Ema Kefelja iz OŠ Sveti Ilija treća u državi u čitanju naglas Foto: OŠ Sveti Ilija

Ema Kefelja iz OŠ Sveti Ilija treća u državi u čitanju naglas

VV / T. Slunjski | 26.11.2019. u 09:20h | Objavljeno u Društvo

U Sisku se od 21. do 22. studenoga održalo 7. državno natjecanje u čitanju naglas koje je okupilo učenike osnovnih škola iz 19 županija, što je najviše dosad. Državnom natjecanju su prethodila školska, gradska i županijska natjecanja tako da su u Sisku nastupili najbolji čitači.

Varaždinsku županiju je u mlađoj kategoriji natjecanja predstavila učenica Ema Kefelja iz Osnovne škole "Vladimir Nazor", Sveti Ilija, budući da je ona na županijskom natjecanju koje je održano 7. studenoga u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice "Mladen Kerstner" Ludbreg osvojila prvo mjesto.

1_EMA_KEFELJA_NA_PUTU_PREMA_KRISTALNOJ_KOCKI_VEDRINE.JPG

Ema je u Sisak – grad domaćin natjecanja - otputovala zajedno sa svojom mentoricom Tatjanom Slunjski. Natjecanje je održano u sisačkom Domu kulture Kristalna kocka vedrine. Prvog dana natjecanja nastupilo je 18 natjecatelja u mlađoj kategoriji, odnosno učenici od 3. do 5. razreda, a drugog dana isti broj natjecatelja u starijoj kategoriji, odnosno učenici od 6. do 8. razreda.

Prema propozicijama natjecanja svaki je natjecatelj trebao u dvije minute predstaviti svoju omiljenu knjigu, a zatim 3 minute čitati ulomak iz odabrane knjige. Za čitanje naglas Ema je odabrala ulomak iz knjige "Dnevnik Pauline P." Sanje Polak. Ocjenjivala se kreativnost uvodnog dijela, primjerenost teksta uzrastu, razgovjetnost, izražajnost, jasnoća i sveukupni dojam.

3_PREDSTAVLJANJE_KNJIGE_ZAŠTO_SAM_ODABRALA_BAŠ_OVU_KNJIGU.JPG

Nastupe svih natjecatelja pratili su i ocjenjivali članovi stručnog Prosudbenog povjerenstava Gordana Kovačić, Dubravka Pađen Farkaš i Mirna Rustemović te prošlogodišnji pobjednik državnog natjecanja u čitanju naglas Ukë Jahaj. Nakon odličnih, zanimljivih, kreativnih i jedinstvenih nastupa svih 18 natjecatelja u mlađoj kategoriji, povjerenstvo je trebalo donijeti tešku odluku i proglasiti najbolje od najboljih. Izdvojilo je nastup Eme Kefelja kao jedan od tri najbolja i dodijelilo joj 3. nagradu. Kao i prošle, i ove godine je natjecanje prenošeno uživo, a omogućeno je i elektroničko glasovanje publike. Natjecatelj s najviše elektroničkih glasova publike osvojio je 4. nagradu.

Cilj ovog natjecanja je popularizacije knjige, čitanja i čitanja naglas, razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena, poticanje usmenog izražavanja, unaprjeđenje čitalačkih sposobnosti učenika te naglašavanje važnosti čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja. Cilj je ujedno da natjecatelji svojim kreativnim nastupima i čitanjem naglas potaknu svoje vršnjake na čitanje njima dragih naslova.

7_NATJECATELJI_MLAĐE_KATEGORIJE_ZAJEDNIČKA_FOTOGRAFIJA.JPG

Valja napomenuti da se ovo natjecanje od malog gradskog, kroz nekoliko godina, razvilo u državno. Inicijator i organizator natjecanja na državnoj razini je Narodna knjižnica i čitaonica "Vlado Gotovac" Sisak, a pokrovitelji natjecanja su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačka županija, Grad Sisak, Hrvatsko knjižničarsko društvo i Knjižničarsko društvo Sisačko-moslavačke županije te brojni drugi sponzori.

Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je posvećena obilježavanju 120 godina rođenja Mate Lovraka pa su cjelokupni program natjecanja vodili likovi iz njegovih romana, a pripremljena je i bogata tematska izložba inspirirana pustolovinama junaka romana Družba Pere Kvržice i Vlak u snijegu.

Dokaz da je i ovogodišnje natjecanje bilo uspješno otkriva činjenica da su uspostavljena nova prijateljstva među djecom iz cijele Hrvatske koja dijele zajedničke interese – ljubav prema knjizi i čitanju!

2_U_DRUŠTVU_PRIJATELJICE_SOFIJE_NATJECATELJICE_IZ_SPLITSKO-DALMATINSKE_ŽUPANIJE.JPG

4_CITANJE_NAGLAS_ULOMKA_IZ_KNJIGE_DNEVNIK_PAULINE_P.JPG

5_NAKON_NASTUPA_TIJEKOM_PAUZE.JPG

6_EMA_OSVAJA_3._MJESTO_DODJELA_NAGRADA.JPG

8_NA_IZLOŽBI_POSVEĆENOJ_MATI_LOVRAKU.JPG

9_NA_IZLOŽBI.JPG

10_ŠETNJA_SISKOM.JPG

11_NAGRADNA_NAPRTNJAČA.JPG

12_SVI_NATJECATELJI_I_MENTORI_NA_OKUPU_ZAJEDNIČKA_FOTOGRAFIJA.jpg

13_PRIZNANJE.jpg