ne bi li stvorili nešto što ćemo zapamtiti – poručila je.

Druga ekipa u kojoj su bili Tin Josip Sokol, Darijan Špac, Dominik Herenčić, Josip Dergez i Dorian Domiter snimili su film koji govori o tome kako se generacija Z bori s koronavirusom.

- Poruka filma je da nije sve crno, da trebamo iskoristiti ovo vrijeme za sebe i za obitelj i da se čujemo s onima koje nismo dugo vidjeli. Najzahtjevnije nam je bilo snimati off snimke, točnije snimke glasova za naraciju. Morali smo više puta snimati glasove jer smo nekada bili nerazumljivi ili pretihi. Što se tiče snimanja scena, to nam nije bio velik problem jer smo već znali kako snimiti kadrove i složiti osvijetljene, a na tome se moramo zahvaliti profesoru Bünu koji nas je to sve naučio u školi – otkrio je Tin Josip Sokol, inače veliki obožavatelj filmova kojem je oduvijek bio san biti redatelj i napraviti film. Kaže kako su tijekom produkcije mijenjali scenarij, pa su tako na prijedlog Doriana pozvali i prijatelja Kai Yua i to na kraju uvrstili u film.

Ideje iz stvarnog života

Članovi tima u kojem su bili Mia Marković, Nikola Smetiško, Leo Repić, Petar Radiković i Domagoj Turčić ideju za svoj film pronašli su u stvarnom životu.

- Naš film govori o jednom danu života srednjoškolaca u doba karantene koji se inače u svoje slobodno vrijeme bavi skejtanjem. Glavni lik dolazi na kušnju da otiđe u skejt park, iako ne smije, no u toj namjeri spriječi ga zaražena žena. Zapravo, ideja je iz stvarnog života: član našeg tima Nikola u slobodno vrijeme skejta, pa smo uzeli primjer iz njegovog života i pretočili ga u film. Njemu je bilo najteže jer je morao i glumiti i snimati. Na završnu fazu potrošili smo cijeli dan, ali smatramo to dobro potrošenim vremenom jer smo se ipak družili koliko god bili daleko jedni od drugih. Uz to, i Nikoli smo pomogli da prebrodi krizu sa skejtanjem – otkrila je Mia Marković i dodala kako su filmom željeli potaknuti ljude da budu odgovorni ne samo zbog sebe, nego i zbog drugih te se pridržavaju mjera jer one su donesene s razlogom.

Nema prepreka!

Film ekipe učenica Elektrostrojarske škole u kojem su bili Mirta Kečkan, Željka Posavec, Helena Hruškar, Viktorija Ratkvić i Dajana Huzjak govori o tome kako se pet učenica snalazi i što radi u doba karantene.

- Filmom smo htjele poručiti da, iako se na početku činilo kao da ova cijela situacija nema izlaza, treba uvijek gledati naprijed, imati nade i pokazati da možemo biti zajedno čak i kada smo udaljeni kilometrima. U ovom filmu vidimo pet učenica koje su bile razdvojene preko noći, ali ih to nije zaustavilo u njihovom radu i snovima. Također smo htjele poručiti da je poštivanje mjera opreza važno i treba ostati kod kuće kako bismo vratili onaj stari “normalan” život u kojem smo mogli ići kamo god bismo poželjeli jer svima nama nedostaju prijatelji i druženja. Ovim filmom pokazale smo da možemo raditi zajedno čak i kad smo fizički razdvojene – rekla je Mirta Kečkan.

Film Petre Šobak, Melanie Premužić, Saskie Alexandre Živković, Ramone Ostriž i Leone Zavrtnik koji je proglašen najboljim govori o stavovima mladih prema današnjoj situaciji s pandemijom.

- Filmom smo željele dati ljudima do znanja da je svaki njihov stav i osjećaj u vezi ove situacije u redu i pružiti im podršku. Nakon dogovora o sadržaju filma, počele smo s prikupljanjem izjava mladih iz svih dijelova Hrvatske i nekih drugih zemalja, zatim smo same snimale opisne kadrove svojim mobitelima i fotoaparatima – otkrila je Petra Šobak.

Sve snimljene filmove možete pogledati na Facebook stranici Info zone, a pogledajte i nagrađeni film.