Elektrostrojarska škola Varaždin novim projektom pomaže talentiranim učenicima u STEM području

Napisao/la: -
Elektrostrojarska škola Varaždin novim projektom pomaže talentiranim učenicima u STEM području Foto: Krešimir Đurić

Elektrostrojarska škola Varaždin danas je u Županijskoj palači predstavila projekt "Daroviti osnovnoš[email protected] fabrikacija". Riječ je o projektu vrijednosti 821.850,20 kuna, sufinanciranom iz Europskog socijalnog fonda, a partneri Elektrostrojarske škole na ovom projektu su Varaždinska županija, Veleučilište VERN, Osnovna škola Sračinec, Osnovna škola Tužno, tvrtka Mobilisis d.o.o. te udruga SVIMA s otoka Visa.

Kako je istaknuo Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole, svrha projekta je unaprijediti kapacitete Elektrostrojarske škole i ključnih sudionika na županijskoj razini vezane uz didaktičko-metodičke pristupe u radu s darovitim učenicima viših razreda osnovnih škola iz Varaždinske županije na temelju koncepta "laboratorij digitalne fabrikacije" - multidisciplinarnog odgojno-obrazovnog sadržaja za darovite učenike koji će primarno povezivati područja 2D/3D dizajna, programiranja, elektronike i robotike.

- Ideja ovog projekta je da prepoznajemo talentirane učenike koji su motivirani i koji žele raditi, te da im dajemo jednake mogućnosti, a naglasak će biti i na uključivanju djevojčica. Novost će biti i u tome da učenici neće dobiti gotove robote, već će ih sami osmisliti, isprogramirati, a zatim ih pomoću 3D printera i izraditi. Riječ je, dakle, o kreativnom i multidisciplinarnom pristupu razvijanju nadarenosti i inovativnosti. Budući da je jedan od partnera i privatna tvrtka, želja nam je da sve to povežemo i s gospodarstvenicima - pojasnio je Kos.

Kroz međusektorsku suradnju (sustav obrazovanja na razini Varaždinske županije, visokoučilište, lokalna tvrtka/industrija, udruga na području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja), u okviru projekta bit će razrađen i pilotiran multidisciplinarni program "Laboratorij digitalne fabrikacije". Usto, među najvažnije elemente ovog projekta Kos je izdvojio i jačanje kompetencija nastavnog osoblja/stručne službe Elektrostrojarske škole i ključnih dionika za rad s darovitim učenicima viših razreda osnovnih škola te pilotiranje novog programa "Laboratorij digitalne fabrikacije" kroz centre izvrsnosti, vršnjačko mentorstvo i međusektorsku suradnju. Projekt će uključiti i rad s učenicima OŠ Sračinec i OŠ Tužno te Ljetni kamp na otoku Visu, a dio sredstava iskoristit će se i za nabavu 3D printera, 3D skenera i CNC uređaja za izradu tiskanih pločica.

- Ovaj projekt rezultat je rada centara izvrsnosti koje smo pokrenuli još prije desetak godina i u kojima se sustavno radilo te stručnih osposobljavanja ravnatelja i nastavnika. Cijenim sve škole, većina njih je pokazala velike rezultate, ali Elektrostrojarska škola je pokazivala jednu dodatnu dimenziju energije, osobito u segmentu povezivanja s potrebama gospodarstva. Ovdje je riječ o multidisciplinarnom projektu koji daje širok spektar znanja, a posebno veseli činjenica da dovodi do konkretnog, opipljivog proizvoda koji se pretvara u tržišnu vrijednost - istaknuo je župan Radimir Čačić na početnoj konferenciji projekta.

Važnu ulogu iskorištavanja europskih fondova u razvoju obrazovanja i stvaranju zajednice inovativnosti naglasio je i prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta VERN.

- Europski projekti su izuzetno velika šansa za svakog tko je motiviran da razvija svoje sposobnosti. Mi smo u Elektrostrojarskoj školi prepoznali partnera koji upravo to i radi, a takav je pristup prisutan i u cijeloj Varaždinskoj županiji. Veleučilište Vern je krenulo kao visoka škola ekonomije i poduzetništva, i mi razvijamo upravo taj poduzetnički duh jer to je jedino što danas može održati visokobrazovnu ustanovu, ali i svaku drugu ustanovu u području obrazovanja. Ne treba gledati smo formalne osnovnoškolske, srednjoškolske ili visokoškolske programe kao osnovu za ono što će u budućnosti učenici trebati. Treba razvijati i neformalne programe upravo kroz ovakve projekte gdje će se prepozanti daroviti, talentirani učenici, ali i prije svega motivirati učenike da se usmjere prema određenom području. Ovaj projekt usmjerava upravo prema STEM području, što je danas u Hrvatskoj velika potreba - istaknuo je Cvrtila.

Projekt "Daroviti osnovnoš[email protected] fabrikacija" započeo je u lipnju ove godine, a provodit će se do studenog 2018. godine.

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.