Doc. dr. sc. Mario Konecki s FOI-ja izradio obrazovni program u području umjetne inteligencije i videoigara

Napisao/la: VV -
Doc. dr. sc. Mario Konecki s FOI-ja izradio obrazovni program u području umjetne inteligencije i videoigara Foto: Ilustracija/Davor Višnjić/PIXSELL

Krajem 2020. svim građanima Hrvatske postao je dostupan obrazovni program “Elementi umjetne inteligencije”. Interes građana za edukaciju je od samog početka bio velik te je u prva dva mjeseca ovaj obrazovni program upisalo više od 15000 polaznika čime je Hrvatska ušla na popis najuspješnijih zemalja EU po pitanju inicijalnog interesa za obrazovanje u ovom području.

Voditelj ovog projekta na strani Sveučilišta u Zagrebu je doc. dr. sc. Mario Konecki s Fakulteta organizacije i informatike (FOI), posebni savjetnik rektora Sveučilišta u Zagrebu za internetske servise i koordinator Rektorskog zbora RH za informacijske tehnologije.

Što je to umjetna inteligencija?

- Obrazovni program “Elementi umjetne inteligencije”, koji je besplatan za sve građane, sastoji se od 6 poglavlja i 25 vježbi. Od polaznika se ne zahtijeva nikakvo predznanje, a za samu edukaciju polaznici u prosjeku trebaju izdvojiti oko 25 sati. Polaznici obrazovnog programa su građani svih dobnih skupina, od školaraca do studenata i zaposlenika raznih poduzeća, ali i onih starije životne dobi. Svi građani koji završe ovaj obrazovni program steći će uvid u način na koji funkcionira umjetna inteligencija, razumjet će u kojim područjima se umjetna inteligencija danas koristi i koje su prednosti, ali i mogući problemi korištenja umjetne inteligencije - istaknuo je doc. dr. sc. Konecki.

ai.jpg

Projekt izrade obrazovnog programa “Elementi umjetne inteligencije” na hrvatskom jeziku rezultat je suradnje Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Helsinkiju i tehnološkoga poduzeća Reaktor, a usavršavanje i javno objavljivanje sadržaja obrazovnog programa provedeno je u suradnji s Hrvatskom udrugom za umjetnu inteligenciju CroAI. Program “Elementi umjetne inteligencije“ podržala su i brojna poduzeća (Hrvatski Telekom, Zagrebačka banka itd.) koja su ga preporučila svojim zaposlenicima, a mnogi predstavnici poduzeća su objavili da će završeni obrazovni program biti i dodatna prednost prilikom postupka odabira novih zaposlenika.

- Kako bi svojim studentima omogućilo valorizaciju završetka ovog obrazovnog programa, Sveučilište u Zagrebu provelo je postupak priznavanja i time osiguralo svim svojim studentima dodjelu 2 ECTS boda nakon uspješnog završetka edukacije. Projekt “Elementi umjetne inteligencije” podržao je Rektorski zbor RH, a u 2019. ovaj obrazovni program ocijenjen je kvalitetnijim u odnosu na obrazovne programe koje nude renomirana svjetska sveučilišta kao što su Harvard, Stanford i MIT.

Videoigre u obrazovanju

Doc. dr. sc. Konecki autor je i prvoga srednjoškolskoga obrazovnog programa u području razvoja videoigara pod nazivom “Tehničar za razvoj videoigara” koji je dovršen i odobren od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja 2. svibnja 2019. i koji se od školske godine 2019./2020. izvodi u Tehničkoj školi Sisak, a sudjeluje i na projektu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) naziva Edu4Games - Izrada standarda zanimanja i kvalifikacija te novih studijskih programa za područje dizajna i razvoja videoigara.

- Cilj ovog projekta je izrada novog studijskog programa u području razvoja videoigara kako bi svi zainteresirani učenici mogli nastaviti svoje obrazovanje i na sveučilišnoj razini - istaknuo je doc. dr. sc. Konecki koji je uključen i u projekt izgradnje kampusa industrije videoigara u Novskoj u kojem će svi zainteresirani studenti moći upisati programe obrazovanja u području razvoja videoigara, ali i poduzetništva u ovoj domeni.

- Projekt je nastavak uspješne priče poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj u kojem su nakon više provedenih šestomjesečnih edukacija u području razvoja videoigara svoj poslovni prostor pronašla 42 poduzeća. Sve navedene aktivnosti proizlaze iz inicijative Sisačko-moslavačke županije koja želi postati centar industrije videoigara u Hrvatskoj i koja je prepoznala važnost ove industrije u kontekstu razvoja ne samo županije, već i cjelokupnog gospodarstva Hrvatske - rekao je doc. dr. sc. Konecki.

kampus-novska.jpg

Idejni projekt kampusa industrije videoigara u Novskoj

Još 2018. pokrenuo je konferenciju “Računalne igre” na kojoj je do sada sudjelovalo više stotina sudionika.

Uz FOI kao domaćina i Sveučilište u Zagrebu, suorganizatori konferencije su i: Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Osijeku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Puli, Sveučilište Sjever, VERN', Algebra, Machina, Grad Varaždin, Grad Bjelovar, Grad Daruvar i Sisačko-moslavačka županija. Na samoj konferenciji sudjelovali su predstavnici niza poduzeća koja djeluju u području razvoja videoigara: Croteam, Gamepires, Nanobit, Exordium Games, Cateia Games, Reboot, Ironward, Pine Studio, Games Revolted, Gamechuck itd.

racunalne-igre-2019.jpg

Konferencija Računalne igre 2019

Koliko je važna industrija videoigara i umjetne inteligencije za našu zemlju najbolje govori činjenica da je inicijativu obrazovanja i poduzetništva u području razvoja videoigara i projekt “Elementi umjetne inteligencije” podržao i premijer RH Andrej Plenković, kao i Vlada RH. 

premijer-rh-mr-sc-plenkovic-doc-dr-sc-konecki.jpg

Premijer RH mr. sc. Andrej Plenković i koordinator Rektorskog zbora RH doc. dr. sc. Mario Konecki

Suradnja s inozemstvom

U području umjetne inteligencije i razvoja videoigara doc. dr. sc. Mario Konecki uspostavio je suradnju i s članovima mnogih američkih sveučilišta, kao što su Sveučilište New York, Sveučilište Penn State, Sveučilište DePaul i Sveučilište u Cincinnatiju. Od 2017. član je razvojnog tima prestižne američke organizacije Benetech, koju je osnovao Jim Fruchterman, student poznatog američkog sveučilišta i istraživačkog instituta The California Institute of Technology (Caltech).

docent-mario-konecki-new-york.jpg

Doc. dr. sc. Mario Konecki u posjeti Sveučilištu New York

Benetech je jedna od vodećih organizacija u području razvoja inovativne tehnologije koja služi ujednačavanju mogućnosti i prava svih osoba i zaslužna je za razvoj najveće svjetske pristupačne internetske knjižnice za osobe s raznim poteškoćama (Bookshare). Knjižnica trenutačno sadrži više od 950 000 pristupačnih naslova.

U najnovijoj publikaciji organizacije Benetech naziva “DIAGRAM Reports 2017 – 2020” identificirane su ključne tehnologije i trendovi koji imaju najveći utjecaj, odnosno potencijalni utjecaj na obrazovanje učenika s invaliditetom u SAD-u. Publikacija uključuje pregled tehnologija, informacije o relevantnim prilikama i izazovima te popis resursa i koraka koje je moguće poduzeti kako bi se učenicima s invaliditetom osiguralo bolje i pristupačnije obrazovanje. Doc. dr. sc. Konecki je u okviru ove publikacije napisao poglavlje koje se odnosi na tehnologije za pristupačnu uporabu videoigara u obrazovanju.

Publikacija "DIAGRAM Reports 2017 – 2020" dostupna je u web inačici i kao publikacija u internetskoj knjižnici Bookshare

Nacionalni centar umjetne inteligencije

Doc. dr. sc. Mario Konecki je tijekom 2020. izradio obrazovni program u području umjetne inteligencije za potrebe Grada Lipika u okviru projekta obrazovanja građana i budućih poduzetnika o umjetnoj inteligenciji. Krajnji cilj projekta je izgradnja Nacionalnog centra umjetne inteligencije, a u cilju poticanja poduzetništva u Gradu Lipiku i Požeško-slavonskoj županiji.

- Industrija videoigara koja je u 2020. dosegla vrijednost od oko 160 milijardi dolara i za koju se procjenjuje da će doseći vrijednost od 200 milijardi dolara do 2023. zajedno s industrijom umjetne inteligencije predstavlja veliku priliku za mlade poduzetnike u Hrvatskoj. Navedeno može dovesti do daljnjih međunarodnih uspjeha i jačanja gospodarstva Hrvatske - istaknuo je doc. dr. sc. Konecki.

nacionalni-centar-ai-lipik.jpg

Idejni projekt Nacionalnog centra umjetne inteligencije u Lipiku

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.