Edukacijski program UDVDR-a Varaždinske županije dobio suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja Foto: UDVDR

Edukacijski program UDVDR-a Varaždinske županije dobio suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja

Varaždinske vijesti | 8.4.2020. u 12:30h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije ovih je dana stigla lijepa vijest. Naime, temeljem pozitivne ocjene Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je suglasnost za provedbu edukacijskog programa "Promicanje istine o Domovinskom ratu: Domovinski rat – Istina o slobodi" u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije.

Edukacijski program izradio je stručni tim ivanečkog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata na čelu s voditeljem županijske radne skupine i županijskim potpredsjednikom Ljudvekom Cikačem. Program se temelji na višegodišnjim iskustvima održavanja tribina i predavanja o Domovinskom ratu na području Ivanca i Lepoglave te općina Donja Voća, Bednja i Maruševec, kao i u školama Varaždinske županije.

- Isto tako, u njega su implementirana sedmoogodišnja iskustva edukacijskog tima Kluba Petrijanec, predvođenog Vladimirom Milavcem, ujedno koordinatorom županijske radne skupštine, kao i Ogranka Maruševec, koji četiri godine promiče vrijednosti Domovinskog rata u maruševečkim školama pod 'ravnateljskom' palicom Tihomira Budena, koji je, kao i županijski predsjednik Branko Družinić i čelnik varaždinskog Ogranka Krasnodar Kišur, član županijske radne skupine koja je krenula u osmišljavanje i izradu ovog projekta - ističu iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Dodaju da su pomogla i iskustva kolega iz UDVDR Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, a značajnu ulogu u projektu imala je i profesorica povijesti ivanečke osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, dr.sc. Suzana Jagić, koja je, uz stručni nadzor i sugestije, i autor njegovog dijela "Hrvatska kroz povijest".

Aktivno je sudjelovala i Mirjana Posavec, ravnateljica Osnovne škole Ivan Ranger, Kamenica, potom Marko Jurinjak, profesor povijesti, te Tomislav Vincek, ravnatelj Osnovne škole Gustav Krklec, Maruševec, koji su svojim pismenim potporama, kao i osobnim angažmanom tijekom njegove pripreme, također snažno poduprli ovaj projekt.

- Uz profesore i učitelje povijesti i drugi nastavnih predmeta škola diljem županije, u ovom projektu puno su nam pitanjima, sugestijama, a nadasve neočekivano velikim interesom za tematiku vezanu uz Domovinski rat pomogli učenici, u kojima smo imali iskrene suradnike. Upravo smo temeljem njihovih zapažanja, pitanja, prijedloga i sugestija tijekom tribina, a posebice onih s anketnih listića koje su popunjavali, doznali teme koje su im najzanimljivije i tome smo prilagodili koncept ovog projekta. Što je i logički, s obzirom na to da se i upravo zbog njih i provodi - naveo je voditelj projekta Ljudvek Cikač.

Inače, projekt je trajanja dva školska sata, a podijeljen je šest tematskih mini-cjelina: Uzroci izbijanja Domovinskog rata, Animirani film Domovinski rat, Varaždinska županija (Gradovi/Općine) u Domovinskom ratu, Post-ratni period do mirne reintegracije 15.1.1998., Predstavljanje ratne opreme / Novca iz doba Domovinskog rata, Dokumentarni film po izboru učenika (Maslenica, Bljesak, Oluja...).

U edukacijskim timovima su vojno i civilno obrazovani časnici s velikim iskustvom u Domovinskom ratu i braniteljskim udrugama, kao i u prenošenju njegovih vrijednosti u svojim sredinama, pa i šire.

- Na žalost, zbog trenutne situacije s epidemijom koronavirusa, predavanja su do daljnjeg obustavljena, a u ožujku i travnju bilo ih je dogovoreno s četiri škole. Također, u planu je bila i prezentacija programa medijima, no i ona je iz istog razloga otkazana. Vodstvo udruge na svojim će sjednicama donijeti odluku o nastavku provedbe projekta, potom ponovno stupiti u kontakt sa školama, no nastavak nije realno očekivati do jeseni, odnosno do nove školske godine - napomenuli su iz UDVDR-a.

udvdr_edukacijski_program_2.jpg

udvdr_edukacijski_program_3.jpg

udvdr_edukacijski_program_4.jpg

udvdr_edukacijski_program_1.jpg