Europska agencija za globalne navigacijske satelitske sustave nagradila tim s FOI-ja

Varaždinske vijesti | 3.1.2021. u 09:12h | Objavljeno u Društvo

Europska agencija za globalne navigacijske satelitske sustave sa 15.000 eura nagradila je tim koji čine student Fakulteta organizacije i informatike Luka Klaužer i tvrtka proizašla s istog fakulteta Zero Molecule.

Zero Molecule zadužena je za razvoj platforme i mobilnih aplikacija, student FOI-ja Luka Klaužer za razvoj hardvera i uređaja, a uz njih Ana Huđek radi na PR i business dijelu, dok doc. dr. sc. Boris Tomaš, kao mentor tima koordinira sve aktivnosti.Doc. dr. sc. Boris Tomaš na Fakultetu organizacije i informatike voditelj je i IOT Laboratorija koji okuplja nastavnike i studente čiji su interesi vezani uz znanstveno-istraživačko i stručno područje informacijske sigurnosti i otvorenih sustava.

Oni su osmislili DotHub, rješenje za aktiviranje rampi koje precizno locira vozila uz pomoć satelitske navigacije Galileo. Svrha samog natjecanja je promocija europskog satelitskog sustava za navigaciju Galileo koji je puno kvalitetnija konkurencija američkom GPS sustavu.

Projekt je proizašao iz završnog rada studenta Luke Klaužera na temu koju je predložio Zero Molecule, što je još jedan dokaz da FOI ima kvalitetno razrađenu organizacijsku i programsku podršku za ovakve oblike suradnje. Na natjecanje se prijavilo 300 timova iz cijele Europe, a ulaskom u top 30 nagrađeni tim sa FOI-ja je dobio 15.000 eura koji su investicijski potencijal za razvoj prototipa na kojem trenutno rade.

Voditelj tima doc. dr. sc. Boris Tomaš rekao je kako bi konačno rješenje korisnicima omogućilo da se samim približavanjem parkirnim vratima ona i automatskiotvore. Za tu svrhu razvijaju i vlastiti fizički uređaj, hardver, koji se integrira virtualno s bilo kojom rampom ili vratima. Potencijalni korisnici ovakve usluge su hoteli, privatne i poslovne zgrade jer DotHub omogućava i vremenski ograničen pristup gostima koristeći samo mobilnu aplikaciju bez fizičkog ključa ili kartice. Uz druge prednosti, sustav aktivno prati ponašanje i kretanje korisnika, odnosno njihov mobitel, i aktivira, odnosno spusti rampu kada to korisniku treba.

Kako sustav mora biti razvijen u idućih nekoliko tjedana, jer je proglašenje pobjednika u siječnju, blagdani će za tim biti iznimno radni.