Druga gimnazija osmislila predmet "Prehrana sportaša", od jeseni ga uvode i ostali u Hrvatskoj Foto: Ilustracija

Druga gimnazija osmislila predmet "Prehrana sportaša", od jeseni ga uvode i ostali u Hrvatskoj

VV | 16.6.2020. u 12:54h | Objavljeno u Društvo

Kako izgledaju namirnice, od čega se sastoje, što znači pojam nutrijent, kakvu ulogu ima hrana u organizmu, što jesti prije i poslije treninga, kakvo je opterećenje kod treninga, zašto je važna hidratacija samo su neke od tema koje će od nove školske godine učiti učenici sportaši Druge gimnazije Varaždin u sklopu predmeta "Prehrana sportaša".

Riječ je o novom izbornom predmetu koji je osmišljen upravo na Drugoj gimnaziji Varaždin i čija je autorica nutricionistica Anita Car s Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, a koji će slušati i učenici Športske gimnazije Zagreb, ali i učenici drugih razreda svih srednjih škola u Hrvatskoj, od Zagreba, Koprivnice, Varaždina do Dubrovnika u kojima se provodi obrazovanje sportaša.

- Druga gimnazija Varaždin od 2011. godine ima poseban razred opće gimnazije za sportaše koji u svojem nastavnom planu i programu imaju nešto specifičnije predmete u odnosu na ostale gimnazijalce. Oni tako imaju predmete koje moraju proći od drugog do četvrtog razreda, a to je Kondicijska priprema, Sociologija sporta, Psihologija sporta i Fiziologija sporta. Cijelo ovo vrijeme mi smo pratili i gledali nastavni plan te program i pokušavali naći čime bismo ga mogli unaprijediti. Informacije koje su godinama do nas dolazile, i od strane učenika, i od strane roditelja bila je potreba za znanjima iz područja nutricionizma, konkretno prehrane za sportaše. Upravo rad na novom kurikulumu "Prehrana sportaša" bio je već duže vrijeme plan naše škole i to smo uspjeli zajedno s nutricionisticom Anitom Car. Vrlo smo ponosni jer je Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozitivno vrednovalo predloženi izborni predmet te je i službeno objavljena Odluka o donošenju nastavnog plana i programa koja je objavljena u Narodnim novinama. Izniman je uspjeh što na državnoj razini stručni doprinos obrazovanju sportaša i novih predmetnih Kurikuluma dolazi upravo iz Druge gimnazije Varaždin - istaknula je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen novi izborni predmet.

Dodala je kako je program od Ministarstva dobio najviše ocjene.

- To je velika pohvala našoj nutricionistici, autorici programa - istaknula je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.

Car je naglasila kako je pravilni način prehrane postao stil života svakog pojedinca, a kvalitetna i pravilna prehrana pospješuje i sportske rezultate.

- Pri tome treba znati kominirati namirnice, na koji način treba regenerirati mišiće i vratiti vlastitu energiju koja se troši prilikom sportskih napora. Kada naučite pravilno se hraniti, automatizmom ćete postići dobre rezultate - tvrdi Car i najavljuje kako novi predmet "Prehrana sportaša" nije koncipiran samo na teoriji, već i korisnim te praktičnim savjetima.

Ovaj izborni predmet imat će učenici drugih razreda u trajanju od 35 sati godišnje, a tko će ga predavati na Drugoj gimnaziji Varaždin još se ne zna.

- Bit će raspisan javni natječaj - najavila je ravnateljica Grđan.

S obzirom da na Drugoj gimnaziji Varaždin imaju jako puno upita učenika trećih i četvrtih razreda koji su na neki način zakinuti jer oni neće moći slušati novi predmet, ravnateljica je najavila kako će se njima omogućiti individualan vid konzultacija.