Elektrostrojarska škola Varaždin prva u novitetima kod europskih projekata

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Elektrostrojarska škola Varaždin prva u novitetima kod europskih projekata Foto: Elektrostrojarska škola Varaždin

Elektrostrojarska škola Varaždin privodi kraju još jedan u nizu europskih projekata. U konferencijskoj dvorani Studentskog centra Varaždin 27. rujna održana je završna konferencija ERASMUS+ projekta “ECWORK – ECVET for work–based learning”.

Riječ je o projektu koji je započeo u rujnu 2016. godine. Elektrostrojarska škola Varaždin kao nositelj projekta ponovno je uspješno dokazala da je prva u novitetima kada su europski projekti u pitanju. “ECWORK-ECVET for work-based learning” je projekt financiran od strane Europske unije u okviru programa Erasmus plus, KA2 – Strateška partnerstva u strukovnom obrazovanju i prvi je takav projekt u Hrvatskoj, a glavni mu je cilj bila razrada procedura za prijenos i priznavanje kvalifikacija unutar zemalja Europske unije, putem sustava ECVET bodova za ocjenjivanje praktičnog dijela nastavnog procesa.

Na konferenciji su ravnatelj Elektrostrojarske škole, Igor Kos i koordinator projekta, stručni suradnik psiholog, Ratko Kovačić predstavili sve korake u ostvarenju ovog projekta, od same početne ideje nastanka, razvoja i razrade kompletnog plana i programa između svih partnerskih institucija te ostvarenih finalnih rezultata i output-a.

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_02.jpg

Na projektu je sudjelovalo pet partnerskih institucija iz Europske unije: srednja škola FORAVE iz Lousada (Portugal), Ustanova za obrazovanje odraslih IIEK DELTA iz Atene (Grčka), Veleučilište Intercollege iz Nikozije (Cipar), Ustanova za obrazovanje odraslih FONDO FORMACION EUSKADI SLL izBilbaa ( Španjolska) te Ustanova za pružanje savjetodavnih i edukacijskih usluga IDEC iz Pireja (Grčka). Sve su to institucije s bogatim međunarodnim iskustvom, čiji su predstavnici također sudjelovali na konferenciji i podijelili svoja iskustva stečena ovim zajedničkim projektom.

Također, na konferenciju se rado odazvao pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, Miroslav Huđek, koji se uzvanicima obratio sa ciljem da osvijesti potrebu što veće implementacije projekata ovakve vrste u naš obrazovni sustav. Predstavnik Hrvatske gospodarske komore Varaždin Dragutin Gložinić također je naglasio važnost bolje povezanosti gospodarstva i strukovnih škola. Na konferenciji je bio nazočan i Dinko Mihaljević iz Agencije za mobilnost koja koordinira sve EU projekte iz područja obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_07.jpg

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na temu ECVET u okviru kojeg su sudjelovali predstavnici tvrtke Mobilisis d.o.o. i VIN Projekt, predstavnica partnerske institucija iz Europske unije, Dinko Mihaljević iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije te nastavnici Elektrostrojarske škole Dubravko Tomasović i Mario Kos. Iznesena su iskustva partnera, poslodavaca i mentora učenika stečena kroz projekt.

Priručnici za poslodavce, nastavnike i učenike koji su izrađeni zajedničkim snagama i suradnjom kao finalni intelektualni rezultati ovog projekta koncipirani su tako da omogućuju primjenu i na drugim područjima i stupnjevima obrazovanja, a ne samo na području mehatronike, koja je u ovom slučaju služila za pilotiranje.

Na konferenciji je potpisano pismo namjere između Elektrostrojarske škole i srednje škole FORAVE iz Lousada, Portugal, s kojom će se nastaviti suradnja međusobne razmjene učenika u praktičnom dijelu obrazovanja.

Ovim projektom Elektrostrojarska škola je stekla izvanredna iskustva na međunarodnoj suradnji i preporuke za širu javnost – kako za obrazovne ustanove, poslodavce, učenike, studente i profesore.

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_01.jpg

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_03.jpg

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_04.jpg

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_05.jpg

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_06.jpg

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_08.jpg

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_09.jpg

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_ECWORK_10.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.