"Prebacivanje smeća iz jedne točke na drugu točku neće riješiti problem" Foto: Hrt.hr

Müller: Habuš mora poništiti odluku o odabiru koncesionara

| 16.10.2015. u 13:13h | Objavljeno u Aktualno

- Dok gradonačelnik Habuš ne poništi odluku o dodjeli koncesije za zbrinjavanje bala dotle ne može dobiti sredstva iz Fonda. Na to ga upozoravamo već od studenog 2013. godine. Koncesija nije prihvatljiv oblik za naše financiranje jer u njoj stoji da će se bale maknuti iz Varaždina u mjesto Davor, a to nema nikakvog smisla. Mi smo tu da se poštuje Zakon o održivom gospodarenju otpadom i procedura koja je propisana, ne samo što se tiče tehnologije plana zbrinjavanja, nego i pravne osnove - rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Smatra kako je neprihvatljivo da se 70 milijuna javnog novca investira u bale na način da se zbrinu kroz MBO, spaljivanjem ili odlaganjem, a istovremeno je ugovorna osnova koncesija koja kaže da se bale samo moraju prebaciti u Davor.

- To nema nikakvog smisla na nacionalnoj razini jer prebacivanje smeća iz jedne točke na drugu točku neće riješiti problem. Uz to postoje i drugi pravi razlozi. Ono što Fond može platiti i što će sigurno platiti je sanacija odlagališta Brezje, možemo dati do 60 posto novaca, oko 70 milijuna kuna, ali postupak mora biti transparentan. Tehnički su sad neke stvari posložili, shvatili su da se ne može to samo prebaciti s jedne točke na drugu točku, da se taj otpad mora prethodno obraditi i iskoristiti njegova vrijedna svojstva, ali se ne smije odložiti ovakav kakav je sad. S druge strane mora se pokriti cijela količina, ne samo dio varaždinskog smeća, nego i one druge hrpe smeća, koje su od drugih općina. I treća faza je teren na kojem je sve to ležalo dovesti do prvobitnog, za okoliš prihvatljivog stanja, to je jako bitno i na tome ćemo nastaviti inzistirati – objasnio je Müller dodavši da se sve ovo zna već dvije i pol godine te da je paradoksalno kazati da su se sada stvorili novi uvjeti te da od dana dodijele koncesije u ožujku 2013. godine do 28. rujna 2015. nitko nije podnio Zahtjev za financiranje tog projekta.

- Pitamo se zašto u tih dvije i pol godine nitko nije podnio Zahtjev za financiranje, nego se dovodi u situaciju stvaranja političkih tenzija, a na taj način mi ne dajemo novac. To je novac građana, a ja ga ne dajem zato što netko vrši pritisak. Kada gradonačelnik Habuš raskine koncesiju, provede postupak javne nabave spremni smo na novi zahtjev i donošenje odluke. Poslali smo gradonačelniku Prijedlog odluke upravnog odbora po kojem će uvest financiranje i uputili smo ga da podnese novi Zahtjev u kojem će barem obećati da će provesti novi postupak. Dakle, ne tražimo da ga sada provede, nego samo da u Zahtjevu kaže da će stornirati odluku o odabiru koncesionara. Kad je stornira, dajemo zeleno svijetlo i idemo dalje. To je vrlo jednostavna priča. Ne stoji ništa na putu da to bude isti izvođač, ali kroz jedan postupak koji je jasan i čist. Probali smo 2014. godine intervenirati s vrha, rekli smo da ako Varaždin ne zna, mi ćemo zajedno s Ministarstvom provesti natječaj za odabir izvođača da zbrine bale, ali to je onda već prisilno izvršenje po inspekcijskom rješenju. To za Varaždince i Varaždinke nije dobro jer ako mi idemo u prisilno izvršenje, onda nema sufinanciranja, onda ćemo mi to napraviti za 115 milijuna kuna, ali poslati fakturu Gradu Varaždinu, koji će taj trošak prebaciti na građane. To nije prihvatljivo. Varaždin se mora držati zakona, mora se držati procedure, moraju poništiti odluku o odabiru koncesionara i provesti transparentan postupak. Novac je osiguran 2012.,2013., 2014., 2015. godine i bit će dalje, to je nama programska orijentacija, sanacija odlagališta i to ćemo platiti. Ništa drugo nećemo platiti – zaključio je Müller.

Vezane vijesti:

Habuš poziva na prosvjed ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode

FOTO: Policija zaustavila prosvjednike na putu za Zagreb!

Štromar: Habuš je bale naslijedio, očekujem hitno rješenje

Čehok: Prosvjedovao bih i protiv Zmajlovića i protiv Habuša

Habuš: Pozivam premijera Milanovića da se uključi u rješavanje problema bala

HDZ: Nakon igrokaza s balama vrijeme je za izbore u Varaždinu

FOTO: Habuš: Izvršavali smo sve što su od nas tražili

Habuš odvratio Habijanu: Nisam vas vidio u Zagrebu kada su se branili interesi Varaždina

Reformisti: Problem zbrinjavanja smeća u gradu Varaždinu neće biti riješen u skoro vrijeme

ORAH: Reakcija na prosvjed gradonačelnika Habuša

Zmajlović: Raskinite koncesiju i provedite javni natječaj za sanaciju

Habuš Zmajloviću: Što ste radili sve ovo vrijeme?

O balama na sjednici u utorak, Habuš pozvao Zmajlovića i Muellera

Varaždinski gradonačelnik ne isključuje ni ostavku