Elektrostrojarskoj odobren ERASMUS + projekt: Deset učenika ići će u Estoniju

J.Š./Varaždinske vijesti | 14.5.2018. u 19:44h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Agencija za mobilnost i programe EU, Odjel za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, objavila je rezultate Poziva na dostavu projektnih prijedloga za program ERASMUS + za 2018. godinu te je prihvatila projektni prijedlog Elektrostrojarske škole Varaždin.

Odobren je projekt „Inovativni pristupi za razvoj VET vještina u području automatizacije tehnologije/mehatronika“u vrijednosti 26.273,00 EUR. Škola je nositelj i koordinator projekta. Trajanje cjelokupnog projekta predviđeno je na razdoblje od 12. mjeseci, počevši od 15. listopada 2018. godine.

Temeljni cilj projekta „Inovativni pristupi za razvoj VET vještina u području automatizacije tehnologije/mehatronika“ je učenje kroz mobilnost pojedinaca i osoblja te je sukladno tome odobrena mobilnost 10 učenika i jednog profesora u pratnji.

Cjelokupan dugoročni cilj projekta jest da se ponuđeni VET programi Elektrostrojarske škole usklade sa zahtjevima industrije i tržišta rada. Drugi cilj je da se poboljšaju profesionalne kompetencije učenika Elektrostrojarske škole koje su nužne za njihovo buduće zaposlenje i karijeru u području automatizacijske tehnologije/mehatronike u skladu s najnovijim tehnološkim i industrijskim trendovima u Estoniji, na razini EU. Cilj projekta je i da se podigne razina svijesti naših učenika obzirom na životno i radno okruženje u drugim državama članicama EU (Estonija) kao sredstvo poboljšanja njihovih društvenih kompetencija.

Kao zemlja partner ovaj puta odabrana je Estonija. Estonija je postala članica Europske unije 1. svibnja 2004. godine. Najbogatija je od svih baltičkih zemalja. Zemlja je brzorastućeg gospodarstva, dijelom zbog toga što veliki broj skandinavskih tvrtki otvara svoje podružnice u Estoniji, dijelom zbog tranzita ruske nafte. Iako je s 1.300.000,00 stanovnika jedna od najmanjih zemalja Europske unije, ova nekadašnja sovjetska republika, pretvorila se u tehnološkog lidera današnjice. Apsolutno sve je u Estoniji prilagođeno razvoju novih ideja.

Partnerska organizacija na projektu bit će „Tartu centar za stručno usavršavanje“ iz Tartua, Estonija („Tartu vocational training centre"). A radi se o najvećem centru za stručno usavršavanje u Estoniji koji nudi različite vrste stručnog usavršavanja, preko 3500 studenata i cca. 2000 odraslih koji sudjeluju u različitim stručnim tečajevima. Tartu centar u svom sadašnjem obliku oformljen je 2002. godine sjedinjenjem četiri različita pružatelja obrazovanja, no njegova povijest seže u daleku 1922. godinu.