Aktualna situacija s koronavirusom ispraznila Studentski dom: u domu 15 studenata, polovica njih - stranci Foto: Krešimir Đurić/Arhiva VV

Aktualna situacija s koronavirusom ispraznila Studentski dom: u domu 15 studenata, polovica njih - stranci

IHR/Varaždinske vijesti | 15.4.2020. u 18:17h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Zbog aktualne situacije oko epidemije koronavirusom ispraznio se i Studentski dom Varaždin. Trenutno je u domu ostalo svega 15 studenata: osam studenata iz Francuske i Albanije koji su u Varaždin došli preko Erasmus projekta, no ima i nekoliko studenata iz Bjelovara, Zagreba, Slatine i Vinkovaca.

- Naši studenti ostali su u domu jer kod kuće nemaju uvjete za učenje na daljinu ili imaju članove obitelji u samoizolaciji, dok strani studenti nisu otišli zbog stanja u njihovim državama - doznali smo od Nenada Milijaša, ravnatelja SC Varaždin.

Čuvanje smještaja i stvari 

S obzirom na nastalu izvanrednu situaciju zbog epidemije koronavirusa te donesenih mjera od strane Vlade i Stožera civilne zaštite u svrhu smanjivanja daljnjeg širenja bolesti COVID-19, Upravno vijeće SC Varaždin donijelo je odluku o smanjenju mjesečne uplatne cijene za studente koji trenutno ne borave u studentskim domovima, a stvari su im u domu, na 100 kuna od 1. travnja ove godine.

- Budući da će cijena od travnja pa za naredne mjesece dok se studenti ne vrate biti minimalna, odnosno samo paušalni iznos za “čuvanje smještaja i stvari“, cijena za ožujak se ne mijenja. Studenti koji su ostali u domu plaćaju po cijenama iz cjenika koji se objavljuje prije raspisivanja natječaja i nalazi se na web stranicama SC-a Varaždin - rekao je Milijaš koji ističe kako će se aktualna situacija zbog koronavirusa sigurno odraziti na poslovanje SC-a Varaždin, a koliko bit će poznato nakon što se stanje normalizira. Zbog aktualne situacije s koronavirusom, puno studenata u ožujku nije radilo preko student servisa.

- Još čekamo vraćanje na obračun ugovora za ožujak studenata koji rade preko student servisa, tako da još nemamo konkretne podatke, no već sada možemo zaključiti da se broj studenata koji su preko student servisa radili u ožujku značajno smanjio u odnosu na isto razdoblje lani - rekao je Milijaš.

Kako su studentske kuhinje izuzete iz odluke o zabrani rada restorana, studentski restoran radi samo za 15 studenata koji su ostali u domu, ali uz stroge mjere.

- Jedan do dva studenta mogu maksimalno biti u cijelom restoranu tijekom obroka - rekao je Milijaš.

U SC Varaždin radi se po timovima, koji se izmjenjuju svaka dva tjedna.

- Tako je propisano i moram naglasiti da samo najnužniji djelatnici dolaze na posao - doznali smo od ravnatelja SC Varaždin. 

Stari dio doma spreman za pacijente

Stari dio doma još je prazan i u SC-u Varaždin se nadaju da će tako i ostati do smirivanja cjelokupne situacije i povratka studenata. Podsjećamo, poput Grada Zagreba koji je provodio pripremne radnje za prihvat u Arena Centru, i u Varaždinskoj županiji u slučaju većeg broja oboljelih od koronavirusa, Stožer civlilne zaštite Varaždinske županije kao lokaciju za tu namjenu odabrao je Studentski dom Varaždin. Za navedenu lokaciju dobiven je i Nalog za mobilizaciju od strane Ravnateljstva civilne zaštite, a u slučaju potrebe u starom dijelu Studenskog doma trebali bi biti smješteni oboljeli s najblažim simptomima koji će biti pod kontinuiranim stručnim medicinskim nadzorom.

- Važno je da naši građani znaju da će u slučaju potrebe biti smješteni u sobama koje imaju kategoriju tri zvjezdice (svaka soba ima kupaonicu i toalet), a ne po sportskim dvoranama i šatorima kao u drugim mjestima. Također će imati osigurane i tople obroke iz našeg restorana koji je u neposrednoj blizini - rekao je ravnatelj SC-a Milijaš.