Druga gimnazija Varaždin domaćin 2. Međunarodne sportsko-obrazovne konferencije

| 24.8.2017. u 11:33h | Objavljeno u Društvo

- Druga gimnazija Varaždin ima zadovoljstvo biti organizator 2. Međunarodne sportsko-obrazovne konferencije te nam je veliko zadovoljstvo imati škole iz regije - škola Šiška iz Ljubljane, Katolički srednjoškolski centar iz Banja Luke, Peta gimnazija Sarajevo i Srednja škola A.B.Šimić iz Gruda - rekla je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan na današnjem svečanom otvorenju konferencije u Županijskoj palači.

Konferencija je organizirana u sklopu Natječaja za potporu međunarodnoj suradnji osnovnih i srednjih škola sa školama iz europskih zemalja koje ne sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje (sufinancirana od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske) i u okviru projekta Pearls. Namijenjena je učenicima srednjih škola i sportskih gimnazija i nastavnicima iz različitih gimnazijskih predmeta, ravnateljima te predstavnicima Školskih sportskih saveza zemalja iz regije.

- Cilj konferencije je prije svega pokriti cjeloživotno učenje i područje građanskog odgoja i obrazovanja, a najvažnija je razmjena iskustva s nama susjednim školama - rekla je ravnateljica Grđan.

U sklopu konferencije održat će se radionice u tri modula - zdravi životni stilovi, mobilnost i poduzetničke kompetencije nastavnika u 21. stoljeću te slobodno vrijeme učenika i školski sport. Glavni cilj je u školi stvoriti okruženje pogodno za učenje kroz razvijanje podrške učenicima i nastavnicima.

Na plenarnom dijelu održat će se brojna predavanja u suradnji s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskoga sabora, Varaždinske županije, Grada Varaždina, MUP-a Varaždin, Školskog sportskog saveza Varaždinske županije, Instituta za razvoj tržišta rada, Udruge „Navijajmo zajedno“, Udruge „Pametna špica“, direktora i profesora škola iz BiH i Slovenije održat će se brojna predavanja i izlaganja.


Cjelokupnom programu nazočit će i učenici Druge gimnazije Varaždin, koji su ujedno domaćini učenicima iz Bosne i Hercegovina, i to učenicima iz Gruda. Program traje do subote 27. kolovoza, a održavat će se u prostorijama Druge gimnazije Varaždin.

Otvorenju Konferencije prisustvovali su, ujedno pružajući podršku, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i njegov zamjenik Tomislav Paljak, te gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok.

- Značaj i središnja tema ove konferencije je građanski odgoj čime se želi postići da dobijemo društveno i građansko odgovornu djecu. Županiji je ovo važno i zato ih i podržavamo - rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak, te je ujedno i pohvalio i čestitao svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Direktor Pete gimnazije Sarajevo, Sejad Šenderović, čestitao je Drugoj gimnaziji Varaždin na odličnoj organizaciji, navodeći kako je cilj ove organizacije prije svega razmjena iskustava kako bi onda ta iskustva mogli prenijeti u svoje škole.