Damir Vusić: Kontinuitet ulaganja u Sveučilište Sjever jamstvo je kvalitetnog visokog obrazovanja u regiji

| 16.3.2020. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

- Trenutno smo u fazi izrade projektne dokumentacije nakon koje bismo, po pribavljenoj građevinskoj dozvoli, pokrenuli javnu nabavu za izvođenje građevinskih radova za objekte u Optujskoj ulici u Varaždinu. S obzirom na probleme s radnom snagom u građevinskom sektoru, teško je realno prognozirati rok završetka cijelog projekta – otkrio je prof. dr. sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever.

Naime, još prošle godine, Odlukom Vlade, Sveučilište Sjever dobilo je nekretnine u Optujskoj ulici u Varaždinu zahvaljujući kojoj će se, nakon rekonstrukcije postojećih objekata, osigurati novi prostorni kapaciteti za najmlađe hrvatsko sveučilište. No, da bi se taj prostor uopće stavio u funkciju potrebna su znatna infrastrukturna ulaganja.

O tome, ali i zapošljivosti studenata Sveučilišta Sjever po završetku studija, ulaganjima i planovima daljnjeg razvoja najmlađeg hrvatskog sveučilišta za koje je prošle godine u državnom proračunu osigurano 35,6 milijuna kuna, 10 milijuna kuna više od planiranog razgovarali smo s prorektorom Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damirom Vusićem.

Prošle godine Odlukom Vlade dobili ste prostor u Optujskoj ulici u Varaždinu, što je zapravo prva nekretnina u vlasništu Sveučilišta Sjever.

- Tako je, radi se o prvoj nekretnini koju je Sveučilište Sjever upisalo kao svoje vlasništvo. Osjećaj je kao kada mlada obitelj dođe do prve nekretnine u svojem vlasništvu. Na tom prostoru nalazi se nekoliko objekata od kojih su neki prikladni za rekonstrukciju, što je u financijskom pogledu isplativije od novogradnje, ali stvara ograničenja u funkcionalnosti prostora. Da bi se taj prostor mogao staviti u funkciju potrebna su znatna infrastrukturna ulaganja za što je potrebno osigurati sredstva, a potrebna je i potpora državnih institucija, prije svega Ministarstva znanosti i obrazovanja. Sam premijer Plenković je prilikom posjeta Sveučilištu Sjever u kolovozu prošle godine naglasio da se, nakon što je darovana nekretnina, Sveučilištu Sjever trebaju osigurati i sredstva za uređenje tih prostora. Na Sveučilištu Sjever vjeruju da će tako i biti s obzirom na veliki nedostatak prostora.

Što će se nalaziti na toj lokaciji?
- Kako smo u protekle dvije godine u Sveučilišnom centru Varaždin pokrenuli nekoliko novih studijskih programa, oni na preddiplomskoj razini se još niti ne izvode u punom opsegu od tri godine. U tom smislu će nam trebati dodatne kvadrature za izvođenje svih oblika nastave. U nove prostore u Optujskoj ulici preselili bismo dio studijskih programa iz postojećih prostora na lokaciji u ulici 104. brigade. Time bismo rasteretili postojeću lokaciju te time stvorili kvalitetnije uvjete za znanstveno istraživački rad na svim odjelima sveučilišta.
U državnom proračunu za ovu godinu osigurano 35,6 milijuna kuna, 10 milijuna kuna više nego je to prvotno bilo planirano. Ipak, Sveučilište Sjever i dalje će dobiti najmanje novca iz državnog proračuna od osam javnih sveučilišta u Hrvatskoj.

                   Cijeli intervju pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...