Druga gimnazija potpisala ugovore sa Ženskim rukometnim klubom Koka i Nogometnim klubom Varaždin

Napisao/la: -

Radi unapređenja školskog sporta i kvalitetnijeg programa edukacije učenika svojih sportskih usmjerenja Druga gimnazija Varaždin uspostavila je ovih dana suradnju s Ženskim rukometnim klubom Koka i Nogometnim klubom Varaždin. Ugovore o suradnji, 26. srpnja, potpisala je u ime Druge gimnazije Zdravka Grđan, ravnateljica škole, a u ime dvaju klubova Damir Premužić, izvršni direktor ŽRK Koka i Stjepan Cvek, predsjednik NK Varaždin. Druga gimnazija ima 98 sportaša u sportskim razredima, ali za sport su zainteresirani i mnogi učenici drugih usmjerenja. Njihovi su učenici osim u Varaždinu već tradicionalno najpopularnije sportove - nogomet i rukomet, uključeni su i u dvadesetak drugih ekipnih i pojedinačnih sportova.
Svrha potpisanih ugovora je spoj profesionalnog (amaterskog) i školskog sporta, s ciljem unapređenja školskog sporta kroz suradnju profesionalaca i onih koji u tom području rade s školskom populacijom s tendencijom postizanja obrazovnih odgojnih i funkcionalnih ciljeva učenika sportaša ali i ne samo sportaša, objasnila je razloge uspostavljanja suradnje ravnateljica Grđan. To povezivanje trebalo bi pridonijeti uključenju većeg broja učenika sportaša, ali i ostalih učenika da se što aktivnije uključe u školski sport. Zahvaljujući takvom opredjeljenju i sportskom usmjerenju Druga gimnazija Varaždin kao jedina sportska gimnazija u ovoj regiji sve je zanimljivija učenicima ne samo Varaždinske već i Međimurske, Koprivničko križevačke i Krapinsko-zagorske županije.
Prema riječima ravnateljice Grđan, škola posebnu pozornost pridaje sportskim aktivnostima učenika, a od prošle školske godine ostvarena je i suradnja s Plesnim klubom Varaždin pa su učenici mogli učiti latinoameričke i standardne plesove u sportskoj dvorani škole. I taj se projekt planira nastaviti na dalje.Važno je istaknuti kako je Druga gimnazija Varaždin jedina srednja škola s područja Varaždinske županije ušla u dvogodišnji međunarodni projekt tzv. SHE mreža - Europska mreža škola koje promiču zdravlje u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta,Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te time postavila cjeloviti pristup škole prema zdravlju i zdravom razvoju učenika. Od školske godine 2016.2017. Druga gimnazija ušla je i u projekt «Shema školskog voća» u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstva poljoprivrede te će upravo ovaj projekt biti izvrsna dopuna postavljenim ciljevima škole: zdravlje (fizičko i mentalno zdravlje svih učenika i djelatnika),razvoj sporta i sportskih kompetencija učenika, zdrava prehrana. S ugovorima pak potpisanim s Ženskim rukometnim klubom „Koka“ u školskoj godini 2016/17. kako napominje ravnateljica poradit će se na jačem poticanju ženskog sporta, dok pojačanje u muškom sportu dolazi s kontinuiranom suradnjom s Nogometnim klubom Varaždin. Suradnja je to na tragu postignutih vrhunskih rezultata u natjecanjima jer su upravo zahvaljujući dosadašnjoj povremenoj suradnji s tim klubom učenici Druge gimnazije postigli i jedan uistinu neočekivan uspjeh - četvrto mjesto u Europi na Europskom školskom nogometnom prvenstvu pod okriljem UEFA-e u Francuskoj 2016., pa će im stalna suradnja, očekuje se još više pomoći u njihovim budućim uspjesima i projektima.
- Druga gimnazija napravila je veliki iskorak što se tiče nogometa jer smo predstavljali Hrvatsku na prvom Europskom školskom natjecanju u Francuskoj, u organizaciji UEFA-e u velikom nogometu i osvojili četvrto mjesto. To ne bi bilo moguće da nije bilo učenika koji treniraju po različitim klubovima, a jako puno ih igra u Nogometnom klubu Varaždin. S nama je u Francuskoj bio i trener Goran Labaš te smo uvidjeli da zajedničkim snagama možemo i puno više. Konkurencija je bila iznimno jaka, jer sudjelovale su školske ekipe iz 22 države Europe te Indija i Brazil i biti u ssamom vrhu u takvoj konkurenciji je nevjerojatan uspjeh. Pokazalo se i da možemo puno više uz neki sustavniji rad jer naši učenici treniraju u različitim sportskim klubovima, a zamislite da su bili u istom klubu i da su pod paskom jednog trenera, rezultat bi zasigurno bio još bolji.
Zato smo zaključili da nam je potrebna još kvalitetnija podrška klubova te smo dogovorili dugoročniju suradnju. Gospoda Cvek i Premužić odnosno njihovi klupski stručnjaci podržat će nas u našoj prvoj Međunarodnoj sportsko-obrazovnoj konferenciji koja se održava u kolovozu u organizaciji Druge gimnazija Varaždin, a kad nam dođu učenici, profesori i gosti iz stranih zemalja i naši učenici primiti će nas na stadionu NK Varaždin. Treba napomenuti i da u školskom sportu nema natjecanja za veliki nogomet i ovo što mi radimo je izvan standarda i dodatan rad na području izvrsnosti i promicanja školskog sporta za što dobivamo podršku Ministarstva obrazovanja i sporta i Hrvatskog školskog sportskog saveza - kazala je ravnateljica Grđan, a uz to i posebno obrazložila zašto se potpisuje ugovor s RK Koka Varaždin.
- U populariziranju ženskog rukometa pomoći će nam gospodin Premužić zajedno s trenerima ŽRK Koka, a tu je i Alen Meljnjak, naš profesor koji je, osim što predaje tjelesnu i zdravstvenu kulturu na Drugoj gimnaziji Varaždin i profesionalni rukometaš i trener. Tu vidim velike potencijale za koje smatram da trebaju biti iskorišteni. Primarni cilj nam je da se uključi što veći broj učenica sportskog ali i drugih usmjerenja - objasnila je ravnateljica Grđan.
S tom suradnjom, kako je rečeno, planira se zajednička organizacija različitih manifestacija, predavanja, seminara, radionica, a na tragu toga u kolovozu će se održati i prva Međunarodna sportska obrazovna konferencija gdje će im gosti biti učenici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, a pozvane su i Crna Gora i Slovenija. Za tu konferenciju škola ima i podršku roditelja jer su natjecatelji iz inozemstva smješteni u obiteljima učenika.

Damir Premužić: – Potičemo zanimanje za ženski sport
- Moramo biti zahvalni na početku suradnje između RK Koka i Druge gimnazije jer je ženski rukomet uz nogomet jedan od tradicionalnih sportova grada Varaždina. U posljednjih nekoliko godina od kako Druga gimnazija ima svoj sportski razred i u šest selekcija RK Koka mnoge su igračice koje su i učenice Druge gimnazije. Uz takvo veće proširenje baze potencijalnih budućih igračica želimo pomoći i Klubu i Gimnaziji te da se naše igračice, a njihove učenice što više uključe u taj vrhunski ženski sport. Njihove učenice koje su naše igračice treniraju kod nas svaki dan i sudjeluju u natjecanjima.
S potpisivanjem ugovora o suradnji mi ćemo dobiti širu bazu, a Gimnazija bi trebala uz stručni rad naših trenera i u suradnji s profesorima TZK Druge gimnazije dobiti kvalitetniju nastavu i učenike koji će biti uspješni sudionici svih školskih natjecanja srednjih škola pa stoga smatram da je to početak jedne win-win (pobjednik-pobjednik) kombinacije. želimo postići da imamo što više igrača ali i da što više učenika animiramo da se bave sportom ne samo kroz klubove nego i kroz sam školski sport. Vjerujemo da je bitno potaknuti mlade ljude da u sportu pronađu svoju zdravu zanimaciju da se što više kreći i što manje borave zatvorenom prostoru.

Stjepan Cvek: - Nastavak dobre tradicije
- Pozdravljam ovu inicijativu ravnateljice Grđan i druge Gimnazije Varaždin. Ona će u svakom slučaju donijeti mnogo nogometu, a to mogu i potvrditi jer smo bili sudionici jedne takve priče prije dvadesetak godina, kad smo s bivšim direktorom Gospodarske škole gospodinom Posavcem napravili jedan sportski ekonomski razred. Vrlo brzo pokazala se potreba za još jednim pa smo imali dva sportska razreda i vrlo brzo su polučeni rezultati. U ono vrijeme bili su to vrlo uspješni kadeti i juniori. U ovom našem sadašnjem vremenu ravnateljica Grđan pokazala je konkretnu inicijativu za suradnjom što će zasigurno donijeti velike odgojne, obrazovne i sportske rezultate školi i klubu.Naš posao je dugoročan jer rad u sportu kao i njegovi rezultati ne nastaju preko noći već je zaista potreban sustavan rad, planiranje, motiviranje mladih generacija i promicanje vrijednosti sporta kao ključne komponente u civilnom sektoru društva. Veselimo se nastavku suradnje s Drugom gimnazijom Varažin a sljedeća aktivnost je Međunaordna sportsko-obrazovna konferencija gdje ćemo biti aktivni sudionici i domaćini na našem stadionu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.