Video-kolegij ravnatelja škola s dožupanom Paljakom o online nastavi i maturi Foto: Varaždinska županija

Video-kolegij ravnatelja škola s dožupanom Paljakom o online nastavi i maturi

| 16.4.2020. u 16:15h | Objavljeno u Društvo

Nastava na daljinu u osnovnim i srednjim školama, čiji osnivač je Varaždinska županija, funkcionira dobro, prvenstveno zbog truda i kreativnosti učitelja, ravnatelja i podrške Županije, koja je kao osnivač još prije 20-ak godina uvela informatiku kao izborni predmet, pa učenici u pravilu bez većih teškoća koriste sve digitalne alate.

Istaknuto je to na video-kolegiju zamjenika župana Tomislava Paljaka, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslava Huđeka s ravnateljima osnovnih i srednjih škola te Učeničkog doma. Na video-kolegiju, koji je održan putem aplikacije ZOOM, sudjelovalo je čak 48 ravnatelja, kao i ravnatelj JURA-e Krunoslav Blaži te stručni suradnici iz Upravnog odjela.

 - Kakva su iskustva naših škola s provođenjem Škole na daljinu, vrednovanjem znanja učenika ocjenjivanjem na temelju preporuka resornog ministarstva, ali i s državnom maturom, maturalnim putovanjima i maturalnima večerama, bile su glavne teme prvog video-kolegija. Naše škole su uspjele prevladati početne teškoće i probleme u online-nastavi, prvenstvo zahvaljujući velikom trudu i kreativnosti učitelja i ravnatelja, tako da sam uvjeren da će školska godina biti uspješno privedena kraju – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Posebno je pohvalio Prvu školsku televiziju, jedinu takvu televiziju u Europi koja je nastala kao rezultat ulaganja u Centre izvrsnosti Varaždinske županije.

 - Značaj Školske televizije posebno je došao do izražaja u ovim izvanrednim uvjetima u kojima su zajedno s nastavnicima kreirali video nastavne materijale, prvenstveno za strukovne programe za koje ih nije bilo dovoljno. Pozivamo sve škole ne samo da koriste njihov video-materijal, nego i da im se jave kako bi sami snimili nove materijale. Svi ti digitalni alati bit će vrlo korisni i kad počne redovna nastava – istaknuo je Paljak.

Kad je u pitanju državna matura, iz Ministarstva u Županiju, a ni u srednje škole dosad nisu stigle nikakve službene informacije.

- Što se tiče polaganja državne mature za izborne predmete koji su se posljednje dvije godine odvijali na jednom mjestu u Prvoj gimnaziji Varaždin, naš prijedlog je da se zbog lakšeg provođenja mjera socijalnog distanciranja održava u svakoj od srednjih škola – iznijela je prijedlog Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin.

Zamjenik Paljak je istaknuo da će se prijedlozi iznijeti na kolegiju analizirati, uključujući i odluke vezane uz polaganje međunarodne mature po IB programu, a na temelju čega će Županija kao osnivač komunicirati prema Ministarstvu.

Što se tiče maturalnih putovanja, Janja Banić iz Prve gimnazije Varaždin je izvijestila da je preporuka Ministarstva da se putovanja ne otkazuju, nego odgode, a s čim se moraju složiti roditelji. Isto tako, za maturalne večeri prijedlog je da se odgode za kraj kolovoza ili početak rujna, ali sve ovisi o epidemiološkoj situaciji i mjerama zaštite od koronavirusa, o čemu će odluku donijeti Nacionalni stožer civilne zaštite.

O iskustvima s provođenjem Škole na daljinu izvijestila je ravnateljica OŠ Cestica Nevenka Turšćak.

– Imamo dovoljno sve opreme, a učitelji su djeci dostupni od 8 do 20 sati, za što ih posebno pohvaljujem. Našu školu pohađaju i pripadnici romske nacionalne manjine, kojima smo osigurali dodatne nastavne materijale i podršku putem romskih pomagača – rekla je Nevenka Turšćak.

Kad je u pitanju ocjenjivanje, ravnateljica OŠ Kamenica Mirjana Posavec iznijela je da se većina učitelja te škole složila da će se ocjenama vrednovati aktivnosti učenika u Nastavi na daljinu, kao i složeniji zadaci.

– Smatramo da ne treba inzistirati na standardnim oblicima provjeravanja, jer ne postoji jamstvo da će učenik potpuno samostalno riješiti test znanja. O tome će konačnu odluku donositi sami učitelji, a u skladu s dobivenim preporukama – navela je Mirjana Posavec. Uputila je pohvale Županiji.

– Županija je zaslužna za to što naši učenici već 20-ak godina imaju informatiku, pa u pravilu nije bilo poteškoća s uključivanjem u on-line nastavu i korištenjem digitalnih alata. Učitelji rade na „130 posto“, svi se trudimo biti podrška učenicima i roditeljima, a teškoće rješavamo zajedno – zaključila je ravnateljica Posavec.

Označeno u