Elektrostrojarska škola, i prije donošenja uputa, pronašla najbolji model nastave za svojih 1100 učenika Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Elektrostrojarska škola, i prije donošenja uputa, pronašla najbolji model nastave za svojih 1100 učenika

IHR/Varaždinske vijesti | 24.8.2020. u 19:19h | Objavljeno u Društvo

I dok je većina škola očekivala upute nadležnog Ministarstva i stručnjaka HZJZ-a o organizaciji nove školske godine, Elektrostrojarska škola Varaždin ništa nije prepustila slučaju te je razradila model nastave za koju smatraju da je najbolja za 1100 učenika te škole.

- Mišljenja smo da bi za našu školu koja ima 1.100 učenika bio najbolji takozvani hibridni model nastave, znači kombinacija online i nastave u školi, no to su zasad samo razmišljanja - otkrio je Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin.

U toj školi već imaju razrađena dva modela hibridne nastave: model 1-1 koji podrazumijeva jedan tjedan nastave u školi, a jedan online te model 2-2 koji podrazumijeva dva tjedna nastave u školi, a dva tjedna online. Učenici bi zapravo bili podijeljeni u dvije grupe: učenici prvih i trećih razreda te učenici drugih i četvrtih razreda.

- Prema modelu 1-1 zamišljeno je da učenici prvih i trećih razreda jedan tjedan imaju nastavu u školi, dok bi za to vrijeme učenici drugih i četvrtih razreda imali online nastavu od kuće. Tjedan nakon toga bi se izmijenili, pa bi učenici koji su imali online nastavu, dakle drugi i četvrti razredi imali nastavu u školi, a prvi i treći razredi online. Kod modela 2-2 je isto, samo što bi umjesto jednog tjedna, izmjena bila svaka dva tjedna – otkrio je ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin.

Jedna od najvećih varaždinskih srednjih škola od ove jeseni planira učenicima omogućiti ulaz u školu na četiri ulaza.

- Učenici će dobiti raspored prema kojem će točno znati na koji ulaz ulaze u školu. Na svakom od ulaza dežurni nastavnici i domari učenicima bi mjerili temperaturu beskontaktnim toplomjerima, a u planu je kupnja termovizijskih kamera. Učenici koji bi imali povišenu temperaturu neće moći ući u školu te bi bili poslani kući te će škola isti dan o tome obavijestiti njihove roditelje. Temperatura bi se mjerila i nastavnicima prema rasporedu kada dolaze u školu. Oni bi bili dužni svaki dan doći u školu i raditi prema rasporedu, a razmišljamo i o tome da za njih osiguramo poseban ulaz – otkrio je Kos.

Kaže kako nije isključena ni mogućnost dvosmjenske nastave, i to po modelu 1-1, ali u slučaju iznimno nepovoljne epidemiološke situacije.

- To bi otprilike izgledalo tako da bi prvi razredi imali nastavu ujutro, treći razredi popodne, a drugi i četvrti razredi online. No, to ne znači da će tako i biti. Naglašavam, sve ovisi o uputama i preporukama nadležnih, a detalje ćemo dogovoriti i na sastanku s osnivačem - rekao je Kos.

No, hoće li taj model i primijeniti bit će poznato ovaj tjedan, kada se očekuje i sastanak ravnatelja škola s osnivačem.