Centri izvrsnosti Varaždinske županije predstavljeni i u Sankt-Petersburgu u Rusiji Foto: Varaždinska županija

Centri izvrsnosti Varaždinske županije predstavljeni i u Sankt-Petersburgu u Rusiji

Varaždinske vijesti | 29.11.2019. u 18:23h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Centri izvrsnosti Varaždinske županije, koji nose titulu jedinog Europskog centra za darovite u Hrvatskoj, predstavljeni su i u Rusiji.

Zamjenik župana Tomislav Paljak i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek sudjelovali su prošli tjedan na 7. međunarodnom kongresu „Sankt-Petersburg i slavenski svijet“, i to na poziv organizatora, Odbora za vanjske poslove Vlade St. Petersburga.

Središnja tema ovogodišnjeg kongresa bila je „Moderno obrazovanje – izazovi našeg vremena“. Pročelnik Huđek predstavio je Centre izvrsnosti koji su u Varaždinskoj županiji pokrenuti još 2007. godine, a danas je rad s darovitom djecom prepoznat i u Europi. Prezentirao je kako su centri pokrenuti, rezultate koji su postignuti, uz naglasak na programe pokrenute ove godine, robotiku, šah, astronomiju te crtanje i dizajn.

Predstavnici Varaždinske županije su posjetili Akademiju talenata Sankt-Petersburga, kao i druge obrazovne ustanove, Akademiju digitalnih tehnologija, Akademsku gimnaziju, Koledž za turizam i usluge u ugostiteljstvu, Tehničko-tehnološku školu.

- Ulaganja u obrazovanje u St. Petersburgu su doista ogromna. U svim ustanovama koje smo posjetili vidljiva je usmjerenost na kvalitetu obrazovanja, što prate ulaganja u najmodernija nastavna sredstva i pomagala te tehnologiju. Primjerice, posjetili smo školu koja ima brojne 3D projektore, specijalizirane nastavne kabinete s vrhunskom opremom, vlastiti 25-metarski bazen, a uz njega i bazen prilagođen djeci s posebnim potrebama. Uz to, učenici na raspolaganju imaju, primjerice, sportsku i gimnastičku dvoranu, relaksacijske sobe te niz drugih sadržaja – rekao je zamjenik Paljak.

Iz Hrvatske na kongresu su još sudjelovali predstavnici Grada Rijeke i Grada Zagreba, a u Sankt-Petersburgu im se pridružio veleposlanik RH u Ruskoj Federaciji Tomislav Car.

rusija_kongres_petrograd_0.jpg

rusija_kongres_petrograd_1.JPG

rusija_kongres_petrograd_3.JPG

rusija_kongres_petrograd_4.JPG

rusija_kongres_petrograd_5.JPG

rusija_kongres_petrograd_6.JPG

rusija_kongres_petrograd_1_2.JPG

rusija_kongres_petrograd_1_3.JPG

rusija_kongres_petrograd_1_4.JPG

rusija_kongres_petrograd_1_5.JPG