Elektrostrojarska škola Varaždin prva u novitetima kod europskih projekata Foto: Elektrostrojarska škola Varaždin

Elektrostrojarska škola Varaždin prva u novitetima kod europskih projekata

Varaždinske vijesti | 29.9.2018. u 13:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Elektrostrojarska škola Varaždin privodi kraju još jedan u nizu europskih projekata. U konferencijskoj dvorani Studentskog centra Varaždin 27. rujna održana je završna konferencija ERASMUS+ projekta “ECWORK – ECVET for work–based learning”.

Riječ je o projektu koji je započeo u rujnu 2016. godine. Elektrostrojarska škola Varaždin kao nositelj projekta ponovno je uspješno dokazala da je prva u novitetima kada su europski projekti u pitanju. “ECWORK-ECVET for work-based learning” je projekt financiran od strane Europske unije u okviru programa Erasmus plus, KA2 – Strateška partnerstva u strukovnom obrazovanju i prvi je takav projekt u Hrvatskoj, a glavni mu je cilj bila razrada procedura za prijenos i priznavanje kvalifikacija unutar zemalja Europske unije, putem sustava ECVET bodova za ocjenjivanje praktičnog dijela nastavnog procesa.

Na konferenciji su ravnatelj Elektrostrojarske škole, Igor Kos i koordinator projekta, stručni suradnik psiholog, Ratko Kovačić predstavili sve korake u ostvarenju ovog projekta, od same početne ideje nastanka, razvoja i razrade kompletnog plana i programa između svih partnerskih institucija te ostvarenih finalnih rezultata i output-a.

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_02.jpg

Na projektu je sudjelovalo pet partnerskih institucija iz Europske unije: srednja škola FORAVE iz Lousada (Portugal), Ustanova za obrazovanje odraslih IIEK DELTA iz Atene (Grčka), Veleučilište Intercollege iz Nikozije (Cipar), Ustanova za obrazovanje odraslih FONDO FORMACION EUSKADI SLL izBilbaa ( Španjolska) te Ustanova za pružanje savjetodavnih i edukacijskih usluga IDEC iz Pireja (Grčka). Sve su to institucije s bogatim međunarodnim iskustvom, čiji su predstavnici također sudjelovali na konferenciji i podijelili svoja iskustva stečena ovim zajedničkim projektom.

Također, na konferenciju se rado odazvao pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, Miroslav Huđek, koji se uzvanicima obratio sa ciljem da osvijesti potrebu što veće implementacije projekata ovakve vrste u naš obrazovni sustav. Predstavnik Hrvatske gospodarske komore Varaždin Dragutin Gložinić također je naglasio važnost bolje povezanosti gospodarstva i strukovnih škola. Na konferenciji je bio nazočan i Dinko Mihaljević iz Agencije za mobilnost koja koordinira sve EU projekte iz područja obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_07.jpg

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na temu ECVET u okviru kojeg su sudjelovali predstavnici tvrtke Mobilisis d.o.o. i VIN Projekt, predstavnica partnerske institucija iz Europske unije, Dinko Mihaljević iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije te nastavnici Elektrostrojarske škole Dubravko Tomasović i Mario Kos. Iznesena su iskustva partnera, poslodavaca i mentora učenika stečena kroz projekt.

Priručnici za poslodavce, nastavnike i učenike koji su izrađeni zajedničkim snagama i suradnjom kao finalni intelektualni rezultati ovog projekta koncipirani su tako da omogućuju primjenu i na drugim područjima i stupnjevima obrazovanja, a ne samo na području mehatronike, koja je u ovom slučaju služila za pilotiranje.

Na konferenciji je potpisano pismo namjere između Elektrostrojarske škole i srednje škole FORAVE iz Lousada, Portugal, s kojom će se nastaviti suradnja međusobne razmjene učenika u praktičnom dijelu obrazovanja.

Ovim projektom Elektrostrojarska škola je stekla izvanredna iskustva na međunarodnoj suradnji i preporuke za širu javnost – kako za obrazovne ustanove, poslodavce, učenike, studente i profesore.

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_01.jpg

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_03.jpg

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_04.jpg

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_05.jpg

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_06.jpg

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_08.jpg

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_09.jpg

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_10.jpg