CTK Varaždin u projektu s općinskim školama i udrugom s Visa

VV | 15.12.2017. u 18:33h | Objavljeno u Društvo

Centar tradicijske kulture Varaždin započeo je u prosincu provedbu projekta „Mali čuvari tradicijske baštine“. Projekt se provodi u partnerstvu s udrugom SVIMA s Otoka Visa, Osnovnom školom Andrije Kačića Miošića (Donja Voća) i Osnovnom školom Svibovec (Svibovec Toplički).

Osnovni cilj projekta je povećati kompetencije (znanja, vještine i stavove) djece/učenika iz naselja u upisnom području dvaju partnerskih osnovnih škola u kontekstu očuvanja i promicanja kulturne baštine Varaždinske županije, a sve s naglaskom na lokalnu tradicijsku baštinu mikroregija Donja Voća i Svibovec Toplički.

U sklopu projekta stručnjaci CTK Varaždin i partnerske udruge SVIMA održati će niz radionica za djecu u obje škole. Nizom radionica obuhvatiti će se teme poput tradicijske kulture i dječjih prava, proučavanje tradicijskih običaja Voće i Svibovca te starih tradicijskih glazbala poput samica, gajdi, duda i diplica. Osim radionica, učenici obiju škola će u sklopu stručne ekskurzije posjetiti Ivaninu kuću bajki u Ogulinu te Zagreb u kojem će posjetiti Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke i nacionalni folklorni ansambl LADO. U sklopu projekta će se održati izložba fotografija o tradiciji a nastalih na radionici osnova fotografije. Za kraj će učenici obje škole izraditi "Dječji glosar lokalne tradicije", u kojem će biti trajno zabilježeni svi termini i pojmovi koje će učenici naučiti tijekom radionica. Predviđeno trajanje projekta je 8 mjeseci.

U završnoj fazi projekta organizirat će se i okrugli stol po nazivom "Tamburaški orkestri/skupine u osnovnim školama Varaždinske županije - tradicija koja nestaje" koji će adresirati u zadnjih 10-tak godina uočen snažan trend nestajanja tamburaških orkestara/skupina u osnovnim školama Varaždinske županije (uspostavljenih u razdoblju 1970.-1995.), a koji su kod djece/učenika razvijali intrinzičnu potrebu za cjeloživotnim učenjem elemenata tradicijske kulture.

Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja na temelju rezultata natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018.