CI iz poduzetništva vrata su u svijet poduzetništva kroz simulaciju rada tvrtke

| 12.1.2020. u 12:00h | Objavljeno u Društvo

Centar izvrsnosti iz poduzetništva, a koji se nalazi u Gospodarskoj školi Varaždin, polazi 20 polaznika i kako bilježe u Centru svake godine postoji sve veći interes za uključivanjem. U sklopu Centra provodi se nekoliko programa, od programa za Odnose s javnošću, Poduzetništva, Poslovnog njemačkog i engleskog jezika do Marketinga i Vježbeničke tvrtke.

Prilagodba prema željama učenika

- Posebni interes postoji kod polaznika koji su zainteresirani za rad u vježbeničkoj tvrtki i nastup vježbeničke tvrtke na raznim sajmovima - kaže voditeljica centra, Iva Vukotić, mag. oec.

Dodaje i da su polaznici prepoznali važnost uključivanja u Centar jer na taj način dobiju praktična znanja i simuliraju stvaran rad jedne tvrtke. Zapravo, učenici se pripremaju za svoju budućnost, svijet poduzetništva koji ih uskoro očekuje. Svake godine se mijenja tvrtka u kojoj polaznici rade, odnosno učenici ju prilagode prema svojim preferencijama kako bi im rad bio što interesantniji.

- Nastavnici se kontinuirano usavršavaju na edukacijama organiziranim od strane Varaždinske županije koje su usmjerene upravo na rad s darovitim učenicima jer su varaždinski Centri izvrsnosti postali Europski talent centar u Hrvatskoj.

Nastava se odvija u suvremeno opremljenim učionicama pa na taj način polaznici koriste najnovije tehnologije kako bi bili ukorak sa stvarnim tvrtkama - objašnjava sugovornica.

Uz navedeno, polaznici imaju organizirane posjete stvarnim poduzećima pa su tako prošle godine bili u poduzećima Humana Nova u Čakovcu i Bomark Pak u Ludbregu. Polaznici, koji su 4. razred srednje škole, u sklopu Centra se na neki način i pripremaju za strukovna natjecanja. Tako su prošle godine sudjelovali na međunarodnom natjecanju „Poslovni izazov zapadnog Balkana“ u Budvi i „World skills Croatia“, u disciplini Smotra/sajam vježbeničkih tvrtki.

Brojne i zanimljive tematske cjeline

Inače, Centar izvrsnosti iz poduzetništva osnovan je školske godine 2010./2011., a polaznici Centra učenici su srednjih škola. Polaznici Centra kroz 126 nastavna sata obrađuju tematske cjeline kao što su Odnosi s javnošću gdje uče o odnosima s unutarnjom i vanjskom javnošću u poslovnim organizacijama, a mentorica je Gordana Kokanović Krušelj. Na Poduzetništvu kojeg mentorira Andrijana Herceg učenici stječu poduzetnička znanja, vještine i poduzetnički duh.

Vježbenička tvrtka, koju vodi sugovornica Iva Vukotić, kroz Vježbenički ERP sustav učenicima omogućuje razvijanje pripadajuće samostalnosti i odgovornosti potrebne za samostalno izvršavanje poslova i radnih zadataka u Vježbeničkoj tvrtki. Poslovni njemački jezik vodi Petar Kuščar dok Poslovni engleski jezik Mirna Rukavina Bakšaj, a polaznici uče ispunjavati obrasce na stanom jeziku, izrađivati poslovne prezentacije dok na Marketingu kojeg vodi Jasminka Prstec, upoznaju se s osnovnim marketinškim pojmovima i vještinama te ih uče primjenjivati u praksi.

Galerija slika