Čarobni ritam prirode u Slugovinama: Škola za život uz drveće, potoke i jastrebove

Čarobni ritam prirode u Slugovinama: Škola za život uz drveće, potoke i jastrebove Foto: Udruga Abeceda

Kurikularna reforma i "Škola za život" na zanimljiv se način provode u idiličnom prostoru Edukativno-rekreacijskog centra (ERC) Slugovine u Seketinu.

Naime, Županijska udruga učitelja Abeceda dobila je suglasnost Agencije za odgoj i obrazovanje te Ministarstva znanosti i obrazovanja za projekt "Čarobni ritam prirode" koji prati Školu za život te pomaže odgojiteljima i učiteljima u ostvarivanju programskih sadržaja koji se često temelje na promatranju prirode i aktivnom boravku na svježem zraku.

Učenje o prirodi

Osnovni cilj projekta je neposredno učenje o prirodi i upoznavanje njenih vrijednosti, a osim nastave prirode i društva, razrađene su i terenska nastava, nastava tjelesno-zdravstvene kulture, likovne i glazbene kulture te hrvatskog jezika. Voditelj i autor projekta je Darko Meštrić, učitelj mentor, a volonterski se uključuju i drugi članovi udruge.

Projekt obuhvaća zornu nastavu u ERC-u Slugovine, koji je smješten devet kilometara južno od Varaždina, na području općine Sveti Ilija.

slugovine__1_.jpg

- Potoci, izvor vode, ušće, bara i listopadno drveće te razne biljke, jastrebovi koji u ovoj pitomoj kotlini imaju svoje stanište, a u potoku se može pronaći zeleni riječni rak i jedna posebno rijetka vrsta rakušaca koji žive u čistim vodama potoka... - nabraja nam Darko Meštrić tek dio prirodnog bogatstva do kojeg je vrlo lako doći uređenim i asfaltiranim putovima.

Bogata priroda i raznovrsni sadržaji pružaju dobre mogućnosti za izvanučioničnu nastavu osnovnoškolaca, posebno za učenike nižih razreda, čiji program odabiru sami učitelji u dogovoru s Udrugom Abeceda.

- U sklopu projekta ostvaruju se i sadržaji poput orijentacije u prirodi, vode u zavičaju, biljni i životinjski svijet uz vode tekućice i stajaćice, povezanost grada i sela, gospodarstvo zavičaja, razlike sela i grada i slično, dok se na velikoj pozornici mogu izvesti nastavne jedinice iz glazbene kulture. Moguće je slikati pejzaž ili opisivati krajolik u nastavi hrvatskoga jezika. Neizostavna je i nastava tjelesno-zdravstvene kulture i igra na livadi, a na terenu postoji igralište za badminton, graničar, nogomet i odbojku - pojašnjava Meštrić.

slugovine_-_Nastava_likovne_kulture.jpg

Za kvalitetniju nastavu

Udruga Abeceda već 15 godina povezuje učitelje razredne nastave Varaždinske županije kako bi organizirali sadržaje primjerene za učenike nižih razreda. Dobro surađuju i s Općinom Sveti Ilija te Rekreativno-sportskom udrugom Seketin, zahvaljujući kojima u Centru ima pitke vode i struje, izgrađen je sanitarni čvor te su uređena dva velika parkirališta. Od početka proljeća pa sve do kraja jeseni ovaj krajolik posjete mnoge organizirane skupine djece predškolske dobi, razne udruge i brojni ljubitelji prirode.

slugovine__2_.jpg

- U Varaždinskoj županiji, ali i u čitavoj sjeverozapadnoj Hrvatskoj, nema takvog sadržaja, takve jednostavne i korisne destinacije, koja gotovo u cijelosti zadovoljava sve ciljeve i odgojno-obrazovne zadaće vezane za nastavu prirode i društva, od predškolske dobi djece pa do 4. razreda osnovne škole - ističe Meštrić i dodaje da je udruga dosad realizirala mnoge projekte od kojih su najznačajniji bili "Kultura u prirodi" i "Gumi-gumi", a koje je financirala Varaždinska županija.

Usto, unatrag nekoliko godina, udruga u suradnji s OŠ "Vladimir Nazor”"iz Svetog Ilije provodi i hvalevrijedan projekt "Obitelj, priroda i sport", čiji je cilj poticanje boravka roditelja i djece u prirodi, navikavanje na zajedničke sportske susrete te razvijanje pozitivnog odnosa prema zaštiti prirode.

slugovine__5_.jpg

- Vjerujem da ovi projekti, a posebno "Čarobni ritam prirode", mogu doprinijeti kvaliteti nastave te potaknuti djecu na aktivniji boravak u prirodi i učenje o njoj. Sretan sam što su i Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje prepoznali ovaj projekt te dali suglasnost za njegovu provedbu - naglasio je Meštrić.

slugovine__3_.jpg

slugovine__4_.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.