Projektima i alternativnim sadržajima protiv pijanih maloljetnika Foto: Varaždinska županija

Projektima i alternativnim sadržajima protiv pijanih maloljetnika

I.D./Varaždinske vijesti | 14.10.2015. u 10:29h | Objavljeno u Aktualno

U Županijskoj palači u Varaždinu u ponedjeljak, 12. listopada održana je javna tribina pod nazivom "Varaždin, mladi, alkohol" u organizaciji Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina i u suorganizaciji Zaklade za prevenciju kriminaliteta "Sveti Mihael" Varaždinske županije.

Cilj tribine bio je potaknuti predstavnike Varaždinske županije i Grada Varaždina na raspravu i na donošenje preporuka za Grad Varaždin vezanih uz reguliranje maloljetničkog ponašanja i konzumacije alkoholnih pića. Preporuka se prvenstveno odnosi na to da li će se uvesti zabrana konzumacije alkohola za sve dobne skupine na javnim mjestima i površinama ili će se ta zabrana uvesti samo za maloljetnike.

Naime, kako je istaknuto, alkoholizam je velik problem s kojim se suočavaju sve zemlje u Europi, a izuzetan je problem konzumacija alkohola od strane maloljetnika. Posljedice alkoholizma su zdravstvene, društveno-ekonomske, moralne, a vrlo često i kriminalne naravi. Alkoholizam vrlo često vodi devijantnom ponašanju, depresiji, a kod maloljetnika lošijem uspjehu u školu, slabom pamćenju, zdravstvenim problemima te ostalim rizičnim ponašanjima.

Stoga je važno, naglašeno je, da se poduzmu preventivne mjere kako bi se prvenstveno mladima pokazalo koliki je alkohol problem i kakve posljedice on donosi. Naime, dobna granica konzumacije alkohola sve se više pomiče, pa, nažalost, maloljetnici koji završavaju svoje osnovnoškolsko obrazovanje vrlo često pod utjecajem alkohola jesu počinitelji prekršaja, najčešće remećenja javnog reda i mira.

- Varaždinska županija izuzetno mnogo ulaže u obrazovni sustav i to je dakako poželjno, ali nažalost postoje i negativni aspekti odrastanja mladih, a jedan od velikih problema jest konzumacija alkohola kod maloljetnika u nedostatku drugih sadržaja, na kojima mi kao zajednica moramo raditi i pružiti mladima pozitivne alternativne sadržaje i educirati ih o štetnostima koje alkohol donosi- istaknuo je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

U ovom slučaju to se odnosi na osobe od 14 do 18 godina starosti, koje konzumiraju alkohol na javnim mjestima što ima dalekosežne posljedice, kako za maloljetnike, tako i za društvo u cjelini. Voditelj Službe policije Policijske uprave Varaždinske Darko Dragičević naglasio je kako je želja Policijske uprave da se počnu provoditi projekti kojima bi se pomagalo mladima u socijalizaciji te ih se potaknulo na aktivno uključivanje u društveni i socijalni život zajednice, kako bi što manje vremena provodili na javnim površinama uz alkohol.

Predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež Lana Peto Kujundžić održala je prezentaciju o predstavljanju projekta "Stop". Radi se o projektu u okviru kojeg se maloljetnika, koji prvi puta počini određeno prekršajno djelo i za njega prihvati odgovornost, umjesto novčane kazne, koja sama po sebi nema prevelik učinak na maloljetnika, pošalje na rad u određenim udrugama.

Za uvođenje metode "Stop" programa važno je stoga obučiti stručne osobe za rad s maloljetnicima, obučiti policiju o ovoj metodi, izgraditi mrežu partnera koji će međusobno surađivati, te uključiti organizacije u kojima će se provoditi društveno koristan rad. Navedeni program već se provodi na području Grada Zagreba, točnije u Trnju i na području Donjeg i Gornjeg Grada te u Velikoj Gorici. Procesna evaluacija zasad je pokazala visoko zadovoljstvo svih uključenih, a što je najvažnije i djece i roditelja.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, dr. Irena Stipešević Rakamarić održala je prezentaciju o prekomjernom pijenju alkohola, nasilju i rizičnom ponašanju mladih gdje je upozorila na posljedice koje su uzrokovane konzumacijom alkohola. Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Varaždin Siniša Česi održao je predavanje o ulozi Centra za socijalnu skrb u prevenciji alkoholizma mladih. Centar je dosad proveo male kreativne socijalizacijske skupine u suradnji sa osnovnim školama, a u samom Centru su održane radionice povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti, u suradnji s osnovnim i srednjim školama, te su objavili mnoštvo članaka u lokalnim medijima u negativnim posljedicama konzumacije alkohola.

Mario Medenjak iz PU Varaždinske predstavio je projekt "Zdrav za 5" koji se provodi u Varaždinskoj županiji već četvrtu godinu zaredom, a ciljana skupina su učenici 8. razreda OŠ kojima se prezentira što se zapravo događa kada konzumiramo alkohol te ih se upozorava na sve negativne posljedice konzumacije alkohola.

Zaključeno je kako je važno da se razvije još intenzivnija suradnja s osnovnim i srednjim školama u Varaždinskoj županiji kako bi se na vrijeme djelovalo na svijest maloljetnika o negativnim posljedicama ovisnosti, te se organiziraju edukativne radionice kako za djecu tako i za njihove roditelje, koji vrlo često, nažalost, sami toleriraju konzumaciju alkohola.

Na tribini su sudjelovali i predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Josip Hehet, načelnik Policijske uprave varaždinske Darko Jurčec sa suradnicima, predstavnici Policijske uprave Zagrebačke, brojni prosvjetni djelatnici te zainteresirana javnost.

Označeno u