Divjak: "Ove jeseni i do 20.000 učenika i nastavnika moglo bi završiti u samoizolaciji" Foto: Ilustracija

Divjak: "Ove jeseni i do 20.000 učenika i nastavnika moglo bi završiti u samoizolaciji"

IHR/Varaždinske vijesti | 3.8.2020. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

- Za očekivati je da će od desetak do dvadesetak tisuća učenika i nastavnika barem po dva tjedna biti u samoizolaciji tijekom jednog polugodišta i to ako ostane ovakva razina zaraženih kao što je sada. Osim ako se samoizolacija kao koncept ne promijeni, ali to je pitanje za epidemiologe. Međutim, u Ministarstvu imaju dovoljno vremena i stignu još razmisliti o svim opcijama do rujna, posebno o opremi i za učenike i za nastavnike. Nije to kao u ožujku kada smo sve morali organizirati vrlo brzo i odmah prijeći na nastavu na daljinu - komentirala je bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najave ministra Radovana Fuchsa oko početka nove nastavne i akademske godine.

Fuchs je prošli tjedan, naime, najavio kako je prioritet povratak svih učenika i studenata u učionice od nove školske i akademske godine, a da bi se mjere u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije ili pojave žarišta primjenjivale lokalno. Drugim riječima, zbog pogoršanja epidemiološke situacije na određenom području ne bi se zatvarale sve škole u Hrvatskoj, već bi se izolirao razred, cijela škola ili čak sve škole u određenoj županiji, pri čemu će se slušati glas struke, epidemiologa.

Bivša ministrica Divjak podsjetila je kako je Fuchsu u nasljeđe ostavila pripremljen Akcijski plan nastave na daljinu s tri moguća scenarija: potpuni povratak u učionice, mješoviti oblik nastave tijekom koje se dio nastave provodi u školi, a dio na daljinu (online) te potpuni prelazak na online i televizijsku nastavu od kuće, opciju koju uglavnom malo tko priželjkuje.

- Jedan od scenarija koji je opisan je i taj da epidemiološka situacija dozvoli da učenici budu u školama, a studenti na visokim učilištima. Za učenike, pogotovo one mlađe je to ujedno i najbolje rješenje, naravno, ako to uvjeti dozvole. Međutim, to ne znači da ne treba pripremiti i rezervnu opciju tzv. mješoviti model koji u paraleli osigurava da ide i nastava na daljinu za one učenike koji su kod kuće, a zdravi su jer su u samoizolaciji ili su u rizičnoj skupini. Slično se može pretpostaviti i za nastavnike - rekla je Divjak.
Osim aktualne epidemiološke situacije, jedan od problema koji bi se svakako trebali riješiti do 7. rujna su prostorni problemi u školama i provođenje epidemioloških mjera. U Ministarstvu su, naime, svjesni da dio škola nema prostornih uvjeta ispoštovati mjeru prema kojoj udaljenost između osoba u istoj prostoriji treba biti najmanje 1,5 metara. Znači li to ponovno uvođenje dvosmjenske nastave u škole koje imaju jednosmjensku, kako bi se izbjegao veliki broj učenika i zaposlenika u prostorijama škola u isto vrijeme, što su već najavile neke zagrebačke škole?
- Treba uzeti u obzir da 60 posto učenika ide u školu u dvije smjene tako da prelazak iz jednosmjenske na dvosmjensku nastavu ne može biti univerzalno rješenje za sve škole - komentirala je Divjak.

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...