Prijevremeni izbori na vidiku? Oporba zatražila ostavku, Habuš traži još dva mjeseca Foto: Krešo Đurić

Prijevremeni izbori na vidiku? Oporba zatražila ostavku, Habuš traži još dva mjeseca

| 20.10.2015. u 11:56h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Glavno je pitanje u gradu tko je vjerodostojniji, ja ili ministar? Nažalost, moram otvoreno reći da lažu ministar i direktor Fonda za zaštitu okoliša. U fokusu bavljenja ministru nije bilo rješavanje baliranog otpada već preseljenje u novu zgradu i nabava električnih vozila. To će biti ostavština ovog ministra - poručio je tijekom današnje izvanredne sjednice gradonačelnik Goran Habuš na kojoj su vijećnici raspravljali o problemu baliranog otpada, ali i dopisu koji će uputiti na adrese ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša sa zahtjevom za pojašnjenje što je konkretno nezakonito u njihovoj koncesiji.

Tijekom rasprave Marijan Cingula prvi je pozvao gradonačelnika da zajedno sa suradnicima podnese ostavku.

- Potezi koje je vukla gradska uprava bila su mimo zakona i zdrave pameti! Umjesto da nas gradonačelnik traži da stanemo iza njega i zaštitimo ga pred zločestim ministarstvom, predlažem da nesposobna uprava da ostavku - napomenuo je Cingula.

HRAST-ov Ladislav Ilčić otišao je i korak dalje te poručio da su građani Varaždina već nekoliko godina taoci vertikale HNS-SDP.

- Donosili ste neodrživa rješenja za koja vas može prozivati ministarstvo, dok s druge strane u „šalabajzanju“ ministarstva ne vidimo točno što misle. Moramo konstatirati da smo tri-četiri godine taoci vertikale za koju ste govorili da će donijeti spas u roku od šest mjeseci. Građani su izgubili vjeru da vi i Kukuriku koalicija to možete riješiti i trebali bi vam poručiti da je Kukuriku koalicija u Varaždinu nepoželjna - kazao je Ilčić te pozvao građane da na predstojećim izborima glasuju za vlast koja će rješavati stvari.

Nezavisni Zlatan Avar vijećnicima, koji su zatražili da im ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša odgovori na pitanje što je nezakonito u postojećoj koncesiji, kazao je da detaljno pročitaju materijal koji su primili.

- U svibnju 2014. ministarstvo je u dopisu navelo da koncesionar ne raspolaže dozvolama te da se ne radi o djelatnosti komunalnog gospodarenja otpadom tako da se koncesija ni ne može dodijeliti, a prošli su i rokovi za sklapanje koncesijskog ugovora. Što je tu nejasno? Jasno su nam poručili da koncesija ima niz nedostataka - kazao je Avar dodavši da će Fond sufinancirati isključivo sanaciju odlagališta Brezje, a ne zbrinjavanje otpada.

HSLS-ov Željko Bunić gradonačelniku je pak preporučio da ubuduće „čuva leđa“.

- Game over. Nije kraj svijeta ako ga prvi suradnici izdaju, no pritom ne mislim na koncesionara CE-ZA-R već rimskog cara kojeg su izdali suradnici - napomenuo je Bunić.

Ostavku gradske vlasti zatražio je i nezavisni Robert Podolnjak.

- Izvorni grijeh čitave priče je odluka iz ožujka 2013. kada je Gradsko vijeće dva mjeseca prije lokalnih izbora donijelo odluku o odabiru koncesionara. Tri godine niste potpisali ugovor i osigurali sredstva. Mi kažemo da je nedvojbena odgovornost izvršne vlasti i nema druge opcije osim ostavke - poručio je Podolnjak koji od ministra traži izričit odgovor što je mislio kada je rekao da se podogovalo privatnim interesima.

Habuš je vijećnicima na kraju poručio da će, ako se odluči na ostavku, to biti isključivo njegova odluka.

- Živjet ću u uvjerenju još dva mjeseca da mogu riješiti taj problem i na tome ću raditi zadnjim atomima snage - istaknuo je Habuš očigledno svjestan činjenice da neće imati dovoljno ruku za izglasavanje proračuna za 2016. godinu.

Ukoliko doista dođe do toga, Gradu slijede izvanredni izbori.

Inače, izvanredna sjednica još traje, ali je trenutno stanka.