Doc. dr. sc. Uršulin-Trstenjak sa Sveučilišta Sjever: "Prehrambeni sektor među najstabilnijima u koronakrizi"

Napisao/la: IHR/Varaždinske vijesti -
Doc. dr. sc. Uršulin-Trstenjak sa Sveučilišta Sjever: "Prehrambeni sektor među najstabilnijima u koronakrizi" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Od 11. svibnja studenti Sveučilišta Sjever ponovno imaju vježbe koje su zbog pandemije koronavirusa bile onemogućene. Laboratorijske vježbe opet se izvode i za studente preddiplomskog studija Prehrambene tehnologije koji se od akademske godine 2018./2019. izvodi u Sveučilišnom centru Koprivnica Sveučilišta Sjever. Riječ je o preddiplomskom stručnom studiju u STEM području koji je prije dvije godine pokrenut na temelju potreba gospodarstva sjeverne Hrvatske koje ima razvijenu prehrambenu industriju te je stručni kadar u tom području više nego potreban.

Ekološka i organska hrana

- Vježbe se provode u skladu s preporukama HZJZ-a uvedenim zbog koronavirusa. Zbog pandemije COVID-19 nastava se na Sveučilištu Sjever od 16. ožujka odvijala se on-line, uz veliku podršku infromatičke službe uz tjedna izvješća pročelnicima studija i anketiranjem studenata njihovog zadovoljstva održavanjem nastave na daljinu – doznali smo od doc. dr. sc. Natalija Uršulin-Trstenjak, prof. v. š. specijalist analitike i mikrobiologije hrane koja na studiju Sestrinstva predaje Dijetetiku i Sestrinsku primjenu dijatoterapije, dok je na preddiplomskom studiju Prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever nositeljica čak pet kolegija iz područja nutricionizma, kontrole kakvoće, sigurnosti, gastonomije i higijene hrane.

Doc. dr. sc. Uršulin-Trstenjak 20 godina radila je na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, a aktivno je sudjelovala u finalizaciji i otvaranju studija Prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever, ali i studija Sestrinstva. „Stručnjakinja za hranu“ objavila je 128 stručnih i znanstvenih radova, završila je dva magisterija te doktorat na Prehrambenom fakultetu u Zagrebu, a autorica i koautorica je pet knjiga.

- U vrijeme kada sam počela raditi za Sveučilište Sjever tek se počinjalo sa studijem Sestrinstva, dok je danas Odjel sestrinstva respektabilan odjel sa stručnim i profesionalnim kadrom i vrhunskom opremom, na kojem me izuzetno veseli raditi sa studentima kroz kolegije Dijetetika i Sestrinska primjena dijetoterapije. Ipak, kruna mog rada je Odjel prehrambene tehnologije. Zahvaljujući mladom i ambicioznom pročelniku izv. prof. dr. sc. Bojanu Šarkanju koji je nagrađen s Državnom nagradom za znanost, studij svakim danom raste i razvija se – istaknula je doc. dr. sc. Uršulin-Trstenjak.

Tako je ove akademske godine opremljen novi kemijski i mikrobiološki laboratorij, a nastava se odvija u novo obnovljenim zgradama s moderno opremljenim predavaonicama i laboratorijima. U planu je obnova još jedne zgrade potrebne za Odjel prehrambene tehnologije u kojoj će se opremiti laboratoriji i predavaonica vrhunskom opremom.

- Imperativ predstavlja i nastavak te proširenje povezivanja s prehrambenim industrijama i lokalnim OPG-ovima, uz okretanje prema društveno i okolišno odgovornoj ekološkoj, organskoj i biodinamičkoj proizvodnji i preradi hrane. Trenutno radimo na nekoliko domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata, a u pripremi je još nekoliko njih. Pred nama je jako puno posla, no mi smo tu zbog studenata i trebamo im se što je više moguće prilagoditi kako bi im što lakše prenijeli znanje. Mogu reći da studenti to svakim danom sve više prepoznaju – istaknula je.

Kreativne industrije

Preddiplomski stručni studij Prehrambene tehnologije u kratkom je vremenu po brojnosti studenata i kvaliteti postao vodeći studij u tom području u Hrvatskoj.

- Nit vodilja otvaranja Odjela prehrambene tehnologije na Sveučilištu Sjever u Koprivnici je to što danas veliki dio aktivne prehrambene industrije radi upravo na sjeveru Hrvatske uz prisutnost i velikog broja OPG-ova koji proizvode i prerađuju hranu. Najvećim dijelom dolaze nam studenti kao prehrambeni tehničari i tehničari nutricionisti, farmaceuti, gimnazijalci, ali i računalni tehničari, komercijalisti i ekonomisti. Neki studiraju radeći u prehrambenoj ili farmaceutskoj industriji. Uspjehu ovog studija doprinosi i odlična suradnja s lokalnom zajednicom na nivou prehrambene industrije od Podravke, Carlsberg Croatia, Osatina grupe, a surađujemo i s Centrom dr. Rudolf Steiner s kojim je u pripremi prijava projekata istraživanja o biodinamičkoj hrani, kao i OPG-om Horvatić – stare sorte voćaka, s kojim smo započeli istraživanja o otpornosti i ljekovitim svojstvima tradicionalnih hrvatskih sorti jabuka. Time se naši studenti upoznavaju sa svim izazovima posla prehrambenog tehnologa – istaknula je doc. dr. sc. Uršulin-Trstenjak.

Navodi kako je posao prehrambenog tehnologa izuzetno odgovoran, ali i kreativan.

- Sve što susrećemo na policama trgovina i što jedemo, sir, jogurt, kvasac, brašno, čokolada, sokovi, pivo, vegeta… “djelo“ su i prehrambenog tehnologa koji stvara proizvod u prehrambeno-prerađivačkoj industriji (Vindija, Koka, Vajda, Pipo, Marodi, Podravka, Carlsberg Croatia, Kraš, Jamnica…). Osim toga, prehrambeni tehnolozi brinu o zdravstvenoj ispravnosti, higijeni i nutritivnom sastavu hrane. Prehrambeni tehnolozi dio su timova koji rade u kemijskim i mikrobiološkim laboratorijima za kontrolu kakvoće i sigurnosti hrane i vode. Posao pronalaze i u srodnim industrijama poput farmaceutske industrije (Belupo, ACG Lukaps, Pliva), ribarnicama, nutricionističkim savjetovalištima, agro-tehnološkim firmama, a planiraju prehranu i brinu o nutritivnim potrebama korisnika staračkih domova i bolnica – istaknula je doc. dr. sc. Uršulin-Trstenjak.

Osim što su važni dionici prehrambene industrije, nakon završetka preddiplomskog stručnog studija Prehrambena tehnologija studenti mogu pokrenuti i vlastiti biznis.
- Mogu otvoriti vlastiti OPG, jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću, ali i veliko poduzeće. Važno je naglasiti da uz Sveučilište Sjever funkcionira i inkubator kreativnih industrija gdje studenti mogu potražiti i dobiti svu potrebnu pomoć za početak poduzetničkog poduhvata – istaknula je doc. dr. sc. Uršulin-Trstenjak.

Hrana ili auto?

Na pitanje kako se trenutna kriza zbog pandemije odrazila na prehrambeni sektor, doc. dr. sc. Uršulin-Trstenjak ističe kako ljudi uvijek važnost i prednost kod kupovine daju hrani u odnosu na kupnju automobila, tehnike ili putovanja, što prehrambeni sektor čini jednim od najstabilnijih.

- S obzirom na predviđanja da će nas do 2050. godine u svijetu biti oko 10 milijardi, a u sve većem nedostatku poljoprivrednog zemljišta nameće se zahtjev za primjenom pametnih tehnologija i korištenjem sirovina minimalizacijom otpada. Osiguranjem dovoljnog broja kvalitetnih prehrambenih tehnologa teorija može psotati stvarnost. Mi na Sveučilištu Sjever idemo u tom pravcu. Bilo razvijanjem u sklopu prehrambene industrije ili otvaranjem vlastite proizvodnje potičemo studente na tom putu do ostvarenja i osiguranja kvalitetne egzistencije – istaknula je doc. dr. sc. Uršulin-Trstenjak sa Sveučilišta Sjever.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.