COO TOMISLAV ŠPOLJAR Maštovitim radionicama oduševili partnere u Erasmus+ projektu Foto: COO Tomislav Špoljar

COO TOMISLAV ŠPOLJAR Maštovitim radionicama oduševili partnere u Erasmus+ projektu

Varaždinske vijesti | 4.10.2018. u 09:06h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar bio je domaćin prve mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta "Let's hit the road!", u kojem sudjeluju i škole iz Engleske i Portugala te nositelj projekta Zespol Szkol No16 iz Poljske.

Dvogodišnji projekt započeo je u prosincu 2017. godine, a cilj je omogućiti učenicima s teškoćama da steknu iskustva koja bi im bez ovakvih projekata bila teško dostupna - upoznati nove prijatelje iz Europe, učiti o zemljama iz kojih dolaze – o jeziku, znamenitostima, kulturi, tradicionalnim jelima...

Sudionicima projekta u Centru T. Špoljar domaćini su bili ravnatelj Marin Vučić, koordinatorica Edita Štok te profesorice Eva Brlek i Mateja Svetec, a uključene su i razrednice učenika srednje škole Tamara Herjavec Habek i Ivana Peček. Uz predstavljanje Varaždina i Zagreba i upoznavanje sudionika, učenici Centra T. Špoljar izvrsno su se snašli u ulozi domaćina.

- To što govore različitim jezicima nije predstavljalo prepreku da se povežu i druže. Koristili su svoje učitelje da im prevode, neke osnovne fraze su naučili, a neki od njih su se izvrsno snašli koristeći Facebook za komunikaciju. Na rastanku je bilo i suza, a naši partneri ponijeli su sa sobom mnogo lijepih uspomena jer su tih dana bili dio našeg kolektiva, uključili su se u naše redovne aktivnosti i radionice koje su ih oduševile - poručuju iz Centra, ističući glazbenu radionicu pod vodstvom prof. Nevenke Pandža, keramičku radionicu pod vodstvom prof. Goge Labaš, radionicu recikliranja otpada koju je vodio prof. Dejan Pandža i kuharsku radionicu pod budnim okom kuharice Josipe Cepanec.

Tijekom prošle školske godine u sklopu projekta održane su video konferencije s projektnim partnerima, a sve slike i materijale dijele preko Google drivea.

- Posla je puno, ali svakim korakom provedbe projekta sve više rastemo i s uzbuđenjem očekujemo putovanja u zemlje naših partnera. Naime, prije svake mobilnosti s učenicima, po dvoje učitelja odlazi na projektnu aktivnost gdje se dogovaraju detalji mobilnosti s učenicima te sve vezano uz provedbu i bilježenje aktivnosti. Tako je svaka zemlja u te dvije godine domaćin dva puta, jednom samo učiteljima, a jednom učiteljima koji vode učenike zbog kojih se ovakvi projekti i provode. Na taj način se osim druženja i upoznavanja zemalja uči i o primjerima dobre prakse svakog partnera. I zato, Let's hit the road! - zaključuju iz Centra T. Špoljar.

coo_tomislav_spoljar_-_erasmus_1.jpg