Ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos Foto: VV arhiva

Elektrostrojarskoj školi Varaždin odobren još jedan Erasmus+ projekt

Varaždinske vijesti | 12.7.2017. u 18:29h | Objavljeno u Društvo

Ovih je dana Agencija za mobilnost i programe EU objavila rezultate natječaja za KA2 Erasmus+ projekte za opće obrazovanje. Elektrostrojarska škola Varaždin opet je dobila projekt, ovaj puta u vrijednosti od 160.480,00 eura. Škola je nositelj i koordinator projekta pod nazivom "Integriranje Etike sporta u srednjoškolski kurikulum".

Radi se o KA2 Erasmus projektu za opće obrazovanje koji povezuje pet partnera iz četiri europske države: Italije (škola Istituto Professionale per i Servizi per l'Enogastronomia e Ospitalità Alberghiera "Ancel Keys"), Njemačke (gimnazija Friedrich-Wöhler-Gymnasium), Slovenije (Teološki fakultet Univerze u Ljubljani) i Hrvatske (Udruga Petit Philosophy (Mala filozofija) Zadar).

Projekt je interdisciplinarnog karaktera i primarno namijenjen profesorima niza predmeta, koji u nastavu svojih predmeta mogu involvirati teme kojima se bavi Etika sporta, a tiču se konkretnih moralnih problema u predmetima poput etike i filozofije, vjeronauka, politike i gospodarstva (rasizam , korupcija, kladionioce...), sociologije (rasizam , spolna ravnopravnost), kemije i biologije (doping, paraolimpiza...), TZK, umjetnosti (pravednost ocjenjivanja estetskih sportova) itd. Riječ je o predmetima koji mogu integrirati različite moralne probleme u sportu kojima se bavi Etika sporta u svoje postojeće kurikulume.

Tri su predviđena intelektualna rezultata, među kojima je primaran razvijanje Okvirnog kurikuluma Etike sporta koji se sastoji od četiri modula: Namjerno kršenje pravila i Fair-play u sportu; Vrline i mane u sportu; Spolna ravnopravnost u sportu; i Rasizam u sportu. Osim toga, cilj je stvaranje Edukacijskih smjernica, koje bi obuhvaćale različite alate i vještine te konkretne materijale potrebne za provođenje modula. Naposljetku, oformit će se web platforma s koje će zainteresirani profesori moći preuzimati tijekom projekta proizvedene i razvijene materijale, egzemplare, video uradke, tutorijale i literaturu za provođenje modula u svojim školama.

Unutar projekta održat će se tri transnacionalna sastanka - u Varaždinu, Ljubljani i Italiji, te stalne virtualne konferencije. Osim toga, nastavnici će prisustvovati treningu u Zadru, gdje je predviđeno sudjelovanje Ivana Ergića, bivšeg igrača Juventusa i reprezentacije Srbije, koji je rođen i živio do 12 godine u Šibeniku.

Osmišljeni i razvijeni moduli će se pilotirati u srednjim školama u Varaždinu (prva dva), Njemačkoj (treći) i Italiji (četvrti), uz uključene razmjene učenika i profesora, koji će biti uključeni u tzv. Peer-učenje. Odobreni projekt još je jedan u nizu impresivne liste projekata koji su se provodili ili se provode na Elektrostrojarskoj školi Varaždin, te još jedan dokaz da je u tom smislu ova školan jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj.