Dogovorena suradnja Druge gimnazije Varaždin i Sveučilišta Sjever

Dogovorena suradnja Druge gimnazije Varaždin i Sveučilišta Sjever Foto: Druga gimnazija Varaždin

U prostorijama Druge gimnazije Varaždin održan je radni sastanak između ravnateljice Zdravke Grđan i prof. dr.sc. Damira Vusića ispred Sveučilišta Sjever.

Učenici maturanti, njih ukupno 177, imali su prilike iz prve ruke čuti osnovne informacije o Sveučilištu Sjever, mogućnostima upisa i studijskim programima te koje su prednosti studiranja kao i posebnosti samog Sveučilišta, najmlađeg u Republici Hrvatskoj, ali vrlo traženog među studentima diljem države i susjednih zemalja.

Tom prigodom ravnateljici Grđan uručena je odluka Sveučilišta o jednom direktnom upisnom mjestu za njezine maturante temeljem dosadašnjih rezultata upisa i rezultata uspješnosti studenata, bivših učenika Druge gimnazije Varaždin.

Prorektor Sveučilišnog centra Varaždin prof. dr. sc. Damir Vusić i ravnateljica Zdravka Grđan detaljno su razgovarali o prohodnosti odgojno-obrazovnog sustava, svim prednostima i poteškoćama s kojima se suočavaju svatko na svojoj razini te su pronađene mnoge poveznice i sličnosti institucija s obzirom na osnivanje prije 10 godina.

Oboje su se složili da treba zajedničkim snagama raditi promicanju vrijednosti znanja kao osnovnom preduvjetu uspješnosti i razvoja pojedinca i društva u cjelosti. Ključno je našim mladima pružiti kvalitetne temelje u srednjim školma kako bi mogli upisati željene studijske programe i završiti uspješno svoje srednjoškolsko školovanje.

Druga gimnazija Varaždin poznata je i međunarodno priznata upravo zahvaljujući aktivnostima, projektima i mnogobrojnim suradnjama s školama i drugim odgojno-obrazovnim institucijama diljem Europe no ovaj radni sastanak početak je konkretne suradnje između Druge gimnazije Varaždin i Sveučilišta Sjever.

Ravnateljica Grđan potvrdila je namjeru da se upravo kroz aktivnu suradnju kroz buduće operativne planove i aktivnosti između dviju institucija njenim učenicima gimnazijalcima približi na direktan neposredan način Sveučilište i prije samog finalnog odabira koji fakultet izabrati i gdje nastaviti svoje visokoškolsko obrazovanje, jer maturanti često da zadnjeg dana ne znaju točno kamo bi se usmjerili unatoč sustavnom profesionalnom informiranju i savjetovanju koje ima škola omogućuje.

Kako je istaknula ravnateljica Grđan, Veseli upravo činjenica i tendencija prorektora Vusića da će u budućem razdoblju više pozornosti posvetiti upravo učenicima gimnazijalcima s našeg područja, koji su im vrlo poželjni budući studenti s obzirom na gimnazijsko predznanje, intrinzičnu motivaciju samih učenika i krajnjih rezultata.

Prodekan Vusić i ravnateljica Grđan složili su se da je potrebno više raditi na regionalizaciji, početi s povezivanjem regionalnih srednjoškolskih i visokoškolskih institucija, čime bi se nedvojbeno jačala kvaliteta Druge gimnazije Varaždin i Sveučilišta Sjever kroz zajedničke projekte. Važno je također raditi na jačanju ljudskih potencijala, od učenika do nastavnika promičući vrijednosti cjeloživotnog obrazovanja i održivog razvoja odgojno-obrazovnog sustava.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.